Fn 25 Deliaci prístroj

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
TS1989

23. 7. 2020, 4:31

Chcem sa informovat ohľadom deliaceho pristroju original vyrabany k freze FN 25 tusim aj Fn 22. Mam možnosť kúpiť tento deliaci , no nema deliaci kotúč, ma iba nónius. Dokažem spravit aj s noniusom podobné veci ako s kotúčom? Alebo sa mi oplatí viac zohnat si obyčajnú DU? Ak by mal niekto skusenosti s oboma deliacimi , pomohlo by mi to. Ktory z nich je viac univerzálnejší , lepší, ten vyhrá :)

Prípadne ak by mal niekto deliaci kotúč na tento deliaci na predaj. Chýba na ňom aj vymedzovacia lišta ktora je medzi rybynou trámu a rybinou telesa deličky. S deličkou som pracoval len chvílu , moc sa v tom nevyznám. Dakujem za kazdu radu.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 7. 2020, 8:41

TS1989 píše: 23. 7. 2020, 4:31 Chcem sa informovat ohľadom deliaceho pristroju original vyrabany k freze FN 25 tusim aj Fn 22. Mam možnosť kúpiť tento deliaci , no nema deliaci kotúč, ma iba nónius. Dokažem spravit aj s noniusom podobné veci ako s kotúčom? Alebo sa mi oplatí viac zohnat si obyčajnú DU? Ak by mal niekto skusenosti s oboma deliacimi , pomohlo by mi to. Ktory z nich je viac univerzálnejší , lepší, ten vyhrá :)

Prípadne ak by mal niekto deliaci kotúč na tento deliaci na predaj. Chýba na ňom aj vymedzovacia lišta ktora je medzi rybynou trámu a rybinou telesa deličky. S deličkou som pracoval len chvílu , moc sa v tom nevyznám. Dakujem za kazdu radu.
na ty děličky se dělali výměnné sady, jedna byla s noniem, klasika 9st.otočka a druhá pak s dělícíma kotoučema, píšu v množném čísle, neboť ta sada obsahuje kotouče tři, sady jsou přehazovat
s noniem neuděláš to co s dělícím kotoučem, na to zapomeň
každopádně výběrem ti nepomůžu, protože nevím na jaký typ frézky to máš, každá z nich je totiž úplně jinak koncipovaná
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
josef109

23. 7. 2020, 9:24

V práci máme FN 25 téměř v plný polní, ale na originální děličku se práší. Jsem zvyklý na klasickou malou DU (velikost teď nevím, ale je na ní 100mm sklíčidlo).

Naopak jsem chtěl zkusit frézovat šroubovice, ale k tomu mi zas něco chybí a nevím co :x

Edit: Co se týká příslušenství ke strojům, tak preferuju to s čím se mi líp manipuluje. Nemám rád omlácené stoly na strojích :?

A ještě jedna věc... Často mám tu DU děličku naklopenou tak, že osa otáčení je svisle (+svislé vřeteno frézky)- např. vrtání děr na roztečné kružnici. Vrtám tak ale jen malé díry, protože rozjezd svislé osy mi neumožní upnout delší vrták :cry:
Naposledy upravil(a) josef109 dne 23. 7. 2020, 9:37, celkem upraveno 1 x.
TS1989

23. 7. 2020, 9:29

Dakujem za odpoved.
Mam doma Fn 25 , preto som taku delicku aj zhanal. Len veru neviem ake su rozdiely medzi nimi, delicku original k frezke som videl len na obrazku. Keby bola so všetkými kotúčmi aj s vymedzovacou lištou , asi by to nebolo zlé mat to doma, len myslim že tie chýbajúce veci lahko nezozenem.
david.1

24. 7. 2020, 9:47

josef109 píše: 23. 7. 2020, 9:24 V práci máme FN 25 téměř v plný polní, ale na originální děličku se práší. Jsem zvyklý na klasickou malou DU (velikost teď nevím, ale je na ní 100mm sklíčidlo).

