Problém s LAN adaptérem

Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2170
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2019, 7:22

vyzkousej to pod linuxem a mas jasno
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 667
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

13. 10. 2019, 9:34

Ping má malý pakety, to se možná vůbec neprojeví. Vypadá to, jako by driver špatně pracoval s pamětí na té kartě. Ta se plní a vysypává, a časem se zaplní a asi se začne přepisovat a pak to začne blbnout. Z internetu to trvá déle, je pomalejší. Na druhou stranu by to znamenalo, že to není závislé na teplotě; ta se pravděpodobně ustálí po nějaké době a pak už se nemění s tokem dat.
Ale všechno jsou to takový pokusy, těžko poradit, když to není popsané přesně.
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 167
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

13. 10. 2019, 10:22

aleshonsa píše:
12. 10. 2019, 7:13
Teď trochu nechápu, co řešíš.
Ale veď to vidím, že nechápeš, tak sa ti snažím aspoň trocha pomôcť :D

Ten ping v pozadí nemá za úlohu skúmať odozvu, ale stabilitu spojenia PC↔Router , resp. stratu paketov (a.k.a. packet-loss) :!:

Ak router a NIC v PC fungujú správne, tak by táto strata mala byť nulová - bez ohladu na dĺžku testovania.
Ak nulová nebude, tak vieš, že koreňom problému je buď router, alebo PC, alebo prepojovací kábel.

V prípade routeru to často býva prehrievaním, kde s teplotou postupne narastá packet-loss, a prejavuje sa to velmi podobne ako v tvojom prípade.

Ale keďže píšeš, že máš po ruke notebook, tak tiež moc nechápem, čo tu vlastne riešiš :roll:
Úplne by totiž stačilo, ak by si v danom momente pripojil namiesto PC ten notebook, a hneď by si vedel, či za to môže PC, alebo je problém dakde inde..
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 2:57

Na notebooku jsem to nezkoušel, protože jak jsem psal tak jsem to zkoušel přímo na dotyčném počítači přes USB LAN adaptér. TJ. odpojil jsem kabel z portu vestavěného Intel adaptéru a zapojil do toho USB. V ten moment přes USB adaptér šlo vše jak má. Když jsem to zase přepojil zpět, tak to šlo zase stejně blbě jako předtím.
Tj. skutečně všechny věci mimo počítač (NAS, router, switch, kabel) jsou OK, resp. nemají na tuto poruchu vliv. A je to skutečně něco uvnitř počítače.
Přehřívání můžeme taky vypustit. Zrovna dnes jsem počítač pustil a bylo to totálně v háji. Přičemž počítač byl celou noc vypnutý, jen byl pod proudem LAN adaptér, nicméně včera od startu až do vypnutí běžela síť bez problémů.

Dnes jsem to zkoušel pro jistotu tedy i z notebooku - stejně jsem ho potřeboval kvůli něčemu pustit. Samozřejmě vše běželo naprosto hladce.

Udělal jsem tedy taky nějaké pingy s výpisem do souboru:
- acer.txt je dnešní ping z notebooku
- normal.txt je včerejší ping z počítače když šla síť dobře
- vadne1.txt je ping z dneška když jsem počítač pustil. To byla síť totálně v háji, downstream v podstatě vůbec neexistoval a bylo to vidět i na internetu. To běželo jen chvíli, protože pak jsem to potřeboval restartovat, abych mohl vůbec něco dělat. Nicméně ztrátovost 50% asi mluví za své.
Po restartu jsem na tom o něco lépe, to je downstream aktuálně alespoň kolem těch 150Mb/s, ale v kontextu, co považuju za normální chod, je to samozřejmě stejně pořád blbe. Ping teď pořád ještě běží a nechám ho ještě klidně běžet. Akorát před 20::00 budu chtít počítač restartovat, protože to má začít denní zálohování, tak aby to nějak rozumně proběhlo. Aktuálně mam ztrátu paketů 127 z 13 327 odeslaných. Soubor s výstupem sem pak taky dám.

