Jaký alternativní software k cnc frézce

Mex
Příspěvky: 7192
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

21. 8. 2019, 9:59

Devr píše:
21. 8. 2019, 9:12
Tak tady jsou fotky, tak je tam interpolátor?
Není. Vždyť už jsme ti to už několikrát psali. Je v nějaké té krabičce. která má z jedny strany díku USB a z druhé strany konektor Canon 25.
Devr píše:
21. 8. 2019, 9:12
JInak z live LCNC se frézka rozpohybovat asi nedá, že? Musí být nainstalovaný?
Měl jsem propojeno LPT kabelem a na obrazovce simulace jela vLinux CNC, ale frézka se nehla.
Ale jo, šlo by to. Ale musíš si to nakonfigurovat (přiřazení signálů atd.).

Pokud ti Latency test ukazuje i po delším běhu při zatížení takové výsledky, tak máš kliku, na tom bude LinuxCNC lítat jak z praku.
Engineer
Příspěvky: 2155
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2019, 1:15

Z fotky je na 100% jasný jen jedno paralel port máš natvrdo do desky budičů krokáčů os X, Y, Z (nevidím tam ani obvyklou oddělovací kartu), takže soudím, že pokud to připojíš na linux, tedy přes paralelní port, tak se Ti tam nic interpolovat nebude. Budu asi trochu hnusnej .... nevíš o tom (CNC řízení, elektronika) vůbec nic, chceš funkční "plnokrevný řešení" ovládání CNC frézky zadarmo .... to se poněkud vylučuje. :(
Linux by Ti měl chodit, ale nečekej přes ten paralel port zázraky, pokud to ovšem zvládneš vše správně nakonfigurovat a nastavit, což není u linuxu zase taková hračka jak tu mnozí popisují.
Mach jde aplikovat snadněji a při správným nastavení voken a na slušným pc chodí spolehlivě.
No a pak je pro laika jako Ty ještě jedna možnost a to je Gravos, ale je to pro 3D použití tedy na neomezený počty řádků stejně jako Mach za peníze, což je pro Tebe problém .... takže hodně štěstí ať si nic neodpálíš. :wink:
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2579
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2019, 8:22

Hlavne!, "na morave" je strasne hezky, ale velmi siroky pojem, on totiz nekdo z fora, muze od tebe bydlet par metru a tvuj problem vyresit behem hodiny
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18146
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2019, 8:31

No kdyby jsi dodal nejake info tak by ti treba nekdo tu konfiguraci do linuxcnc poslal hotovou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Devr
Příspěvky: 15
Registrován: 13. 8. 2019, 10:56

23. 8. 2019, 9:20

Tak ta konfigurace by byla super do linuxu i případně pro Macha.
A jaké info konkrétně je přesně potřeba?
Já chtěl rozjet viz screen a mašina se ani nehla z live LCNC, ale simulace na LCD frčela :? :)
Přílohy
20190821_181807_HDR.jpg
20190821_181812_HDR.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18146
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2019, 9:29

na zacatek zhruba:

presne zapojeni a vyznam pinu na tom lpt

zpusob zapojeni referencnich spinacu jejich umisteni

rozjezdy masiny a prevodovy pomer, mikrokroky - pocet kroku na milimetr
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Devr
Příspěvky: 15
Registrován: 13. 8. 2019, 10:56

11. 9. 2019, 6:08

Tak stále se nedaří s nastavením Macha3, tak aby frézka chodila.
Nastavil jsem podle manuálu co byl dodán s frézkou a nechodí osa6 a 4 a už nevím co s tím.

Nejste někdo okolo Vyškova i třeba z Brna kto je v tom kovanej , a byl by ochoten pomoci s nastavením.zprovozněním?Klidně přivezu.... odvezu i se vyrovnám. :)
Mex
Příspěvky: 7192
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2019, 6:44

Nevím, co znamená "nechodí osa6 a 4".