Naopak jsem chtěl zkusit frézovat šroubovice, ale k tomu mi zas něco chybí a nevím co :x

Edit: Co se týká příslušenství ke strojům, tak preferuju to s čím se mi líp manipuluje. Nemám rád omlácené stoly na strojích :?

A ještě jedna věc... Často mám tu DU děličku naklopenou tak, že osa otáčení je svisle (+svislé vřeteno frézky)- např. vrtání děr na roztečné kružnici. Vrtám tak ale jen malé díry, protože rozjezd svislé osy mi neumožní upnout delší vrták :cry:
Já vím,co ti chybí na frézování šroubovic:strojně poháněná dělička. Na tu 25 byla asi jen jediná,na výstavu do Brna a když ji fotili na prospekt. Na 32 prý udělali asi deset prototypů a jednu z nich mám,heč:-) Nicméně-frézka stejně nemá pohon od šroubu,což je k tomu potřeba.. kdysi jsem to zkoumal,půjde to dodělat,ale pokud nemáš tu děličku,je to marný..Ona totiž měla takovou almaru,která se naskrutkovala na levou stranu svislého stolu .V Almaře byla lyra(nebo dvě,teď nevím a nepůjdu to kopat ven z regálu,abych si to oživil) a z almary vystupoval drážkový hřídel,který byl cca přes celou délku stolu. Ten se zapíchnul do té strojní děličky(dělička se dala upínat prakticky v kterémkoli místě sv. stolu) V té strojní děličce pak je řazení rychlostí (2) a taky reverzační spojka. Je to pěkně vymyšlený a nepochybuju,že to vymysleli u Deckelů,takže Mistr by jistě věděl o čem je řeč a nepochybuju,že k tomu má i dokumentaci.
Zbýňa

25. 7. 2020, 7:10

[/quote]
Já vím,co ti chybí na frézování šroubovic:strojně poháněná dělička. Na tu 25 byla asi jen jediná,na výstavu do Brna a když ji fotili na prospekt. Na 32 prý udělali asi deset prototypů a jednu z nich mám,heč:-) Nicméně-frézka stejně nemá pohon od šroubu,což je k tomu potřeba.. kdysi jsem to zkoumal,půjde to dodělat,ale pokud nemáš tu děličku,je to marný..Ona totiž měla takovou almaru,která se naskrutkovala na levou stranu svislého stolu .V Almaře byla lyra(nebo dvě,teď nevím a nepůjdu to kopat ven z regálu,abych si to oživil) a z almary vystupoval drážkový hřídel,který byl cca přes celou délku stolu. Ten se zapíchnul do té strojní děličky(dělička se dala upínat prakticky v kterémkoli místě sv. stolu) V té strojní děličce pak je řazení rychlostí (2) a taky reverzační spojka. Je to pěkně vymyšlený a nepochybuju,že to vymysleli u Deckelů,takže Mistr by jistě věděl o čem je řeč a nepochybuju,že k tomu má i dokumentaci.
[/quote]

U FN40 je náhon děličky pod "špuntem na levé straně stolu". FN32 neznám, ale podle fotek je tam špunt zároveň s krytem stolu, takže nevim jestli je to jenom kryt a nebo je taky na konci hřídele pero a příprava na nasazení ozubenýho kola jako je tomu u té FN40.
GeeSnake
Sponzor fora

25. 7. 2020, 9:31

Takhle to vypadá od Deckela
Přílohy
Neuwertige-Spiralfräseinrichtung-für-DECKEL-FP1-Fräsmaschine-SK40-2115-1022.jpg
Neuwertige-Spiralfräseinrichtung-für-DECKEL-FP1-Fräsmaschine-SK40-2115-1022.jpg (27.4 KiB) Zobrazeno 4170 x
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
josef109

25. 7. 2020, 7:50

Náhon na tý FN 25 je. Na levé straně stolu je pod zmíněným "špuntem" 16mm hřídel. Děličku mám taky. Akorát právě nemám ten samotný náhon k děličce, a zároveň ta dělička nevypadá že by se k ní něco připojovalo. Hlavně že o tom napsali pár matoucích vět do návodu :lol: Asi by k tomu šlo něco dobastlit...

