Spojování tenkých drátů do sítě (ocel, bronz) - dotaz
- Zdenek Valter
nevím k čemu to má sloužit ale v době mého modelářského nadšení jsem podobné spoje lepil, např provazový žebřík na model lodi natlučené hřebíčky jako přesná síť sloužící k vedení mezi to natažené ocelové lanko, nejdřív rovnoběžné potom kolmé, poté ty kolmé stáhnout níž aby došlo ke kontaktu a pak se všechny spoje káply lepidlem.. když vezmu že ten žebřík měl třeba 4 hlavní lana s roztečí 4mm a třeba 100 příček po 3mm takže třeba 400spojů tak si nedokážu představit rychlejší metodu, takhle to bylo hotové třeba za 30minut (bez prvotní přípravy) a naprosto přesně...
- Zdenek Valter
Tipuješ špatně milý vittyvvitty píše:tipuju zavesy trolejoveho vedeni![]()
takze neco dostatecne pevneho, aby se spoj nerozpadal prujezdem masinky....

Není to závěs ale trolejové vedeni samotné

Pro výsledný efekt to tedy nutně musí být zespodu hladké - jezdí po tom smeták

- Zdenek Valter
Díky všem za tipy. Ríšo zkusím pohledat ve starých ročnících nicméně netušíš alespoň přibližně rok ?risa píše:ve starých ročnících Aradia byla bodová svářečka s elektrol.kondenzátorem,pro spojování teplotního čidla z dvojkovu.Myslím že byla zmínka i v novějším čísla
s číslem aradia nemůžu sloužit,(2007/2008),ale je to jednoduché,stačí regulovaný zdroj napětí(0-30V,stabilizátor na 1A ,7805T.LM317T )trafo 24V,proudově cca 100mA .nebo adaptér
Jde o to ,že nabíjíš elektrolit vhodné kapacity ,na dané napětí,pak ,jako u bodové svářečky ,se vybije přes přiložéné drátky,
takhle jsem si zpravil čidla teploty z dvoujkovu,a fungujou,chce to jenom odzkouše napětí a kapacitu,
pro nějaké seriové svařování bych navrhl asi toto
Jde o to ,že nabíjíš elektrolit vhodné kapacity ,na dané napětí,pak ,jako u bodové svářečky ,se vybije přes přiložéné drátky,
takhle jsem si zpravil čidla teploty z dvoujkovu,a fungujou,chce to jenom odzkouše napětí a kapacitu,
- Přílohy
-
- navrh.png (7.42 KiB) Zobrazeno 6819 x
- Zdenek Valter
Díky za zapojení.risa píše:s číslem aradia nemůžu sloužit,(2007/2008),ale je to jednoduché,stačí regulovaný zdroj napětí(0-30V,stabilizátor na 1A ,7805T.LM317T )trafo 24V,proudově cca 100mA .nebo adaptér
Ještě mám dotaz - na jaký proud mám dimenzovat ten tyristor ?
Záleží na tom, jakou kapacitu kondu C5 zvolíš. Nebylo by od věci, kdyby měl nízkou impedanci (low ESR).
Tyristor dimenzovat na řádově desítky ampérů (pulzně! nemusí být trvale).
Tyristor dimenzovat na řádově desítky ampérů (pulzně! nemusí být trvale).
www.tc-pipa.wz.cz
přesně jak pipa odpověděl,
,jde o to aby tyristor otevřel při dáném napětí a ještě snesl proudový impuls,chce co odskouše i s tím co doma najdeš
Dělal jsem kdysi přepětovou ochranu s triakem (BTA16/600v) a transil ,při pěpětí se otevřel triak a přes výkonový rezistor přepálil pojistku -1A ,
pří hodnotě přepítí 230V stř. pojistka vybavila do 30ms s proudovým impulsem cca 600A
a triak vydržel i opakové použití. při U 400V nevydržela pojistka i s pouzdrem,ale triak byl OK
,jde o to aby tyristor otevřel při dáném napětí a ještě snesl proudový impuls,chce co odskouše i s tím co doma najdeš
Dělal jsem kdysi přepětovou ochranu s triakem (BTA16/600v) a transil ,při pěpětí se otevřel triak a přes výkonový rezistor přepálil pojistku -1A ,
pří hodnotě přepítí 230V stř. pojistka vybavila do 30ms s proudovým impulsem cca 600A
a triak vydržel i opakové použití. při U 400V nevydržela pojistka i s pouzdrem,ale triak byl OK
- Zdenek Valter
Jo takže mám hledat tytristor na impuls řádově 100A ?
přesně takZdenek Valter píše:Jo takže mám hledat tytristor na impuls řádově 100A ?
www.tc-pipa.wz.cz
tady jsou odkazy pro inspiraci na amatersků bodovku
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008080201
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008022001
jo a ješte mne napadlo použít VN trafo z televize ,udělat z něho zdroj vysokého napětí o vyšší frekvenci,řádově kHz,,když jsem s tím experimentoval,tak při určité délce oblouku došlo k roztavení měděneho vodiče (0,5mm) do kuličky.Dokonce to tavilo i tenké sklo.
Ale pozor ,použít trafo bez násobiče napětí ,to generuje stějnosměrné napětí ,a to už je síla v kV,z toho se člověku postaví všechny chlupy na tělě,pokud ho to pustí,nebo odhodí k protější zdi.
když se to odladí ,chová se to jako sváření s TIGem
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008080201
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008022001
jo a ješte mne napadlo použít VN trafo z televize ,udělat z něho zdroj vysokého napětí o vyšší frekvenci,řádově kHz,,když jsem s tím experimentoval,tak při určité délce oblouku došlo k roztavení měděneho vodiče (0,5mm) do kuličky.Dokonce to tavilo i tenké sklo.
Ale pozor ,použít trafo bez násobiče napětí ,to generuje stějnosměrné napětí ,a to už je síla v kV,z toho se člověku postaví všechny chlupy na tělě,pokud ho to pustí,nebo odhodí k protější zdi.
když se to odladí ,chová se to jako sváření s TIGem