Prípadne ak by mal niekto deliaci kotúč na tento deliaci na predaj. Chýba na ňom aj vymedzovacia lišta ktora je medzi rybynou trámu a rybinou telesa deličky. S deličkou som pracoval len chvílu , moc sa v tom nevyznám. Dakujem za kazdu radu.
na ty děličky se dělali výměnné sady, jedna byla s noniem, klasika 9st.otočka a druhá pak s dělícíma kotoučema, píšu v množném čísle, neboť ta sada obsahuje kotouče tři, sady jsou přehazovatTS1989 píše: ↑23. 7. 2020, 4:31 Chcem sa informovat ohľadom deliaceho pristroju original vyrabany k freze FN 25 tusim aj Fn 22. Mam možnosť kúpiť tento deliaci , no nema deliaci kotúč, ma iba nónius. Dokažem spravit aj s noniusom podobné veci ako s kotúčom? Alebo sa mi oplatí viac zohnat si obyčajnú DU? Ak by mal niekto skusenosti s oboma deliacimi , pomohlo by mi to. Ktory z nich je viac univerzálnejší , lepší, ten vyhrá![]()
Prípadne ak by mal niekto deliaci kotúč na tento deliaci na predaj. Chýba na ňom aj vymedzovacia lišta ktora je medzi rybynou trámu a rybinou telesa deličky. S deličkou som pracoval len chvílu , moc sa v tom nevyznám. Dakujem za kazdu radu.
Já vím,co ti chybí na frézování šroubovic:strojně poháněná dělička. Na tu 25 byla asi jen jediná,na výstavu do Brna a když ji fotili na prospekt. Na 32 prý udělali asi deset prototypů a jednu z nich mám,heč:-) Nicméně-frézka stejně nemá pohon od šroubu,což je k tomu potřeba.. kdysi jsem to zkoumal,půjde to dodělat,ale pokud nemáš tu děličku,je to marný..Ona totiž měla takovou almaru,která se naskrutkovala na levou stranu svislého stolu .V Almaře byla lyra(nebo dvě,teď nevím a nepůjdu to kopat ven z regálu,abych si to oživil) a z almary vystupoval drážkový hřídel,který byl cca přes celou délku stolu. Ten se zapíchnul do té strojní děličky(dělička se dala upínat prakticky v kterémkoli místě sv. stolu) V té strojní děličce pak je řazení rychlostí (2) a taky reverzační spojka. Je to pěkně vymyšlený a nepochybuju,že to vymysleli u Deckelů,takže Mistr by jistě věděl o čem je řeč a nepochybuju,že k tomu má i dokumentaci.josef109 píše: ↑23. 7. 2020, 9:24 V práci máme FN 25 téměř v plný polní, ale na originální děličku se práší. Jsem zvyklý na klasickou malou DU (velikost teď nevím, ale je na ní 100mm sklíčidlo).
Naopak jsem chtěl zkusit frézovat šroubovice, ale k tomu mi zas něco chybí a nevím co
Edit: Co se týká příslušenství ke strojům, tak preferuju to s čím se mi líp manipuluje. Nemám rád omlácené stoly na strojích
A ještě jedna věc... Často mám tu DU děličku naklopenou tak, že osa otáčení je svisle (+svislé vřeteno frézky)- např. vrtání děr na roztečné kružnici. Vrtám tak ale jen malé díry, protože rozjezd svislé osy mi neumožní upnout delší vrták![]()
Hm,to mi jako chceš tvrdit,že se s tou DU 100 manipuluje líp než se stolem? Jak v téhle sestavě frézovat něco většího než je hlava šroubu jsi asi taky neřešil,viď?aleshonsa píše: ↑26. 7. 2020, 7:39 Já jsem k FN22 pořídil DU100. Originál dělící přístroj pro nástrojařskou frézku má snad jedině výhodu, že je tam koník upevněn na rameni a je to pak s děličkou jeden kus. Nicméně třeba u té FN22 to znamená sundat dolů vodorovný stůl co má 50kg, protože tak jak je originál dělička z výroby na něj upnout nejde. Jeden kolega s FN22 to vyřešil úpravou, že si tam vyfrézoval jiné zářezy pro šrouby.
FN22 bohužel přímo náhon pro děličku nemá. Šlo by to ale udělat sundat na levé straně z podélného šroubu kliku a nasadit tam ozubené kolečko. Nicméně lyra by se musela nějak upevnit nějakým držákem k drážkám stolu, nebo udělat nějaké úchyty do levého domku posuvového šroubu (resp. do celé té bočnice).
Teď mě napadá, že bych si měl k té DU100 taky sehnat sadu kol. K DU250 jsem to pořídil, ale tady jsem to nějak vypustil ...
DU100 určitě 50kg nemá, odhaduju tak 25-30kg. Nemluvě, že ten stůl, když nasazuješ má těžiště hodně vepředu, takže je to ještě horší. Oboje jsem manipuloval, takže ti to tvrdit budu.david.1 píše: ↑26. 7. 2020, 9:42Hm,to mi jako chceš tvrdit,že se s tou DU 100 manipuluje líp než se stolem? Jak v téhle sestavě frézovat něco většího než je hlava šroubu jsi asi taky neřešil,viď?aleshonsa píše: ↑26. 7. 2020, 7:39 Já jsem k FN22 pořídil DU100. Originál dělící přístroj pro nástrojařskou frézku má snad jedině výhodu, že je tam koník upevněn na rameni a je to pak s děličkou jeden kus. Nicméně třeba u té FN22 to znamená sundat dolů vodorovný stůl co má 50kg, protože tak jak je originál dělička z výroby na něj upnout nejde. Jeden kolega s FN22 to vyřešil úpravou, že si tam vyfrézoval jiné zářezy pro šrouby.
FN22 bohužel přímo náhon pro děličku nemá. Šlo by to ale udělat sundat na levé straně z podélného šroubu kliku a nasadit tam ozubené kolečko. Nicméně lyra by se musela nějak upevnit nějakým držákem k drážkám stolu, nebo udělat nějaké úchyty do levého domku posuvového šroubu (resp. do celé té bočnice).
Teď mě napadá, že bych si měl k té DU100 taky sehnat sadu kol. K DU250 jsem to pořídil, ale tady jsem to nějak vypustil ...
Ten náhon stolu na 22 je tak slabej,že když k němu připojíš ještě děličku, můžeš rovnou shánět do frézky nová kolečka .Takže kufr přichází v úvahu snad jen na diferenciální dělení..
já frézuju na deckelovi závity s děličkou bez náhonu od šroubu (přípravek na šroubovice nemám jako jediný a sháním ho
jinak je to samozřejmě tak jak píše zbýňa