Edit: Zběžně vyndáno; zběžně vyfoceno. Omlouvám se za okolní nepořádek :oops:
Lenovo_A1000_IMG_20200725_210559.jpg
Lenovo_A1000_IMG_20200725_210642.jpg
Lenovo_A1000_IMG_20200725_210720.jpg
Edit2: Teď koukám do návodu, a na frézování šroubovic by měl být vlastně další přístroj. Tohle je jen dělička :oops: :cry:
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2020, 9:19

Neviem či Ti to pomôže, ja mám dve frézy FGS, na vrchnej strane stola na kraji sa odskrutkuje kryt a odhalí sa ozubené koleso, na to sa pomocou lýr a ozubenia pripojí delička DU s pohonovým hriadeľom, otočným prepínačom zapneš pohon a delička sa otáča ako ide stôl do strán. Tak môžeš frézovať šroubovice. Stúpanie nastavuješ s ozubenými kolesami.
Potom sa dá pripojiť aj otočný stôl cez kardan a teoreticky by malo byť možné frézovať šroubovicu na plocho, ale to som nevidel ani na videu. Ak chceš, môžem to všetko pofotiť, mám aj deličky, aj otočné stoly, aj prevodovky.

EDIT: tu je vidno "zostavu": https://www.youtube.com/watch?v=i5Ldd6HMWuM
EDIT 2: ešte jedno som našiel: https://www.youtube.com/watch?v=7aq0MoNW-rM
BalazKovo.sk
aleshonsa

26. 7. 2020, 7:39

Já jsem k FN22 pořídil DU100. Originál dělící přístroj pro nástrojařskou frézku má snad jedině výhodu, že je tam koník upevněn na rameni a je to pak s děličkou jeden kus. Nicméně třeba u té FN22 to znamená sundat dolů vodorovný stůl co má 50kg, protože tak jak je originál dělička z výroby na něj upnout nejde. Jeden kolega s FN22 to vyřešil úpravou, že si tam vyfrézoval jiné zářezy pro šrouby.

FN22 bohužel přímo náhon pro děličku nemá. Šlo by to ale udělat sundat na levé straně z podélného šroubu kliku a nasadit tam ozubené kolečko. Nicméně lyra by se musela nějak upevnit nějakým držákem k drážkám stolu, nebo udělat nějaké úchyty do levého domku posuvového šroubu (resp. do celé té bočnice).

Teď mě napadá, že bych si měl k té DU100 taky sehnat sadu kol. K DU250 jsem to pořídil, ale tady jsem to nějak vypustil ...
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Zbýňa

26. 7. 2020, 9:18

Hlavní výhoda děliček pro nástrojařské frézky je samozřejmě v jejich polohovatelnosti ve dvou osách a při nastavení této polohy pak i možnost použítí koníku.
david.1

26. 7. 2020, 9:40

GeeSnake píše: 25. 7. 2020, 9:31 Takhle to vypadá od Deckela
Jo,ta na tu 32 vypadá hranatěji,jinak v principu je to přesně der die das deckel.Na obrázku v prospektu je možná právě deckel,nebo to tenkrát v Žebráce okopírovali.. Bohužel,detail pohonu z toho vyčíst nejde.
david.1

26. 7. 2020, 9:42

aleshonsa píše: 26. 7. 2020, 7:39 Já jsem k FN22 pořídil DU100. Originál dělící přístroj pro nástrojařskou frézku má snad jedině výhodu, že je tam koník upevněn na rameni a je to pak s děličkou jeden kus. Nicméně třeba u té FN22 to znamená sundat dolů vodorovný stůl co má 50kg, protože tak jak je originál dělička z výroby na něj upnout nejde. Jeden kolega s FN22 to vyřešil úpravou, že si tam vyfrézoval jiné zářezy pro šrouby.

