Doplnění RAM do PC - Typ?

Odpovědět
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1559
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2019, 4:39

Ahoj
Snad je tu někdo znalý, nechci běhat po nějakých jiných fórech.
Chtěl bych do PC šupnout další 4x 4GB a posunout se z 16GB na 32GB.
Jenže moduly u nás jsou cenově stále vysoko a na aliexpressu je toliko varinat že mám obavu, aby to vůbec chodilo.

Čeho se tedy držet a co je důležité?

Našel jsem třeba tohle:
https://www.aliexpress.com/item/3291138 ... 4869yz8uVv
Teoreticky můžu vyměnit i stávající RAM 4x4GB a dát tam rovnou 8x8GB :roll:

V manuálnlu k PC je typ RAM 2133 DDR4 RDIMM ECC
Zjištěny jsou tyto moduly:
RAM PC.PNG
RAM PC.PNG (14.48 KiB) Zobrazeno 245 x


Někde jsem našel že do PC můžou tyto typy:

1R8CR 16GB, 2133MHZ, DDR4,4K, 288 Pin, 2RX4, Dual Rank, 1.2v, ECC

D1MT9 16GB, 2133MHz, DDR4, 4K, 288 Pin, 2RX4, Dual Rank, 1.2v, ECC

H8PGN 8GB, 2133MHz, DDR4, 8K, 288 Pin, 2RX8, Dual Rank, 1.2v, ECC

YR8RK 8GB, 2133MHz, DDR4, 8K, 288 Pin, 2RX8, Dual Rank, 1.2v, ECC

Y8R2G 4GB, 2133MHz, DDR4, 8K, 288 Pin, 1RX8, Single Rank, 1.2v, ECC

K67DJ 4GB, 2400MHz, DDR4, 8K, 288 Pin, 1RX8, Single Rank, 1.2v, ECC
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 597
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

14. 7. 2019, 5:16

Podívej se do manuálu k motherboardu, tam máš napsáno, jaké paměti to podporuje. Jinak obecně, ECC paměti jsou zbytečně drahý a používaj se převážně do serverů, ne do pécéček. Co to máš za pécéčko, že tam doporučujou ECC paměti?
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1559
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2019, 5:35

Jo to jsem nenapsal, je to DELL Precision T5810.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 7. 2019, 5:37

Jen obecná poznámka.
Když píšeš, že chceš přidat další 4 moduly, tak to znamená, že ten mainboard bude mít nejmíň 8 paměťových slotů. Navíc pro ECC paměti.
Takže to zřejmě nebude jen tak nějaké obyčejné stolní PC.
Pokud je to nějaká hoch-nóbl serverová deska, tak ty bývají hodně vybíravé na použité RAM.
Takže napřed určitě pořádně prolistuj manuál.

EDIT: Než jsem to naťukal, tak jsi sem dal typ počítače.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1559
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2019, 5:58

No právě, otázka je zda se musí používat ECC vůči desce
Nebo jde i kombinace s a bez ECC - což už je trochu divné.
Nebo má ECC opravdu význam a je vhodné je zachovat i za tu vyšší cenu.

Výrobce samozřejmě napíše použij ECC a hotovo
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 7. 2019, 6:20

Metoda pokus-omyl.
Vyrvi nějakému kolegovi z jeho počítače DDR4 bez ECC a vyzkoušej to.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2078
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2019, 8:32

klidne muzes dat i non ecc, v bios se pak ecc vypne, pokud pc nevypinas, ale uspavas do ram (jako ja :)) tak budou ecc vhodnejsi predejdes tak neprijemnym pdekvapenim po probuzeni, obzvlaste s windows
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 3173
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

15. 7. 2019, 6:47

To byl jeden z důvodů proč jsem raději šel do Precisiona s Intel® Core i7 než serverovým Xeonem. Dellaci obecně jsou na paměti dost háklivý, kombinaci ECC a no ECC nemůže snad nikdo myslet ani vážně. Krmit pracovní stanici pamětma z Ali, je jako tankovat Ferdu kradenou naftou. Navíc kombinace nespolehlivých pěmětí je cesta do pekel starosti, nestability a náhodných výtuhů. Jukni se co máš aktuálně na desce a dopln to přiměřeným počtem ideálně úplně stejných, případně kontultuj např. Dellpoint, technici jsou tam dost ochotný. Koukám, že tyhle Hynixaci jsou na ebay po 50 :-( Jsou věci na kterých prostě moc šetřit nejde. Tohle je stroj co si zaslouží paměti metelesku blesku.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1559
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2019, 4:27

filla to rozhodl, PC mě spí po většinu roku (taky nevypínám) a je fakt že aby se mi ztráceli bity a pak se to zakuckávalo, to ne.
Tak holt kvalitka s ECC, díky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
t256
Příspěvky: 884
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 7. 2019, 5:01

Ja mam v PC tyto bez ECC https://www.czc.cz/adata-xpg-gammix-d10 ... 77/produkt
Pocitac nikdy nevypinam, posilam ho vzdy jen do spanku a nikdy jsem nemel zadna problem. Restart provadim jen jednou za cas pri aktualizacich, pokud to vyzaduji.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 597
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

15. 7. 2019, 5:15

Kombinaci ECC a nonECC bych teda neriskoval; bios se s tím nemusí popasovat.
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 7. 2019, 5:49

Mně by teda v životě nenapadlo nechávat si nějaké věci trvale v RAM. No ale asi je to bezva, když to používáte.
Z čeho je ta RAM napájená? A kolik PC v tomto stavu bere?
U běžných PC je RAM napájená ze základních napájecích napětí, nikoli ze Stand-by. Takže to celou dobu musí jet hlavní zdroj aby RAM nechcípla?
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2078
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2019, 5:59

ne, jede to na 5Vsb, cely zdroj se vypne a pak to zere min jak nabijecka na telefon, pac pro udrzeni dat v pametove bunce je potreba velmi malo, nejvic to bere pri prepisu/ mazani bunky
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex
Příspěvky: 5617
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 7. 2019, 6:15

Tak to zase ne.
Refresh dynamické paměti bere stejně jako její čtení nebo zápis.
Samozřejmě refresh nemusí probíhat tak často jako čtení nebo zápis při běžné práci, ale ta konkrétní operace prostě bere totéž. Tj. musí vzít tolik energie, aby obnovila náboj v kondenzátorech paměťových buněk.
t256
Příspěvky: 884
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 7. 2019, 9:17

Opravdu je to napajeno jen ze standby. 5Vsb da max 2A, ale s refresh ram tam bude muset byt nejaka finta, protoze ja ve standby jeste treba nabijim mobil z usb a funguje to. Pouzivam tohle uz leta bez problemu. Windows mam nabehle za par vterin (driv nez nabehne monitor), jak si na to zvyknes, uz nebudes chtit jinak. Vsechno proste zustane tak jaks to nechal a pokud mas dobrou UPS, nemusis ani ukladat rozpracovane veci. Mi v tomto rezimu vydrzi UPS napajet pocitac nekolik dnu.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (pc)“