CNC 3018 z Číny (fréza, laser), SW: Sketchup, Inkscape, Estlcam grblCntrolo

Odpovědět
modelar77
Příspěvky: 1
Registrován: 26. 2. 2020, 11:18

26. 2. 2020, 11:54

Zdravím všechny fandy CNC,
pořídil jsem si následující vybavení:

CNC 3018 z Číny (fréza, laser), SW: Sketchup, Inkscape, Estlcam, grblCntrol

Celkem jsem se "probojoval" úskalími návrhu součástek.
Máte někdo zkušenosti / dpopručení na práci s plexi / překližkou /hliníkovým plechem 2mm /- akrylátovým sklem Gutta - 4mm => nástroje, rychlosti, finty "nastavení" v EstlCam ... ?

Dejte vědět. :)
Bořík
Příspěvky: 4
Registrován: 26. 5. 2020, 2:27

27. 5. 2020, 10:05

Zdravím všechny frézaře, co se touto činností baví. Na stará kolena jsem si pořídil také tuto tiskárnu a předem píšu, že to mám pouze na vyřezávání drobných doplňků na modely lodí - z materiálů nejvíc laminátové desky do 1 mm a dále desky z ABS. Takže opravdu žádné kovy a těžko obrobitelné materiály.
A teď to hlavní: chtěl bych poprosit o radu, jak a co nastavit, aby si spolu rozumněla ta frézka 3018 a program Estlcam. S původním SW Grbl to funguje, ale ten program je dost omezený a mnohem raději bych používal ten Estlcam - už i proto, že neumím anglicky a ten SW je i v češtině. Pokud někdo může poradit, moc by mně to pomohlo. Strávil jsem nad tím už hodně času, ale obecně programování a počítačová technika není moje parketa a moc ( = skoro vůbec ) se v tom nevyznám. V okolí neznám nikoho, kdo by poradil a tak budu vděčný za každou radu ( kromě toho, abych to hodil do kopřiv, protože je to čínský křáp a hračka ).
Předem díky !
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6040
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

27. 5. 2020, 1:27

GRBL je řídící systém, který hýbe tvým strojem na základě instrukcí, které dostane z vnějšku. CAM (třeba tvůj EstlCAM) vytváří sekvenci těchto instrukcí - program (u obráběcích strojů standardně v jazyce g-code). Mezi tím je ještě GRBL Controller (to, co běží typicky na počítači, např. https://github.com/Denvi/Candle), který tyto instrukce do GRBL posílá, navíc umožňuje i manuální provoz, typicky pro nastavení nulového bodu nebo nějaké superjednoduché úkony. Bez GRBL a kontroleru (případně nějaké alternativy, např. skvělého LinuxCNC nebo Mach3/4 pro Windows) se tedy ani nadále neobejdeš. G-code má různé mutace (konkrétně GRBL má dost omezený subset podporovaných instrukcí), proto je na výstupu CAM potřeba vybrat vhodnou mutaci (typicky je to řešeno postprocesory).

Takže v EstlCAM vytvoř gcode a ten zkus otevřít v tvém GRBL kontroleru.

T.

EDIT: Aha, sorry, teď čtu, že "Estlcam uses its own firmware and can run on Arduino UNO, Nano and Mega2560." (https://openbuilds.com/threads/estlcam- ... post-44465), takže asi umí fungovat i jako řídící systém. Snad se ozve někdo, kdo to používá 🤞Případně napiš, s čím konkrétně tam zápasíš, pokud je ten program v češtině, tak by to snad nemělo být tak těžké..?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 27. 5. 2020, 2:06, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Bořík
Příspěvky: 4
Registrován: 26. 5. 2020, 2:27

27. 5. 2020, 2:05

Díky za radu - to funguje, frézuje to ( zatím s frézou vysoko, ale po spuštění dolů to bude fungovat ). Spíš jsem měl na mysli druhou část programu Estlcam: CNC Controll. Pokud si otevřu daný soubor zde, tak to nefunguje ( nejdou ani posuvy, zapnutí vřetene ... ). Prostě tady to nekomunikuje. Toto bych rád zprovoznil.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6040
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

27. 5. 2020, 2:23

Možná vyžaduje nejprve homing, případně si myslí, že jsi v nějakém limitu atp. Pomohl by screenshot nebo video, takhle naslepo se blbě radí.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Bořík
Příspěvky: 4
Registrován: 26. 5. 2020, 2:27

27. 5. 2020, 2:47

Screenshot čeho ? Nevím co bych měl nafotit. Prostě spustím program Estlcam CNC Control, nahraju tam daný výkres a to je vše, co s tím mohu udělat - ať kliknu na cokoli ( třeba posuvy nebo zapnutí motoru ), nic se neděje. Možná bude problém v nastavení jednotlivých položek v LPT portu, ale to je pouze moje domněnka ... bohužel tomu nerozumím, abych se třeba mohl vyjádřit srozumitelněji.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6040
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

27. 5. 2020, 3:14

Myslel jsem screenshot nereagujícího Estlcam: CNC Control (třeba by tam někde bylo vidět, co mu vadí), ale asi tedy začni obrazovkou s nastavením. Každopádně v tomto případě je více více, takže čim více info sem dáš (screenshoty s nastavením sw, popis celé konfigurace, atd.), tím spíše se někdo chytne. Zkušený uživatel EstlCAM by asi uměl být konkrétnější, já to ale viděl jen před chvilkou na videu.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Bořík
Příspěvky: 4
Registrován: 26. 5. 2020, 2:27

27. 5. 2020, 4:37

http://boricek.galerie.cz/6633952-cnc#105824177

když kliknu na jakoukoli ovládací plošku, frézka nereaguje.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6040
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

27. 5. 2020, 6:27

Nic závadného tam nevidím.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“