FN22 bohužel přímo náhon pro děličku nemá. Šlo by to ale udělat sundat na levé straně z podélného šroubu kliku a nasadit tam ozubené kolečko. Nicméně lyra by se musela nějak upevnit nějakým držákem k drážkám stolu, nebo udělat nějaké úchyty do levého domku posuvového šroubu (resp. do celé té bočnice).

Teď mě napadá, že bych si měl k té DU100 taky sehnat sadu kol. K DU250 jsem to pořídil, ale tady jsem to nějak vypustil ...
Hm,to mi jako chceš tvrdit,že se s tou DU 100 manipuluje líp než se stolem? Jak v téhle sestavě frézovat něco většího než je hlava šroubu jsi asi taky neřešil,viď?
Ten náhon stolu na 22 je tak slabej,že když k němu připojíš ještě děličku, můžeš rovnou shánět do frézky nová kolečka .Takže kufr přichází v úvahu snad jen na diferenciální dělení..
aleshonsa

27. 7. 2020, 1:20

david.1 píše: 26. 7. 2020, 9:42
aleshonsa píše: 26. 7. 2020, 7:39 Já jsem k FN22 pořídil DU100. Originál dělící přístroj pro nástrojařskou frézku má snad jedině výhodu, že je tam koník upevněn na rameni a je to pak s děličkou jeden kus. Nicméně třeba u té FN22 to znamená sundat dolů vodorovný stůl co má 50kg, protože tak jak je originál dělička z výroby na něj upnout nejde. Jeden kolega s FN22 to vyřešil úpravou, že si tam vyfrézoval jiné zářezy pro šrouby.

Hm,to mi jako chceš tvrdit,že se s tou DU 100 manipuluje líp než se stolem? Jak v téhle sestavě frézovat něco většího než je hlava šroubu jsi asi taky neřešil,viď?
Ten náhon stolu na 22 je tak slabej,že když k němu připojíš ještě děličku, můžeš rovnou shánět do frézky nová kolečka .Takže kufr přichází v úvahu snad jen na diferenciální dělení..
DU100 určitě 50kg nemá, odhaduju tak 25-30kg. Nemluvě, že ten stůl, když nasazuješ má těžiště hodně vepředu, takže je to ještě horší. Oboje jsem manipuloval, takže ti to tvrdit budu.
To se sestavou, prostorem a frézováním něčeho většího jsem nějak nepochopil. Místa je tam cca stejně.
FN22 samozřejmě není něco super výkonného. Ale že by to byla taková slabota, že to neutáhne ještě děličku, je dle mého nesmysl. Jako jak si třeba myslíš, že se točí s tím přístrojem na šroubovice u Deckel FP1?????

Já si teda nejsem 100% jist, že je to DU100. Je to prostě malá TOSácká univerzální dělička. To označení jsem někdy nějak z něčeho vyvodil, už nevím jak. Ale DU125 to není 100%.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2020, 7:44

aleshonsa píše: 26. 7. 2020, 7:39
já frézuju na deckelovi závity s děličkou bez náhonu od šroubu (přípravek na šroubovice nemám jako jediný a sháním ho :D ), tady závit s definovaným počtem závitů v modulu 0,75 na průměru 7mm, koníka nemaje :D
IMG_20200727_083258.jpg
Zbýňa píše: 26. 7. 2020, 9:18 Hlavní výhoda děliček pro nástrojařské frézky je samozřejmě v jejich polohovatelnosti ve dvou osách a při nastavení této polohy pak i možnost použítí koníku.
jinak je to samozřejmě tak jak píše zbýňa :wink:
Naposledy upravil(a) tumlik dne 27. 7. 2020, 7:52, celkem upraveno 1 x.
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“