Jinak ten test na notebooku jsem dělal samozřejmě paralelně s tou na počítači aktuální špatnou situací.
Přílohy
acer.txt
(27.18 KiB) Staženo 4 x
normal.txt
(842.46 KiB) Staženo 2 x
vadne1.txt
(1.34 KiB) Staženo 2 x
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 3:17

pafik píše:
13. 10. 2019, 9:34
Ping má malý pakety, to se možná vůbec neprojeví. Vypadá to, jako by driver špatně pracoval s pamětí na té kartě. Ta se plní a vysypává, a časem se zaplní a asi se začne přepisovat a pak to začne blbnout. Z internetu to trvá déle, je pomalejší. Na druhou stranu by to znamenalo, že to není závislé na teplotě; ta se pravděpodobně ustálí po nějaké době a pak už se nemění s tokem dat.
Ale všechno jsou to takový pokusy, těžko poradit, když to není popsané přesně.
Kamarád co jsem se s ním o tom bavil je síťař a tohle ho taky napadlo, že se nevyprazdňuje cache. Jenomže když jsem mu řekl, od kdy mi to blbne a že mi to blbne tak 1x týdně, tak to přičetl bezpečnostní aktualizaci od Microsoftu, co proběhla první srpnové úterý. Jim to mělo v práci rozkopat nějaké počítače, nejhůře prý dopadly AMDčka. Jeho návrh byl tu aktualizaci odinstalovat.
Jenomže jedna věc je, že zrovna odinstalovat bezpečnostní aktualizaci se mi zrovna 100x nechce. Druhá věc je, že mezi tou aktualizací ze začátku srpna a dnem kdy jsem s tím kamarádem mluvil, proběhl upgrade Windows 10 na build 1903. Tím zmizela historie aktualizací, a i kdybych to někde na stránkách Microsoftu dohledal, tak teď nevím jak to vlastně je, když je tam nový build.

Nějak taky začínám nejvíce věřit na ten driver. Na HW poruchu to nevypadá, to by to asi blblo pořád, i když kdo ví. Mě zmátlo to, že s nějakým starým driverem, co jsem tam dal v červenci 2018 to blblo, a teď to blbne s tím úplně nejnovější 24.20. Tak mě nějak už pak nenapadlo začít něco kolem driverů zkoušet, dávat tam třeba 24.10 atd. Uvidím, co mi odpoví CHaron co tam má za verzi.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 3317
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

13. 10. 2019, 3:45

Fakt nejsem rejpal a určitě to "nebude" to PC super výhodně zakoupené na ebay ... :-)
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 3:57

elbarto píše:
13. 10. 2019, 3:45
Fakt nejsem rejpal a určitě to "nebude" to PC super výhodně zakoupené na ebay ... :-)
Jestli myslíš ten použitý Dell notebook tak ten to není. Tohle je sice taky z eBay, ale jak jsem psal je to úplně nový počítač ještě v záruce. A víc jak rok to chodilo bez problémů v podstatě i 24h nepřetržitém provozu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 4:05

Ještě mě napadlo udělat update BIOS. Dell vydal někdy v červenci nový BIOS na který aktualizovat považuje za urgentní. Má to taky řešit něco kolem bezpečnostních chyb procesorů Intel.
Nicméně problém je, že já si to teď netroufám dělat. Jsem s tím ještě na chatě a jsou tu časté výpadky proudu - sice to vždycky jenom blikne, je to hodně rychlé, ale dost dlouhé aby se počítač resetoval. A zrovna u upgrade BIOS výslovně varují před vypnutím v průběhu aktualizace. Příležitost bude až ke konci října.

To mě tuhle přeběhl mráz po zádech. Zrovna asi 10 minut po upgrade na build 1903 byly 2 takové výpadky za sebou. Nevím, jak by to dopadlo kdyby se to stalo během aktualizace ...
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 167
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

13. 10. 2019, 4:41

Že by dáka bezpečnostná záplata Woken spôsobovala sporadickú stratu pingových paketov je z môjho pohladu docela sci-fi :shock: To by museli soudruzi z Redmontu dačo kardinálne po****, a v takom prípade by bola záplata do 1-2 dní znovu zaplátaná.

Ak platí všetko čo píšeš, tak to bude takmer na 100% dačo s NIC v PC (hw/fw/driver). V prípade, že nepomôže zámena drivera za starší (treba vyskúšať aj najstarší možný), tak rovno kúp novú sieťovku za pár kaček, a máš pokoj.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 667
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

