frézy

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
RaS

19. 9. 2009, 2:56

vím že už se tady občas něco probíralo, pár názorů jsem pročetl ale nějáké odpovědi mě chybí tak jsem založil nové téma, ono totiž není snadné použít vyhledávání a pak se hodiny brodit v mnohdy úplně scestných offtopic příspěvcích plných hádek, urážek atd.. s nulovou informační hodnotou..

kde nakupujete frézy? Jak jsou na tom kvalitou frézy firmy ZPS? jak je to s cenou/výdrží.. má smysl pro hobby využití a frézování konstrukčních ocelí do 900MPa kupovat něco lepšího, dražšího vyplatí se to? a nebo naopak nakoupit třeba čínskou sadu fréz od BOW za cca 3000,- 20ks různých fréz..
prostě abych nekoupil zbytečně něco levného co vezmu a zahodím a nebo nekupoval zbytečně něco drahého co stejně ve svých hobby podmínkách dokonale nevyužiju a budou to jen vyhozené peníze.. a přitom mě postačí třeba ta levná sada?
případně jaké typy fréz koupit jako takovou startovací sadu pro normální obrábění (nějáké speciálky se dokoupí později v případě potřeby) prostě něco s čím se člověk nebude bát začít něco vyrábět aby nemusel odbíhat dokupovat další potřebné.. vyplatí se koupit třeba jednu takovou tu multifunkční frézu s plátkami průměru třeba 16mm a tím dělat v podstatě skoro vše?
ještě stroj je Pupákův CNC Deckel se servami.. a požadavek obrábění hlavně oceli do 600MPa a potom taky zušlechtěné konstrukční oceli do 900MPa

co se týká ceny vím že se obchodníci mnohdy předhání se slevami a cena je stlačena mnohdy i na 40 , 50% katalogové nicméně to asi moc neplatí pro soukromníky s minimálním odběrem takže se ptám kde nakoupit rozumně? když na to příjde tak ani doklad samozřejmě nepotřebuji..
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2009, 9:45

Když občas selže má oblíbená brněnská Zlevněnka, tak musím koupit nový nástroj, a většinou jdu do TTI. Tam mi většinou dají nástroje od ZPS, a musím říct, že jsem spokojený. Rozumný kompromis je pro mě materiál HSSCo8. Dá se to ještě zaplatit, a vydrží to hodně.

Dlužno však podotknout, že obrábím téměř výhradně dural.
Petr Spáčil
RaS

21. 9. 2009, 7:30

dekuji za odpoved..
a co dalsi to nikdo nefrezuje?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 10:49

RaS píše:dekuji za odpoved..
Ve vší úctě....ten dotaz je nesmysl.
Stačí použít Google a jeden večer na netu a máš vše co Tě zajímá. A dotaz na sadu čínskejch fréz je ještě větší nesmysl v době, kdy je Aukro plný vcelku kvalitního nářadí ze starých tuzemských firem často za pár korun. Osobně nevím o nikom kdo by frézoval čínskejma nástrojema, ale třeba se pletu a ve skutečnosti to jsou nejrozšířenější řezný nástroje.... :lol:
A abych ti odpověděl konkrétně, ZPS je určitě dobrá značka nástrojů, ale tvrdokovový Mitsubischi jsou lepší. :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 11:31

mozna ani netusime cim frezujeme
spousta prodejcu jako WNT, Hoffman a desitky dalsich jsou jen prekupnici
za 100 koupi za 2500 prodaji
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 11:50

robokop píše:mozna ani netusime cim frezujeme
spousta prodejcu jako WNT, Hoffman a desitky dalsich jsou jen prekupnici
za 100 koupi za 2500 prodaji
No bohužel máš asi pravdu.....ale maj hezký samolepky....a řekněme že na rozdíl od těch opravdu šikmookých "noname" by měli snad aspoň trochu ohlídat kvalitu, ale velký iluze si o tom nedělám. :lol:

