CNC a kopírovací fréza - Fiury

Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 1. 2020, 11:16

Určitě si natáhni 3x25A. Mít k dispozici 3f napájení pravděpodobně dřív nebo později oceníš. Když taháš dráty, tak rozdíl v ceně kabelu asi nebude zrovna ta hlavní položka.
Snížit výkon motoru na měniči samozřejmě lze. Ale z toho, že je tam napsaný nějaký maximální proud ještě neplyne, že to takový proud bude opravdu brát.
Že máš vřeteno s max. výkonem 2.2 kW ještě neznamená, že ho budeš v praxi zatěžovat tak, že z něho těch 2.2 kW skutečně budeš tahat.
Fiury
Příspěvky: 44
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

13. 2. 2020, 11:39

Tak už milenka přišla, snad jen manželka nezjistí , kolik to všechnpo stojí :mrgreen:
IMG_1047 (1).jpg
milan584
Příspěvky: 1454
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

14. 2. 2020, 6:34

Mex píše:
21. 1. 2020, 8:10
Asi bych nechal ty vlasy klidně ležet.
Pokud je ta elektronika jen trochu slušná, tak s rušením problémy nebudou.
A myslím, že 2 ventilátory (dobře uspořádané) to i celkem v klidu uchladí.
Byla-li by bedna zavřená, tak by to byly samozřejmě zcela jiné podmínky. Ale při rozumném průtoku vzduchu to podle mě v klidu pojede.
Nakonec on už tam tu elektroniku má, tak není problém ji aspoň provizorně zadrátovat a nechat v testovacím režimu běžet. Teploměr snad taky někde sežene.
Trochu nešikovné je, že má oba ventilátory dole a ne jeden nahoře, kde se to teplo bude držet. Pak by to chtělo si trochu pohrát s vnitřním uspořádáním a třeba tam přidat i nějaké příčky, aby mu to neudělalo "hydraulický zkrat" a proudění nešlo jen neúčinně cestou nejmenšího odporu.
Ty ventilátory jsou naprosto špatně - buď to musí mít filtraci (aby skrz to šel skutečně čistý vzduch a pak zásadně se to tlakuje - ne odsává - aby tam byl přetlak a do rozvaděče nepronikaly nečistoty) a nebo se dělá pouze vnitřní oběh - pak ale ten rozvaděč musí mít alespoň nepatrně smysluplné rozměry - ne, jako "to" :shock: na té fotce.
Protože takhle jak to je ubastlené, tak se to okamžitě celý uvnitř totálně zasere tím bordelem z frézování a pak už bude pouze jeden velký :mrgreen: záblesk.
A mj. nikde tam nevidím trafo na ovládačku další samostatné trafo na osvětlení a dalších asi miliarda věcí, co tam musí být - na ty tam absolutně není místo.
A ten měnič, v jedné faradayově kleci (aby rušení nikam zbytečně neunikalo :mrgreen: ), těsně vedle driverů a mainboardu - to už je jenom třešnička na dortu.
milan584
Příspěvky: 1454
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

14. 2. 2020, 6:35

Cjuz píše:
21. 1. 2020, 7:41
Vstávají mě vlasy na hlavě, když to vidím.
Beru že je málo místa, ale jakýkoliv problém znamená katastrofu. Nerespektuje to vůbec nic, ani možné rušení, teplotu už vůbec ne.
Doporučuji použít ještě jednu bedu, do ní dát drivery a řízení, zdroje, měnič, jištění apod bych nechal v této.
Ale každý svého štěstí strůjcem, nic ve zlém :)

Prach bude úplně všude, pozice ventilátorů na to nemá zásadní vliv.
My děláme skříně uzavřené, ventilátor točí vzduch jen vevnitř a teplo jde přes stěny ven - jen to chce spočítat.
Výstižněji bych to nenapsal.
atlan
Příspěvky: 1864
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

14. 2. 2020, 7:13

Ono to je vzdycky tak ze akykolvek rozvadzac kupis, vzdy je nakoniec maly :D
Fiury
Příspěvky: 44
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

14. 2. 2020, 7:24

Bednu už hledám cca týden. :oops: Zdroj na desku už mám, i jsem to předělatl na 3fazi, ale už jsem fotky ani neupdatoval. Tahle poslouží už jen na testování

Rušení by snad problém nebyl. Teplota myslím taky ne . Ale prach fest.

