Existuje driver smothstepper k Mach4 s plnou zpětnou vazbou?

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
RolidCz
Příspěvky: 4
Registrován: 3. 7. 2019, 12:12

3. 7. 2019, 12:34

Prosím o radu. Existuje k Mach4 nějaký smothstepper, který umí komunikovat s odměřováním v hybridních KM a dokáže o poloze informovat Mach4? Tedy něco co umí zvládnou krizové situace lépe než obyčejný total stop, který umí vyhlásit běžný hybridní driver? V životě jsem neviděl v provozu nic jinýho než Mach3/4 a tak jestli je nějaká jiná kombinace než Lan "Smothstepper/Mach4/Hybridní KM" a nestojí víc jak 3-4x víc tak prosím o prozrazení :) Děkuju!
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

3. 7. 2019, 2:17

Předpokládám, že pod termínem "hybridní KM" máš na mysli krokový motor s enkodérem. Sice se tohle označení dneska používá, ale původně a správně "hybridní krokový motor" znamená typ uspořádání permanentních magnetů v rotoru.

Co by podle tebe měl Smoothstepper s tou informací udělat? Pokud dojde k výraznému rozdílu mezi požadovanou a reálnou polohou, tak se ji ze všech sil snaží řešit driver. A když už to přesáhne nějakou příliš velkou hodnotu, tak už to stejně asi není řešitelné, takže stop obrábění je asi jediné smysluplné řešení.
Nebo co by se mělo stát jiného? Zpomalit i ostatní osy, aby to ta problematická dohnala?

Připadá mi to trochu jako dnešní problém inkluze ve školství. Pomalému žákovi přidáme asistenta a zpomalíme tempo všem, aby i ten poslední stíhal.
RolidCz
Příspěvky: 4
Registrován: 3. 7. 2019, 12:12

3. 7. 2019, 4:58

Díky za info k tomu názvosloví. Budu se tím řídit.
No mám utkvělou představu, že bych si míru tolerance mohl nastavit ve smyslu:
Driver udělal co mohl a situaci nevyřešil. Mach4 díky tomu, že ví kde přesně obráběcí nástroj je se nejkratší cestou vrátí pomalu zpět na dráhu a pokračuje dál v obrábění. Pro obrábění povrchů polotovarů které jsou dále většinou ručně broušeny a patinovány by mi podobná funkce celkem vyhovovala.. drobná chyba na povrchu obrobku nevadí.
Jinak ta popisovaná inkluze v cnc obrábění by se mi líbila. Viděl jsem něco podobného ve videu:
https://www.youtube.com/watch?v=sYaTLtgs-HY kde je vidět dotažená poloha KM až do linuxcnc a následné hraní si s doběhem z chybové polohy na správnou pozici. Tak proto se ptám na nějaké řešení pro mach4 když už jsem si na něj zvyknul a zaplatil za něj.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17982
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

3. 7. 2019, 5:27

Ty drivery to je z nouze ctnost
To ma par set nekdy i nejake tisice pulzu na otacku ale to je vyjimka
Normalni spetnovazebni encoder na servu ma dnes treba prez milion pulzu na otacku a jsou k tomu dobre duvody
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

3. 7. 2019, 6:46

RolidCz píše:
3. 7. 2019, 4:58
...
Viděl jsem něco podobného ve videu:
https://www.youtube.com/watch?v=sYaTLtgs-HY kde je vidět dotažená poloha KM až do linuxcnc a následné hraní si s doběhem z chybové polohy na správnou pozici. Tak proto se ptám na nějaké řešení pro mach4 když už jsem si na něj zvyknul a zaplatil za něj.
Tady na tom videu uzavřel borec řídicí servosmyčku přes LinuxCNC. Tohle Mach neumí (snad se nepletu, nejsem Machař).
Při použití serva, ať už AC/DC nebo krokového motoru s enkodérem, musíš někde uzavřít servosmyčku, která bude reagovat na odchylku reálné polohy od požadované a podle toho bude úkolovat motor.

Pokud použiješ krokový motor s enkodérem (nějaké to EasyServo a další podobné výrobky) se speciálním driverem, který je k tomu určený, tak ten uzavírá regulační smyčku sám v rámci toho driveru. Takže na rozdíl od toho videa je výstup enkodéru vstupem driveru a nikoli vstupem do LinuxCNC.
Driver dokonce umí dynamicky zvednout proud motorem, takže pokud začne nestíhat, tak to oroštuje. Ne tolik jako skutečné AC servo, ale něco přidá. Tohle třeba s běžným driverem krokáčů budeš těžko nějak realizovat. To je to, co jsem myslel když jsem psal, že se to "driver snaží ze všech sil řešit".