Hoffman katalog je dobrej když si chci udělat nějakou představu o tom co potřebuju nebo co někdo nabízí, ale nakupovat u nich mi přijde doslova šílenost. Jen pro ilustraci, běžnej navrtávák 75,- .... stovka universálka bratru za 10-12 litrů!!!! atd.....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 11:57

Já třeba u Hoffmanna nakupuju a nemyslím si, že jsem šílenec :-) Oni totiž fungují jako každý jiný supermarket, něco mají za rozumné ceny, něco za šílené a je na zákazníkovi aby se v tom orientoval :-) Když chci dvě papriky tak jdu taky do supermarketu a neobesílám farmáře s poptávkou :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 12:24

ja spis narazel na to co se vsude kolem deje
napriklad predminulej tejden jsem se dostal ze 150 000 za 7 300,- tim ze jsem se dostal az k fabrice a s zadnou neochotou prodat jeden kus jsem se nesetkal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 12:38

robokop píše:ja spis narazel na to co se vsude kolem deje
napriklad predminulej tejden jsem se dostal ze 150 000 za 7 300,- tim ze jsem se dostal az k fabrice a s zadnou neochotou prodat jeden kus jsem se nesetkal
Bohužel mnoho lidí si myslí, že se dá donekonečna živit překupnictvím. Jenže ono to tak asi nebude......viz. současná krize.
Díky informačním technologiím ale dnes není problém celkem snadno dojít za jeden večer až ke zdroji. Pro lidi co vyrábějí a potřebují materiál, stroje a nástroje to je jednoznačně pozitivní, pro ty druhé tím narůstá jistý problém. :wink:
RaS

21. 9. 2009, 1:45

Engineer píše:
Stačí použít Google a jeden večer na netu a máš vše co Tě zajímá. A dotaz na sadu čínskejch fréz je ještě větší nesmysl v době, kdy je Aukro plný vcelku kvalitního nářadí ze starých tuzemských firem často za pár korun. Osobně nevím o nikom kdo by frézoval čínskejma nástrojema, ale třeba se pletu a ve skutečnosti to jsou nejrozšířenější řezný nástroje.... :lol:
A abych ti odpověděl konkrétně, ZPS je určitě dobrá značka nástrojů, ale tvrdokovový Mitsubischi jsou lepší. :wink:
ano samozrejme se da najit plnej net katalogovejch ceniku a vsemoznejch vyrobcu, proto se ptam co si z toho kvanta vybrat.. proste abych nekoupil smejd za levne penize a nebo jeste horsi smejd za drahe penize.. pro Vas kdo v tom delate tak si mezi znackami umite vybrat ja kdyz s tim nedelam tak bohuzel.. proto se tady ptam aspon jsem myslel ze na to je atdy to forum.. jestli to nekomu vadi ze se ptam tak sem asi spatne pochopil smysl fora..
rovnez jsem polozil otazek vic .. samozrejme otazky jsou mozna hloupe polozene nebot tezko se da odpovedet na otazku jake frezy koupit, kdyz to zalezi na konkretnim pripade ale nejaky takovy prehled by snad nekdo ochotny kdo s tim delat napsat mohl.. dekuji
Monteg

21. 9. 2009, 2:08

Každej vám doporučí něco jiného co používá ale většinou tyhle debaty končej tím že se začneme dohadovat kterej dodavatel je lepší - kdo má lepší ceny - že ta a ta fréza nevydržela a že ta a ta vydrží min. 2x tolik za polovic a tak podobně. Život většinou funguje tak že si koupíte jednu na zkoušku a tak pokračujete a sbíráte zkušenosti ovšem ty nejsou zadarmo. Tím nechci říct že by vám tady nechtěli poradit :shock:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 2:16