Nechal jsem ventilátory puštěný brousil jsem schválně u toho na malé pásové brusce a cca za 40min to bylo zaprášený fest a to tam ještě nbežela elektronika se sat el.. Takže jsem to vyfoukal, chvíli přemýšlel a hledal nějaky filtry a nakonec si řekl že to nemá smysl a že to chci uzavřený. Bude to na dřevo , to by se tam prostě dostalo asi vždy.

Kdyby někdo potkal rozvaděčovou bednu za rozumnou cenu
( š800-1000 vmax480 hmax230)mm pls pisněte... Díky
milan584
Příspěvky: 1454
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

14. 2. 2020, 7:33

Fiury píše:
14. 2. 2020, 7:24
Bednu už hledám cca týden. :oops: Zdroj na desku už mám, i jsem to předělatl na 3fazi, ale už jsem fotky ani neupdatoval. Tahle poslouží už jen na testování

Rušení by snad problém nebyl. Teplota myslím taky ne . Ale prach fest.

Nechal jsem ventilátory puštěný brousil jsem schválně u toho na malé pásové brusce a cca za 40min to bylo zaprášený fest a to tam ještě nbežela elektronika se sat el.. Takže jsem to vyfoukal, chvíli přemýšlel a hledal nějaky filtry a nakonec si řekl že to nemá smysl a že to chci uzavřený. Bude to na dřevo , to by se tam prostě dostalo asi vždy.

Kdyby někdo potkal rozvaděčovou bednu za rozumnou cenu
( š800-1000 vmax480 hmax230)mm pls pisněte... Díky
S takovouto velikostí rozvaděče (a tím ztrátovým výkonem, co bude uvnitř) to nikdy nemůže (jako uzavřený) vyjít.
Si stáhni ProClima a zkus si spočítat, co :roll: ti z toho vyleze (povolený ztrátový výkon pro tento rozvaděč), bez oběhu, jen přes pixlu.
Naprosto mimo realitu.
https://www.se.com/cz/cs/product-range- ... rmware-tab
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1360
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

14. 2. 2020, 8:44

Toto je narvane v rozvadzaci 700 x 500 x250. Chcelo by to sirku aspon 1000 ale to sa uz umerne zvisuje aj vyska.
https://ema-elektro.sk/elektromaterial/ ... ne-prazdne
Velka skoda ze si nepocital so zabudovanim elektroskrine do konstrukcie. Dalsia moznost je, ze pouzijes skrine dve, alebo si das vyrobit (si vyrobis) skrinu na mieru.
20180411_074511v.jpg
.
..
Toto je robena skrina v konstrukcii
.
.
.
20190308_081845w.jpg
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Fiury
Příspěvky: 44
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

14. 2. 2020, 9:18

Juro píše:
14. 2. 2020, 8:44
.
..
Toto je robena skrina v konstrukcii
.
.
.
20190308_081845w.jpg
:shock: pěkný fakt jo :shock: :shock: , už hledám a najíti nemůžu.. tak bude asi samovýroba , to zas dopadne :mrgreen:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

14. 2. 2020, 10:26

Mex píše:
21. 1. 2020, 8:10
Pokud je ta elektronika jen trochu slušná, tak s rušením problémy nebudou.
Předevčírem jsi mi vynadal, že zvažuji nedodržet provozní hodnoty z datasheetu u displaye za 4USD, tady ti to nevadí u komponentů o několik řádů vyšší hodnoty a míry komplikací, které to může způsobit.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 2. 2020, 11:52

Thomeeque píše:
14. 2. 2020, 10:26
Mex píše:
21. 1. 2020, 8:10
Pokud je ta elektronika jen trochu slušná, tak s rušením problémy nebudou.
Předevčírem jsi mi vynadal, že zvažuji nedodržet provozní hodnoty z datasheetu u displaye za 4USD, tady ti to nevadí u komponentů o několik řádů vyšší hodnoty a míry komplikací, které to může způsobit.
A kde tady vidíš nějaké o několik řádů vyšší komplikace?
Komplikací je bordel, ale to platí u každé konstrukce ve špinavém prostředí. Nakonec třeba mu nic nebrání přivést do bedny čistý vzduch někde zvenčí. Já si tak třeba v této chvíli (zatím provizorně) řeším ofuk laseru - abych nemusel dělat kdovíjaké filtry, tak jsem prostě hadicí ze starého vysavače přitáhl čistý vzduch odjinud. V rozvaděči si tak udělá lehký přetlak a bude tam uklizeno jako v klícce.
Nebo myslíš ty srandovní řeči kolem rušení a tak?