Pokud to takto zapojíš, tak to samo umí takové ty věci jako že na chvíli silou podržíš hřídel motoru a když ji pustíš, tak on se sám dotáhne na přesnou pozici atd.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 995
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

21. 5. 2020, 11:22

Stačí nastavit počet vypsdlych kroku přímo na driveru a není třeba nic řešit v Machu. Vše si řídí driver sám.
zverodoktor
Příspěvky: 1461
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

22. 5. 2020, 8:45

Keď sa to tu už opäť Mrosconim nakuslo, pridám ďalšiu lamácku otázku: Ak mám pohon typu Easy servo drive a smoothstepper, tak si každý žije vlastným životom a smoothstepper hasí problémy vznikajúce na strane PC a easy servo driver na strane motora?
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
chb
Příspěvky: 2826
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

22. 5. 2020, 8:55

ano, easy servo se snaží "ze všech sil" krokovat, jinak vyhlásí chybu - Smothstepper na sebe bere přesné generování pulzů, které PC s Win moc neumí - SS nemá zpětnou vazbu, takže netuší, zda poslané pulzy motor vykonal.
Stále platí, že Mach3 netuší, co se děje se strojem - jen umí reagovat na signál chyby a stroj zastavit.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
zverodoktor
Příspěvky: 1461
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

22. 5. 2020, 1:23

Takže ak to chápem správne, v rámci možností Mach-u je kombinácia easy servo + smoothstepper aspoň akou takou zárukou, že stroj bude chodiť bez straty kroku?
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 215
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

22. 5. 2020, 2:37

↑ viac-menej, ano.

Straty krokov to síce neeliminuje, no driver sa ich bude vždy snažiť "doťiahnúť". Ak sa mu to v rámci stanovených limitov nepodarí, spadne do poruchy → signál do Machu → STOP.
chb
Příspěvky: 2826
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

22. 5. 2020, 6:26

Mach
+ smoothstepper je záruka, že signám pro motory je OK
pak i klasické krokové motory jdou spolehlivě
easy servo dovolí větší dynamiku a rychlosti - a umí zastavit stroj, pokud něco selže
klasické servo dovolí ještě větší dynamiku a rychlosti

nicméně co řádek to jsou další peníze
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
lubbez
Příspěvky: 1624
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 5. 2020, 8:08

Smoothstepper je hardwarové zařízení, které generuje řídící signály pro CNC stroj. Co je na vstupu není vcelku důležité a je jedno, jestli to je MACH, nebo Armonte ot Gravosů nebo cokoli jiného. Tady je důležité, že se HW stará o správné generování potřebných řídících signálů nezávisle na nadřízeném řídícím systému. Ovšem i zde je potřeba správně nastavit takové ty "blbosti" jako dynamiku, rampy, koncáky, reference geometrii stroje .... Naprosto běžně se to dělá pomocným programem , ale klidně i pomocí kalkulačky. V každém případě !!! správně nastavený stroj neztrácí kroky. Pokud má stroj tendence kroky sem tam vynechat, je něco fakt hodně špatně. Proto se k Machovi dává smoothstepper, neb LPT port mnohdy nestíhá a tady by ty kroky mohly zmiznout. Samotný closed loop motor je krokáč + IRC + digitální driver, které spolu opět po nastavení tvoří zařízení s uzavřenou regulační smyčkou. IRC má běžně 1000 imp/ot, tedy 4000 informací na otáčku motoru. Z pohledu profíka je to samozřejmě sračka, pro normály a hobíky je to plně dostačující. Docela slušně to pomáhá s rampami, motor se překvapivě točí rychleji a nepadá mu s otáčkami tolik moment. Stroj je tišší, ale zázraky nedělá. Pokud vypadne krok, tak se sice snaží, ale tím to končí. Jestli je tam systémový problém, co já vím - geometrie, blbej zdroj, špatně udělané rozvody a rušení .... tak sorry. Servo je samozřejmě lepší, ale je tam to ALE.
zverodoktor
Příspěvky: 1461
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

23. 5. 2020, 8:17

Ja som nejakú dobu pokukoval po tých closed loop krokáoch pokukoval keďže dosť zlacneli, ale po nedávnej diskusii o tejto téme tu na fóre ktorú som inicioval som zhodnotil, že to nechám zatiaľ tak. Fakom je, že mám smoothstepper a nemám problém. Teda až na ojedinelé (a zrejme štandardne sa vyskytujúce nielen mne) problémy z Mach-om stroj chodí bezvadne.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 995
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

24. 5. 2020, 6:39

Nechci opět začínat diskuzi, ale měl jsem možnost srovnat 12Nm Easy servo s vychvalovanym servem od Delty, konkrétně 750W a když jsem tom naložil, tak servo nevydrželo jezdit na mě mašině stejně jako ES-MH342120, takže došlo na me slova. Takže s tou dynamikou bych byl opatrný. Hold každý si to musí ověřit na vlastní kůži a ideálně ve stejných podmínkách.
RaS
Příspěvky: 8127
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

25. 5. 2020, 10:38

no tak ono 750W servo bude mít max moment někde kolem 7Nm jmenovitej cca 3Nm pokud je to verze 3/5000ot
zkus to samé se servem od Delty co má 600W a 17Nm při 1000/2000ot... (G0613)

ono když už něco porovnávat tak porovnatelné.. taky nebudu převážet beton v kufru osobáku místo mixu.. sice to jde a pojedu i rychleji ale..

protože pokud ten tvůj stroj má takové odpory, že skutečně potřebuje na pohyb třeba těch 7Nm tak logicky to servo to nedá.. ale ten krokáč ještě ano..
pak je otázka při jakých otáčkách ten krokáč ještě bude dávat a kdy už ne...
prostě je to o vhodném návrhu..případně převodu
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“