Engineer píše:Ve vší úctě....ten dotaz je nesmysl.
Stačí použít Google a jeden večer na netu a máš vše co Tě zajímá.
Začal jsem před 3 roky a pořád ještě zdaleka všechno nemám... :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 3:12

prochaska píše:
Engineer píše:Ve vší úctě....ten dotaz je nesmysl.
Stačí použít Google a jeden večer na netu a máš vše co Tě zajímá.
Začal jsem před 3 roky a pořád ještě zdaleka všechno nemám... :-)
Pochopitelně to bylo myšleno trošku s nadsázkou. Nikdy nikdo nebude vědět vše...........ale základ se najít dá.
Jinak je to pochopitelně o praxi a chce to zkoušet, zkoušet atd...

Co vyhovuje jednomu nemusí vyhovět druhému, co sedí na jednom typu stroje může být na druhým nepoužitelný, ale to myslím ví každej kdo se touhle profesí nebo i hobby zabývá. :D
Prostě nenexistuje universální rada, je to spíš o nekonečném hledání optimálních a ještě optimálnějších řešení.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2009, 3:25

RaS píše:
Engineer píše:
ano samozrejme se da najit plnej net katalogovejch ceniku a vsemoznejch vyrobcu, proto se ptam co si z toho kvanta vybrat.. proste abych nekoupil smejd za levne penize a nebo jeste horsi smejd za drahe penize.. pro Vas kdo v tom delate tak si mezi znackami umite vybrat ja kdyz s tim nedelam tak bohuzel.. proto se tady ptam aspon jsem myslel ze na to je atdy to forum.. jestli to nekomu vadi ze se ptam tak sem asi spatne pochopil smysl fora..
rovnez jsem polozil otazek vic .. samozrejme otazky jsou mozna hloupe polozene nebot tezko se da odpovedet na otazku jake frezy koupit, kdyz to zalezi na konkretnim pripade ale nejaky takovy prehled by snad nekdo ochotny kdo s tim delat napsat mohl.. dekuji
On je hlavně základ napsat co chcete frézovat, tedy nejen jaký materiál, ale jak velký věci, v jaký přesnosti, ten dozaz byl totiž opravdu mimořádně obecný. V těch katalozích je tolik nářadí hlavně proto že na každou práci je potřeba něco jiného a nebo že je to o té optimalizaci.
Kdysi, možná i dnes se v technologii začínalo v linii stroj-nástroj-obrobek a tohle se vždy ladilo podle cíle. Cílem byla někdy vyrobitelnost dílu jako taková bez ohledu na volbu nástrojů a stroje, nebo ekonomická vyrobitelnost (tedy dosažení optimální trvanlivosti nástrojů při co nejvyšším počtu kusů), nebo byl prvořadý výsledek co do přesnosti (bez ohledu na náklady) atd....
Prostě těch úhlů pohledu a možných přístupů je nepřeberné množství.......... :wink:
Myslím že jeden z možných postupů je nakoupit na Aukru běžný český třeba ty ZPS frézy a začít s nima dělat. Když se zlámou, otupí, tak to prostě člověk přežije a ekonomicky nevykrvácí. Pokud ale chcete obrábět superpřesně, pevný materiály, tak to asi bude o jiným nářadí a pak je třeba prohrabat katalogy, číst doporučení atd. Ale taky můžete nakonec zjistit že to co chcete dělat nebude na daným stroji reálný....prostě člověk nikdy neví.
janis

15. 11. 2009, 7:43

TADY VAM POSILAM E-MAIL NA ZNAMEHO KTERY SE ZABYVA PRODEJEM NASTROJU ..KVALITNICH A ZA DOBRE CENY...ROMULLLLA@SEZNAM.CZ......URCITE NEDOPORUCUJI CINSKE VYROBKY,KTERE V LEPSIM PRIPADE KONCI VYHOZENIM PENEZ,V TOM DALSIM MUZETE VYHODIT I VYROBKY RADEJI SE SPOLEHNETE NA KVALITU JANIS
janis
Odpovědět

Zpět na „Nákup“