Upevnění čočky
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Přemýšlím jak upevnit čočku v tubusu. Všechno je vlastně jasné, jen nemám vyřešený zajišťovací (upevňovací) kroužek. Jak se tohle dělá v profi optice? Jestli má být kroužek na závit (což se mi moc nechce, závit sice vytočit umím ale je to zdlouhavé a bude tlustý a sebere kus apertury čočky) nebo raději pružný nebo jen nalisovaný?
Aleš Procháska
-
- Kontaktovat uživatele:
To upevneni proslo vyvojem. Tmelilo se to, pak delene distancni krouzky a poslednich 100let se to sroubuje. Dosahnes tim rozhodne nejlepsi vysledky a neriskujes poskozeni optiky pri zasahu klestickami.
Mam tu puskohled nekdy z 30tych let a cocka je fixovana tmelem, ale distance je delana zavitovym krouzekem. U vetsi optiky je to stejne, ale cocky jsou v kolimacnich objimkach s sroubkama.
Mysli na to, ze v pripade nejakeho servisu se tam musis lehce dostat, co u lisovaneho krouzku bude pekna fuska.
Mam tu puskohled nekdy z 30tych let a cocka je fixovana tmelem, ale distance je delana zavitovym krouzekem. U vetsi optiky je to stejne, ale cocky jsou v kolimacnich objimkach s sroubkama.
Mysli na to, ze v pripade nejakeho servisu se tam musis lehce dostat, co u lisovaneho krouzku bude pekna fuska.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem přemýšlel o drážce a o-kroužku. Není to úplně nevyzkoušené, upevňují se tak třeba sklíčka do potápěčských svítilen a počítačů (které musí vydržet brutální zacházení), ale nevím, jestli to u té čočky nemůže dělat nějaký problém - třeba odpařování "něčeho" z té gumy a zamlžení čočky.
Aleš Procháska
Jestli se ti nechce zavit (jemny nizky ti moc mista nesebere), tak proste krouzek z pruzinoveho dratu. Ja mam takove sady co jsem dostal od Smalley jako vzorky a presne na ten ucel maji cele portfolio. Jestli se bojis poskozeni cocky pri instalaci klestema, tak vyhledej Spirolox, to je dvojzavitovy krouzek z ploche pruzinovky a da se do drazky jakoby nasroubovat.
edit: Nasel jsem to: Spirolox
edit2: krome nasroubovani se ten spirolox da pohodlne nasadit zmacknutim .
Tady jsou dalsi krouzky co maji v portfoliu a na miru delaji jeste treba takovehle. Da se to od nich koupit primo, prip. jestli to mas jako kusovku tak pres eBay.
edit: Nasel jsem to: Spirolox
edit2: krome nasroubovani se ten spirolox da pohodlne nasadit zmacknutim .
Tady jsou dalsi krouzky co maji v portfoliu a na miru delaji jeste treba takovehle. Da se to od nich koupit primo, prip. jestli to mas jako kusovku tak pres eBay.
TOS S28 Zebrak
Holzmann ZS-40HS
Prusa Mk3s+MMU2s
Markforged Mark2
Holzmann ZS-40HS
Prusa Mk3s+MMU2s
Markforged Mark2
-
- Kontaktovat uživatele:
Alesi, jeste jedna vec. Male zastineni/zacloneni neni na skodu a nekdy dokonce pomuze vylepsit obraz. A eliminuje nektere opticke chyby. Takze toho krouzku se zavitem bych se nebal. Klidne i stoupani 0.5
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji, vyzkoušel jsem a nakonec jsou ty závitové kroužky opravdu nejlepší. I když nalisované delrinové kroužky s přesahem H7/u7 taky nejsou úplně špatné, ty závitové vypadají líp 

Aleš Procháska
-
- Kontaktovat uživatele:
pěkný
A k čemu to celý bude?
A k čemu to celý bude?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dělám optiku do jedný aplikace, metodou hraní si s čočkami
Jestli se mi podaří to vyřešit, tak se samozřejmě pochlubím. V opačném případě to co nejpřísněji utajím a potichu odepíšu ztráty

Jestli se mi podaří to vyřešit, tak se samozřejmě pochlubím. V opačném případě to co nejpřísněji utajím a potichu odepíšu ztráty

Aleš Procháska