Skript macro

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Odpovědět
kimbo
Příspěvky: 29
Registrován: 27. 4. 2019, 9:50

13. 6. 2019, 9:08

Panove potreboval bych napsat macro do mach3 neumim zaplatim za to. Mam neco jako je viz foto prevodovku s vrtaky a rad bych vyvolal vrtak po vrtaku treba T3 M6 a on se automaticky posunul v souradnem systemu tak ze kdyz bych napsal G0 X0 Y0 tak prijede kazdy do stejneho bodu. Ke kazdemu vrtaku vedou extra dva draty a to cele je pod tlakem po sepnuti se vrtak vysune a po rozepnuti se zasune cca o 40mm Z osa se resit nemusi T1-20 by si vzal z tabulky nastroju.

Zatim dik
Přílohy
vrt.jpg
vrt.jpg (5.25 KiB) Zobrazeno 650 x
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

13. 6. 2019, 9:24

Neviem, ako je to v machu. Neda sa dat do tabulky nastrojov okrem dlzkovej korekcie aj korekcia x,y? Potom len zavolas korekcie G43 h1 a mas nastroj 1 v prac. suradniciach.
kimbo
Příspěvky: 29
Registrován: 27. 4. 2019, 9:50

13. 6. 2019, 9:25

To nevim to neznam :)
Pepa Žhář
Příspěvky: 296
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

14. 6. 2019, 7:52

Ahoj, asi by to neměl být problém , ve scriptu se ke každému číslu nástroje přiřadí příslušný posun souradneho systému a sepnuti patřičného spínače pro nástroj , ale budeš mít dostatek výstupů z desky ?
O víkendu bych na to mohl mrknout, ale pak je to potřeba vyzkoušet přímo na místě u stroje...
Pepa....
kimbo
Příspěvky: 29
Registrován: 27. 4. 2019, 9:50

14. 6. 2019, 7:59

Ahoj to by bylo fantastiky vystupy mam - hw interpolator + 3 oddelovaci desky z cncshopu. :) co budu dluzen?

Zatim dik Kimbo
Pepa Žhář
Příspěvky: 296
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

15. 6. 2019, 11:51

Ahoj , poslal jsem SZ ..
allord
Příspěvky: 1
Registrován: 6. 8. 2019, 7:46

6. 8. 2019, 8:04

Zdravím
Potřeboval bych skript který by přičítal jedničku v pětimístném výrobním čísle.
Začínalo by to 00200.
Písmo Isocp velikost 4.
Zkoušel jsem skript z těchto stránek:
https://www.machsupport.com/forum/index ... t=prev#new
Kód mi nefungoval. Upravil jsem si ho a teď mi funguje tak, že se přičítá jednička ale číslo je jednomístné. Pár věcí jsem z toho kódu ale vynechal.
Máte někdo tip jak to udělat?
Děkuji za rady
Pepa Žhář
Příspěvky: 296
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

6. 8. 2019, 6:36

Ahoj,
testoval jsem to a funguje to na 6 čisel, jen ty nuly před celým číslem to nedá , protože mach je nečte, nemají žádnou hodnotu tak je ignoruje...ani mě nenapadá jak to obejít, zkoušel jsem ruzné typy a vlastnosti DRO , ale u nekterych to ani nepojme hodnoty..
Pepa.
chb
Příspěvky: 2504
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

6. 8. 2019, 8:44

nešlo by k číslu přičíst 100000 a pak jen ošetřit, aby se první jednička negravírovala ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Pepa Žhář
Příspěvky: 296
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

6. 8. 2019, 8:55

Ano šlo , ale to by se pak po deseti , sto , tisíc adt pridavalo další číslo do řádku...
Pepa Žhář
Příspěvky: 296
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

6. 8. 2019, 9:08

ted o tom přemýšlím a asi jsem napsal blbost asi maš pravdu..
jen ho zas donutit aby tu jednicku nepsal, ale to by take možná šlo udelat ze ten první znak by to dravírovalo s ofsetem v Zetku takže nad materiálem..
chb
Příspěvky: 2504
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

6. 8. 2019, 9:17

vždyť tam musí být cyklus první cifra, její ofset - a volá podprogram čísla 0-9, druhá cifra, její ofset ... atd
no a ten cyklus upravit, že bude psát až od druhé cifry. Pokud to ostatní funguje, tak toto je už drobnost
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Pepa Žhář
Příspěvky: 296
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

7. 8. 2019, 2:33

pravě že každé číslo má již pevně dané souřadnice a posunuje se jen o to na kolikatem je místě..
asi by se to muselo razantněji upravit protože ta jednička je až na pátém místě..
mě osobně by ta jednička nevadila :D
vytvořil bych macra 3 s čísly 1 2 3 a každé číslo by označovalo směnu která to vyrobila :D
chb
Příspěvky: 2504
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

7. 8. 2019, 3:22

tedy já jsem dané macro nezkoumal - ale řešil bych to takto
zjistím co je poslední cifra/číslo, najedu na jeho "začátek" a G91, zavolám makro dané číslice a gravíruji
zjistím čtvrté, G90 najedu na začátek .... G91 gravíruji
atd třetí
atd druhé
a tu první jedničku neřeším / přeskočím

Případně obráceně od první přeskočené číslice po poslední. Nenapadá mne jak to dělat jinak

Pokud část makra umí incrementovat a pak rozdělit pořadové číslo na jednotlivé číslice a ty použít jako volání příslušného podmakra dané číslice - tak je to sice dlouhé, ale řešitelné.

(přímo v MACHu je možnost generovat G-kod pro písmenka a čísla v několika fontech - z toho by šlo vytáhnout "tvar" znaků)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Odpovědět

Zpět na „Mach3“