Ale pokud bys měl třeba cestu přes Brno, tak ti to rozjedu.
Ami CZ
Příspěvky: 2
Registrován: 22. 10. 2019, 1:22

22. 10. 2019, 1:43

Ahoj všem,

potřebuji poradit s obdobnou věcí. Mám nově CNC3040 Z-DQ a jak už tu bylo zmíněno, při propojení LPT-USB nepracuje Mach3, ale jen dodaný CNC Controller (Planet CNC). Ovládám z notebooku (bez LPT) a navíc jsem v tomto začátečník. Dodaný SW je pro mě dost nepřehledný narozdíl od Estlcam, ketrý by mi vyhovoval. Pokusil jsem se nastavit USB řadič v Estlcam a chce to po mě vybrat USB/COMM port připojení, ale žádný tam není i přes to, že cnc controller je ve Win nainstalován a "pracuje správně". Nemáte někdo zkušenosti s programem Estlcam? Připadně někdo kolem Pardubic, kdo by byl ochotný za úplatu to se mnou zprovoznil?

Předem díky
Michal
lubbez
Příspěvky: 1703
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

22. 10. 2019, 2:30

Nebudeš mít nainstalovanej ovladač čínskýho USB brouka.
Mex
Příspěvky: 7192
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 10. 2019, 2:39

EstlCAM potřebuje svůj vlastní interpolátor. To s nějakým Planet CNC tedy určitě nerozjedeš.
Ale dobrá zpráva je, že ten interpolátor je volně dostupný SW pro Arduino, takže je to velice levné řešení. Při dnešních směšných cenách se to dá zrealizovat třeba do 100 korun.
Škoda, že EstlCAM nejede nad GRBL, pak by mu k dokonalosti nechybělo skoro nic.
Zdeny1234
Příspěvky: 1
Registrován: 11. 11. 2019, 9:28

11. 11. 2019, 9:47

Ami CZ píše:
22. 10. 2019, 1:43
Ahoj všem,

potřebuji poradit s obdobnou věcí. Mám nově CNC3040 Z-DQ a jak už tu bylo zmíněno, při propojení LPT-USB nepracuje Mach3, ale jen dodaný CNC Controller (Planet CNC). Ovládám z notebooku (bez LPT) a navíc jsem v tomto začátečník. Dodaný SW je pro mě dost nepřehledný narozdíl od Estlcam, ketrý by mi vyhovoval. Pokusil jsem se nastavit USB řadič v Estlcam a chce to po mě vybrat USB/COMM port připojení, ale žádný tam není i přes to, že cnc controller je ve Win nainstalován a "pracuje správně". Nemáte někdo zkušenosti s programem Estlcam? Připadně někdo kolem Pardubic, kdo by byl ochotný za úplatu to se mnou zprovoznil?

Předem díky
Michal
Ahoj, můžu se zeptat kde a zakolik si kupoval tvoje CNC3040 Z-DQ? Už si něco vyfrezoval? Díky a ať se daří.
Ami CZ
Příspěvky: 2
Registrován: 22. 10. 2019, 1:22

12. 11. 2019, 1:50

Ahoj,
kupováno zde:
https://www.cncworld.cz/cnc-frzka-3040- ... -p-74.html
za 25300,- Kč.

Zatím pouze odzkoušena funkčnost. Čekám na interpolátor, abych mohl fungovat s Estlcam, protože ten čínský SW mi nevyhovuje a Mach3 přes USB nejde... Mám ji doma sice už od začátku října, ale start už se blíží :-D
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18146
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2019, 6:49

Koukam ze jsi kupoval s prirazkou 100%
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Petr82
Příspěvky: 1
Registrován: 28. 5. 2020, 3:10

28. 5. 2020, 4:38

Dobrý den. Také jsem si koupil frézku 3040 na cncworld.cz. Až tady jsem si uvědomil, jak jsem přeplatil. :( Každopádně, objednal jsem si k tomu i Mach3. Teď k mému problému, pořád se mi nedaří propojit PC se strojem přes CNC USB kabel a to ani přes CNC USB controller ani přes Mach3. PC sice USB kabel vidí, ale nemá ovladače. Může to být tím, že se mi nepodařilo nainstalovat .NET framework 3.5 a DriverX, které jsou dodávané na DVD se strojem? Podařilo se někomu propojit s tímto strojem, přes dodáváný CNC USB kabel, i Mach3? Na Aliexpress u totožných modelů uvádí, že by to mělo s Mach3 spolupracovat a v balení se strojem je i návod, jak Mach3 nastavit nebo bych musel koupit UC100 kabel, aby to s Mach3 fungovalo?
Předem děkuji za odpověď. Jsem v tomto oboru nový.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“