zasekávanie motorov

Lukas.22
Příspěvky: 12
Registrován: 1. 5. 2019, 7:43

8. 5. 2019, 8:03

Dobrý deň
Som na tomto fóre novy taktiež aj začiatočník do cnc.
Mám problém s motormi
- pri ručnom posuve sa mi zasekávajú
- ak spustím frézovanie modelu zo začiatku to beží v pohode ale po
nejakej dobe sa zasekne, preskočí
Mohol by mi niekto poradiť kde by bol problém ?
Ďakujem
RaS
Příspěvky: 7925
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

8. 5. 2019, 8:25

cokoliv, předpokládám že máš asi krokáče?
můžeš mít špatně nastavené rozběhové rampy, poddimenzované motory, nějaké nedokonalosti v konstrukci, kdy to někde jde hůř atd.. prostě cokoliv..

dělá to od začátku nebo se to stalo až časem?
chce to víc informací
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Lukas.22
Příspěvky: 12
Registrován: 1. 5. 2019, 7:43

8. 5. 2019, 8:33

ide o krokové motory.
robí to od začiatku
konštrukciou to nebude - odpojil som motor od tyče a volne polozil na stôl a tiež to roby.
Mohlo by to byť PC ?
RaS
Příspěvky: 7925
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

8. 5. 2019, 8:57

Ono volně polozenej motor je taky špatně zkus ho k něčemu připevnit

Nicméně může to být i elektronikou...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 5. 2019, 9:54

Zřejmě bys měl začít tím, že napíšeš:
- jaký SW používáš
- jaké PC nebo jinou řídicí elektroniku používáš
- jaké máš drivery a případně zdroj
- jak je máš nastavené

I tak není záruka, že dostaneš správnou odpověď. Ale aspoň bude nějaká šance. Bez těch informací není ani ta šance.
Lukas.22
Příspěvky: 12
Registrován: 1. 5. 2019, 7:43

9. 5. 2019, 6:09

Pc: Intel Pentium 1,86 GHz , 1GB RAM
32 bit operačný systém Windows 7. Je to notebook .
Používam Mach3
Konštrukciu cnc spolu s motormi som kupoval zvlášť . Drivery, frekvenčný menič a ostatné veci z
http://www.cnc1.eu/sk/profi4-controller.html
Notebook som mal starší.
Naposledy upravil(a) Lukas.22 dne 9. 5. 2019, 7:35, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16792
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2019, 7:25

Hadam ze jine pc a ten mach mozna pojede
Jistota je prejit z mach3 na linuxcnc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Lukas.22
Příspěvky: 12
Registrován: 1. 5. 2019, 7:43

9. 5. 2019, 7:41

Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16792
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2019, 7:43

to nevim zda ti nekdo odpovi
ale linuxcnc na tom beha
vyzkouseno
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 619
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2019, 8:40

Podle mě špatně nastavené rozběhové rampy. Po tomto bych šel jako první. Zkus nastavit pomalejší a plynulejší rozběhy krokových motorů - klidně to přežeň až do absurdnosti a uvidíš, jak se ti bude celý systém chovat.

Tyto problémy vznikají při příliš prudkém a rychlém rozběhu motorů - děje se tak při startu nebo při změně směru dráhy. A až budeš mít toto vychytané, tak bych pak šel po tom, zda se ti některá z os nezadrhává, nebo tam není něco, co brání plynulém pohybu. Toto se objeví v určité poloze stroje.
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 5. 2019, 11:54

No tak to já bych spíš usuzoval na notebook a Mach3.
Notebooky mají pro řízení CNC většinou dost nevhodné vlastnosti - vysoký jitter.
Ten "controller" se sice jmenuje "profi", ale je to jen obyčejná oddělovací deska, žádný inteligentní interpolátor. Takže citlivý na ten jitter (latenci).
Pokud se mu to seká i při ručních přejezdech, tak tam snad žádné ostré rampy nepoužívá. A pokud ano, tak by se mu to zaseklo jen při startu přesunu, ne pak během jízdy.
Lukas.22
Příspěvky: 12
Registrován: 1. 5. 2019, 7:43

9. 5. 2019, 3:26

Skúšal som tie rampy a stále to robí pozri video [youtube]https://m.youtube.com/watch?v=zFjfHtS1jac [/youtube]
Pri ručnom posuve sa zasekava až zastaví.
Pri strojovom to robí po cca 20 - 40 min zastaví sa a celeo mdelovanie sa poposunie.
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 5. 2019, 3:45

Když už ti tady někdo dá dobrou radu, tak ji zkus poslechnout.
RaS ti psal, že volně položený motor je špatně. Přece sám vidíš, jak sebou mlátí.
Pokud chceš něco rozumně měřit, tak ho musíš upevnit.
Lukas.22
Příspěvky: 12
Registrován: 1. 5. 2019, 7:43

10. 5. 2019, 8:30

Nasadil som ho naspäť stále to roby. Keď minimalizujem mach tak to ide plynulejšie.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16792
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2019, 8:35

takze blby pc jak se prokazalo

co udelas ted?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „krokové“