13. 10. 2019, 5:20

alesh: nepleť do toho internet, ten má vlastní pravidla. Testuj jen na LAN.
Maně mě napadlo, co bys ještě mohl vyzkoušet rychle; pozastavit antivir, pokud tam je. U esetu jsem měl kdysi dlouhou odezvu a bylo to tím, že koukal někam do jejich externí databáze virů. Grid či jak tomu říkali, už si to nepamatuju. Tak jsem to vypnul a hned to chodilo dobře.
Taky bys měl testovat pořád se stejnými soubory; myslím stejně velikými. To může mít vliv na to, kdy ti to začne blbnout. Pak z toho můžeš dělat závěry.
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 6:05

pafik píše:
13. 10. 2019, 5:20
alesh: nepleť do toho internet, ten má vlastní pravidla. Testuj jen na LAN.
Maně mě napadlo, co bys ještě mohl vyzkoušet rychle; pozastavit antivir, pokud tam je. U esetu jsem měl kdysi dlouhou odezvu a bylo to tím, že koukal někam do jejich externí databáze virů. Grid či jak tomu říkali, už si to nepamatuju. Tak jsem to vypnul a hned to chodilo dobře.
Taky bys měl testovat pořád se stejnými soubory; myslím stejně velikými. To může mít vliv na to, kdy ti to začne blbnout. Pak z toho můžeš dělat závěry.
Zkusím to, ale to by se projevovalu i při tom USB adaptéru.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 6:22

aleshonsa píše:
13. 10. 2019, 6:05
pafik píše:
13. 10. 2019, 5:20
alesh: nepleť do toho internet, ten má vlastní pravidla. Testuj jen na LAN.
Maně mě napadlo, co bys ještě mohl vyzkoušet rychle; pozastavit antivir, pokud tam je. U esetu jsem měl kdysi dlouhou odezvu a bylo to tím, že koukal někam do jejich externí databáze virů. Grid či jak tomu říkali, už si to nepamatuju. Tak jsem to vypnul a hned to chodilo dobře.
Taky bys měl testovat pořád se stejnými soubory; myslím stejně velikými. To může mít vliv na to, kdy ti to začne blbnout. Pak z toho můžeš dělat závěry.
Zkusím to, ale to by se projevovalu i při tom USB adaptéru.
Tak jsem to zkusil a nemělo to vliv.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
lubbez
Příspěvky: 1303
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 7:06

Mám Delláckou pracovní stanici s Xeonem. Po čase používání se mi zpomalil přenos dat po síti. Bylo to podobné jako píše aleshonsa. Já mám na síti asi 6 počítačů, pro každý stroj jedno PC a NASko a jeden XPčkovej počítač na starší SW a dvě tiskárny. Zbytek jede na Win7 64. Kromě toho Della mají všechny PC svou IP adresu natvrdo zadanou a je to v oblasti IP adres, které má router zakázané. Tedy internet jde pouze na Dellu. První podezření jsem měl paradoxně z internetu, kde mám sice jen 20Mbit download, ale najednou to začalo jít kolem 1 Mbit. Zkusil jsem zálohu na NAS a ejhle, taky cca 10Mbit, to vše na 100Mbit síti. Přeci jenom mám tu síť trochu chaotickou, kromě routeru ještě 4 switche různě poházené po dílně. :-( Nakonec jsem náhodně něco stahoval z NASka na XP počítač (noteDell) a ejhle přenosovka přes 80Mbit. Tak jsem koupil novou siťovou kartu, tu na desce jsem vypnul a dal tam tu novou a mám rok klid. Dokonce jsem tam nechal ovladač z přiloženého CD a nehledal nic novějšího na netu. Tohle řešení třeba není úplně efektivní, ale mé znalosti sítí jsou na velmi bídné úrovni, ale vyměnit kartu to dám :-). Proč to celé píšu, dvě tři kila za novou LAN card není tolik a kdyby se s tím ušetřil čas při hledání závady tak paráda.
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 7:29

