Zastavování CNC během obrábění

Odpovědět
gash
Příspěvky: 8
Registrován: 1. 6. 2018, 8:33

14. 6. 2019, 10:04

Ahoj, chtěl bych se zeptat, poslední dobou se mi CNC router při obrábění zastavuje, zvlášť při trochu větším záběru, ale nemyslím, že je to nějaký hodně tvrdý záběr, jako, že se to zakousne. Spíš beru třeba 5mm do dřeva a třeba během 15 minut se to jednou, dvakrát zastaví celé, vřeteno i posuvy. Na Machu pak musím zmáčknout reset, ručně pustit vřeteno a zas dám zeleným start a jede to zas nějakou dobu dál. Pozici to neztrácí. Mám vřeteno Kress 1050W, které je pouze spouštěno přes relé v oddělovací desce, jinak má kabel do zásuvky, a právě tu zásuvku spíná to relé. Tak podle mne to nemá jak zjistit, že by bylo vřeteno třeba přetížené. Při jemnějším záběru se to zatím nezastavilo, tak nevím, jestli náhodou, nebo to souvisí s tou zátěží. Ale jak jsem říkal, není to, že by vřeteno kvílelo a nemohlo, jen musí trošku víc makat, než na prázdno. Ještě mě napadlo, mám trapézové matice a šrouby, což vím, že není zcela ideální, jestli to třeba nemá pak velký odpor v posuvech když to musí trochu zabrat a třeba to nějak zaznamená ztrátu kroku a vypne to všechno, ale jak jsem říkal pozici to neztrácí, aspoň ne nějakou, která by byla vidět. Nemá někdo nějakou zkušenost, proč se to děje? Díky moc
chb
Příspěvky: 2504
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

14. 6. 2019, 12:40

tipl bych že ti něco zaruší vstupy oddělovací desky a "tím zmáčkne/rozbliká reset" = třeba to imituje najetí koncáku

(leč jako vždy - hádám z křišťálové koule, neb o stroji/elektronice nic nepíšeš)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 786
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

14. 6. 2019, 1:09

Tipnul bych si že se to při větším záběru víc klepe a mrská se tam nějaký kablík nebo střívka v koncáku.
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
gash
Příspěvky: 8
Registrován: 1. 6. 2018, 8:33

14. 6. 2019, 1:46

No když to víc zabírá, tak to malinko brní, jako vibrace, ale ne nijak drasticky. Elektroniku mám HY-JK02-M 5-axis interface board, na tý je právě to spínací relé pro vřeteno, nějaký klasický drivery, žádný označení jsem na nich nenašel, ale v těch to asi nebude. Koncáky mám takový běžný plastový mikrospínače, to by mohl být možná ten impuls od vibrací, že by tam něco tou vibrací secvaklo a odstavilo to. Mrknu na to při obrábění, jestli se nějak chvěje. Asi hlavně ten na osu Z, ten je nejblíž u vřetena, ale mrknu na všechny. Je to otravný, když to každou chvíli vypne,musím to pořád kontrolovat a mám dost dlouhý programy, takže se od toho nehnu pár hodin. Díky za rady.
Mex
Příspěvky: 5906
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 6. 2019, 5:43

Taky se mi to stávalo ne frézce, že při větší zátěži a tedy větších vibracích mi koncák na ose Z občas zakmitnul.
Podšprajcoval jsem ho pružinou, takže šel stisknout poměrně až velkou silou, ale nepomohlo to. Takže evidentně lítal jenom nějaký kontaktní plech vevnitř.

Jednoduchý pokus - odpoj dráty od koncáků.
gash
Příspěvky: 8
Registrován: 1. 6. 2018, 8:33

17. 6. 2019, 12:14

Tak už jsem to pořešil, ne koncák, ale emerency stop tlačítko, které jsem měl přišroubované na rámu cnc je původ zastavování. Zkoušel jsem při běhu programu lehce poklepat na krabičku tlačítka šroubovákem a vždy spolehlivě sepne, takže to je náchylné na vibrace. Dal jsem ho mimo stroj, tak by to už mělo být OK, Úvahy byly tedy správné a děkuji za podněty.
chb
Příspěvky: 2504
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

17. 6. 2019, 12:37

jsi se přepsal ? nebo to tak skutečně máš - STOP tlačítko musí být vždy rozpínací !
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
gash
Příspěvky: 8
Registrován: 1. 6. 2018, 8:33

17. 6. 2019, 12:48

Jo, to jsem se asi přepsal, je rozpínací samozřejmě :-) Tak tedy správně při poklepu rozepne.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“