Navíc jsem Ti nepsal, že nedodržuješ provozní hodnoty. Ale že jsi zvažoval programově překračovat maximální hodnoty. A to je u elektroniky často velmi rychle smrtící.
Pokud se bude kolegovi přehřívat bedna s elektronikou, tak to je pomalý proces. Ten si jednak může předem vyzkoušet (jak jsem mu radil), a v případě problémů pak na to stačí zareagovat. Ale smrt elektroniky přichází rychlostí blesku, tam toho už moc za provozu nevyřešíš. To by zvládl možná jedině Chuck Norris, toho se i přepětí bojí.

No ale nejsem misionář, nechť si to každý řeší jak chce. Nakonec já taky hodně dbám na bezpečnost. Takže zásadně dva prezervativy, a pak si to stejně pro sichr ještě udělám sám. Safety first.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

14. 2. 2020, 12:22

Mex píše:
14. 2. 2020, 11:52
A kde tady vidíš nějaké o několik řádů vyšší komplikace?
Pokud např. vlivem rušení z měniče jednou za den driver, který je od něj zhruba jeden centimetr, ztratí krok, bude to velice nepříjemné už jen diagnostikovat, stráví tím hafo času příp. ho to může stát pár zlomených nástrojů a zničených obrobků. A oprava bude znamenat to celé předělat.

Mex píše:
14. 2. 2020, 11:52
Pokud se bude kolegovi přehřívat bedna s elektronikou, tak to je pomalý proces. Ten si jednak může předem vyzkoušet (jak jsem mu radil), a v případě problémů pak na to stačí zareagovat. Ale smrt elektroniky přichází rychlostí blesku, tam toho už moc za provozu nevyřešíš. To by zvládl možná jedině Chuck Norris, toho se i přepětí bojí.
Opět to mohou být celkem vzácné okolnosti, kdy se něco přehřeje, při testování na ně nemusí narazit. A kolaps (příp. vypnutí tepelnou pojistkou) nějaké komponenty při přehřátí je také rychlý proces, na který nemusí stihnout zareagovat a opět může přijít o nástroj i obrobek.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 2. 2020, 1:02

K těm dvěma věcem, cos teď napsal, se s dovolením nebudu vyjadřovat. Na obě bych odpověděl nesouhlasně, ale to nechci.

Ale ještě krátká poznámka, proč jsem včera reagoval na Tvůj post kolem elektroniky (což už v poslední době moc nedělám, pokud se někdo rozumně přímo nezeptá).
Na internetu je dnes nepředstavitelné množství balastu a často až neuvěřitelných kokotin. Proto když i člověk, kterého si jinak vážím, napíše, že zvažuje něco nějak udělat proto, že to tak udělal nějaký týpek na youtube, tak to ve mně vybudilo větší vášně než nahatá Ema Watson (a samozřejmě vášně jiného typu).
Fiury
Příspěvky: 44
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

14. 2. 2020, 1:11

Tak teda nakonec na vyrábení kašlu, objednávám :
2x bednu DAWIS-IB 500x400x200 (ty pronýtuju , udělám dva pruduchy a budu tam točit vzduch jen vnitřně
1x bednu DAWIS-IB 300x400x200 (taky snýtuju s tema druhýma a dám to toho nádržku a čerpadlo na vodní chlazení na vřeteno)
http://www.altronik.cz/dawis-ib-500x400 ... ni-plotna/
EDITED: Tak neobjednávám, jelikož to nemá záda, až teď jsem si všiml..
rozvaděč.png

Ale rozpočet se mně nebezpečně zvětšuje chtěl jsem do 100k postavit a s tím co mi ještě chybí budu tak na 120k :(
Naposledy upravil(a) Fiury dne 17. 2. 2020, 7:25, celkem upraveno 4 x.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

14. 2. 2020, 1:15

Mex píše:
14. 2. 2020, 1:02
K těm dvěma věcem, cos teď napsal, se s dovolením nebudu vyjadřovat. Na obě bych odpověděl nesouhlasně, ale to nechci.
Čili že nemám pravdu, jsi mi sdělil, jen si s dovolením necháš pro sebe proč, bezva :)

Mex píše:
14. 2. 2020, 1:02
Na internetu je dnes nepředstavitelné množství balastu a často až neuvěřitelných kokotin. Proto když i člověk, kterého si jinak vážím, napíše, že zvažuje něco nějak udělat proto, že to tak udělal nějaký týpek na youtube, tak to ve mně vybudilo větší vášně než nahatá Ema Watson (a samozřejmě vášně jiného typu).
OK
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“