lubbez píše:
13. 10. 2019, 7:06
Mám Delláckou pracovní stanici s Xeonem. Po čase používání se mi zpomalil přenos dat po síti. Bylo to podobné jako píše aleshonsa. Já mám na síti asi 6 počítačů, pro každý stroj jedno PC a NASko a jeden XPčkovej počítač na starší SW a dvě tiskárny. Zbytek jede na Win7 64. Kromě toho Della mají všechny PC svou IP adresu natvrdo zadanou a je to v oblasti IP adres, které má router zakázané. Tedy internet jde pouze na Dellu. První podezření jsem měl paradoxně z internetu, kde mám sice jen 20Mbit download, ale najednou to začalo jít kolem 1 Mbit. Zkusil jsem zálohu na NAS a ejhle, taky cca 10Mbit, to vše na 100Mbit síti. Přeci jenom mám tu síť trochu chaotickou, kromě routeru ještě 4 switche různě poházené po dílně. :-( Nakonec jsem náhodně něco stahoval z NASka na XP počítač (noteDell) a ejhle přenosovka přes 80Mbit. Tak jsem koupil novou siťovou kartu, tu na desce jsem vypnul a dal tam tu novou a mám rok klid. Dokonce jsem tam nechal ovladač z přiloženého CD a nehledal nic novějšího na netu. Tohle řešení třeba není úplně efektivní, ale mé znalosti sítí jsou na velmi bídné úrovni, ale vyměnit kartu to dám :-). Proč to celé píšu, dvě tři kila za novou LAN card není tolik a kdyby se s tím ušetřil čas při hledání závady tak paráda.
Já jsem taky uvažoval koupit novou kartu a vykašlat se na řešení problémů. Jenomže ono to není, jak se říká, systémové řešení. Prostě když je něco blbě tak mě zajímá proč, a pak kde je psáno, že s novou kartou za nějaký čas nebudu tam, kde jsem teď.
Já potřebuju, aby karta uměla wake on lan, což je otázka jestli ty levné to dokážou. Pak mi taky dochází porty. Už mam jen volný starý PCI a jeden x16 zapojený jako x8. Teoreticky mam ještě jeden Gen 2 x4, ale ten v brzké době zakryje dvojslotová GPU. Bohužel co jsem koukal tak některé GeForce karty by zasahovaly asi až do toho PCI. A do toho x8 možná budu muset přesunout host kartu NVMe SSD. No možná mi ale nic jiného nezbude, tohle je na ***** ......

Paradoxní je, že jsem před pár měsíci na eBay koukal na nějaké síťové karty a uvažoval, jestli něco z toho nevzít. Jedna byla Dell Broadcom 1Gb čtyřportová, druhá Dell 2 porty 10Gb (ta je pro ten můj dokonce certifikovaná). Nové karty a cena samozřejmě jinde než u CZC, hlavně u té 10Gb. Pak jsem si nějak řekl na co vlastně, když nemam s konektivitou problémy. Bohužel zrovna před pár dny jsem nechal udělat konsolidaci zásilek u Shipito a další balík půjde nejdříve za 1/4 roku. Teď mě to štve.

Mam ještě ten USB adaptér. To je ale krám na nic. Rychlost sice pěkně drží, ale v intervalech pár desítek minut se vždy resetne spojení. Takže všechna rozjetá stahování v háji, když tohle udělá v době, když zrovna běží zálohování na NAS tak to je taky pak v háji, a uploady na Amazon S3 můžu začít znovu. V pátek jak mi to blblo tak jsem to s tím zkoušel, ale kvůli takovéto nespolehlivosti jsem se nakonec vrátil k síťové kartě a paradoxně i při tom rozsypaném spojení jsem na tom byl nakonec lépe než s tím USB krámem.
Naposledy upravil(a) aleshonsa dne 13. 10. 2019, 8:09, celkem upraveno 1 x.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa
Příspěvky: 1704
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

13. 10. 2019, 7:44

No jinak už jsem počítač restartovat, ale moc jsem si nepomohl. Ono už to klesalo pod 100Mb/s, spíš k 50Mb/s, teď mam alespoň 150Mb/s.

V příloze je soubor vadne2.txt - to je log za dnešek jak se to chovalo. Pak je tam graf jak se chovalo kopírování těšně po nedávném restartu počítače. Ze začátku to mělo tendenci jet těch více jak 300Mb/s, ale pak to spadlo pod 200Mb/s. Normálně když to funguje jak má, tak to bez problémů drží ta maxima.
Nevím co je v NAS za disk, ale asi celkem slušný na to že to je jen 3TB. Jak jsem to v poledne zkoušel na notebooku tak tam jsem se při kopírování na SSD dostal na téměř 1Gb/s a tu rychlost to drželo. Na počítači jsem to bohužel na SSD nezkoušel když to bylo OK, zkoušel jsem jen když je to rozsypané abych se ujistil, že to třeba nějak nedělá cílový disk.

Jinak já to netestuju přes internet. To jsem si toho jen všiml, když šel internet nějak divně a pak jsem zjistil, že je něco špatně s downstreamem právě tím pokusným kopírováním z NAS.

No přijde mi, že to skutečně dělá ta cache.
Přílohy
graf.png
vadne2.txt
(1.22 MiB) Staženo 2 x
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (pc)“