Jak je vyrobeno toto kolo?

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Avenger

29. 12. 2009, 12:14

Znáte někdo postup jak na ten duralovej frézovanej ráfek snadno dostat tu mosaznou obruč?
Obrázek

Obrázek

http://www.stirlingengine.co.uk/ks90-po ... d-34-p.asp
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 12:23

ja to vim :-)

je v tom takovej figl

predpokladam ze sis to odemne nekoupil jinak by jsi na to prisel

ten prostredni dil nazyvejme ho treba paprsky je s malym vencem v podobe slupicky z duralu cca 0.3mm cele je to z plechu vyfrezovane

vnejsi prumer je udelany budto tak presne ze s mirnym presahem vleze do toho vence z mosazi tj je to jen vsunute

ten venec z mosazi ma z jedne strany na vnitrnim prumeru rantl vysoky 0.3mm a z druhe ne aby to slo vsunout

s trochou nasili to lze kdykoli stahnout

pri komercni vyrobe doporucuji kompletne zmenit design nebo te kontax pekne prozene po soudech

navic koukam ze tam mas jednu chybu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ferda

29. 12. 2009, 6:50

Ahoj
To Robocop:
Moc tomu nerozumím, ale možná kdysi jsem něco podobného rozebral.
Takže historicky správně ja tam ještě nejaký mezikus např. slabá hlniková obruč a jak se to do sebe poskládá tak ten její rantlík nejde přeskočit jen když se vše rozebere :?: Můj popis je dost složítý a krkolomný, ale zas krátký :!:
Co to jen klasicky uložit s přesahem (nalisovat) http://www.mitcalc.com/doc/tolerances/h ... cestxt.htm toto je opravdu šlušná tabulka i pro ostatní to je dobrý si snad i uložit do PC
To Avenger:
Neznám rozměry, ale dal bych tam přesah 0,02-0,03 mm to hádám jinak dle tabulek a tu mosaznou obruč bych zahřál na vařiči jestli se vejde. Opatrně v prostoru nekontaktně (na 3 špičkách) aby Ti nevznikli mapy. To však není rozebírací snadno jako u Robocopa.
Taky by to snad šlo pro jistotu klidně zakoličkovat např. mosazným kolíčkem průměr 3 do toho vnějšího rádiusu mosazný obruče a pak rozleštit do ztracena .
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 7:04

je to daleko jednodussi

je to proste s presahem

nebo druha moznost (neoveroval jsem)

ale ten venec co ma na sobe ten dil s paprsky nemusi byt kruhovy ale pravidelne deformovay a tudiz ta slupicka 0.3mm funguje jako pruzny presah a snadno se to natahne
Avenger

29. 12. 2009, 9:21

Aha, myslel jsem, že je ten střed v té obruči nějak zalisován a ta obruč má v řezu tvar U.

To Robocop:
Komerčně to nehodlám vyrábět a ani jsem nevěděl že to prodáváš :D jen jsem si chtěl postavit něco k čaji a kávě. Jinak na výstavě Modelhobby byl doubledecker s kávou, a tam mi to na chvíli půjčili ;-)
RaS

29. 12. 2009, 9:42

když už tady rozebíráte takovéto konstrukce tak se zeptám, jak je vyráběno to mosazné kolo? to je jako frézováno soustruženo z desky a zbytek je odpad? samozřejmě chápu že se ten odpad dá využít potom zase jinak.. jaký je to pro představu průměr?
Avenger

29. 12. 2009, 9:45

RaS píše:když už tady rozebíráte takovéto konstrukce tak se zeptám, jak je vyráběno to mosazné kolo? to je jako frézováno soustruženo z desky a zbytek je odpad? samozřejmě chápu že se ten odpad dá využít potom zase jinak.. jaký je to pro představu průměr?
Na těch stránkách jak jsem poslal odkaz je uvedeno:
Flywheel - 82mm diameter, 4mm thick
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 10:42

RaS píše:když už tady rozebíráte takovéto konstrukce tak se zeptám, jak je vyráběno to mosazné kolo? to je jako frézováno soustruženo z desky a zbytek je odpad? samozřejmě chápu že se ten odpad dá využít potom zase jinak.. jaký je to pro představu průměr?
Něco podobného jsem dělal,ozubené kolo s průměrem cca 160mm a mělo to mít mosazné ozubení,proč to nevím ale to není podstatné :D .
Na zakružovačce jsem udělal z obdelníkového mosazného profilu kruh +- průměr,ten jsem přeplátoval snýtoval mosaznýma nýtkama ,na soustruhu udělal vnitřní průměr přesně na podkladové nosné kovové kolo(výplň ),to tam zas nanýtoval a pak na trnu přes díru toho nosného kola obrobil napřesno.
Nýtky jsem ani nenašel :D odvalil ozubení a bylo.min. odpad ,kdybych to dělal celé z mosazi tak by to byl baťoh,ale zas by to bylo asi rychlejší :wink: .
No ale u takto malého průměru by se to dalo udělat i z jednoho kusu.

Případně kdyby to bylo podle toho prvního obrázku do U tak by to možná šlo zakružit i z plechu aspájet ale byla by to hokna
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 1:31

Avenger píše:Aha, myslel jsem, že je ten střed v té obruči nějak zalisován a ta obruč má v řezu tvar U.

To Robocop:
Komerčně to nehodlám vyrábět a ani jsem nevěděl že to prodáváš :D jen jsem si chtěl postavit něco k čaji a kávě. Jinak na výstavě Modelhobby byl doubledecker s kávou, a tam mi to na chvíli půjčili ;-)
tak to byl ten doubledecker s kterym mam neco do cineni a toho stirlinga jsem tam mel pro CVUT :)

svet je malej

ten venec je do tvaru U ale ta jedna nozicka toho U je o cca 0.3mm kratsi z te strany se to nasadi
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 1:33

hadam ze ze silnostene trubky
Ferda

29. 12. 2009, 8:23

Tu cca. 180ku bych vypíchnul z plechu Ne soustružiT Opatrně vypíchnout a ten střed použít!
To Tumlík: možná dřív za komančů byl nedostatek barevných kovů a tak se náboj lil z ocele byla za 3kč/kg. A bronz má lepší kluzný vlastnosti např. na věnce pro šneková kola.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2009, 9:35

:D jó jak říkám nevím na co to bylo,znáš to "náš zákazník.....
a cena rozhoduje :wink:
pavlaxy

3. 1. 2010, 6:49

Ahojky ,hádám že existuje kompletní dokumentace ,hned podle prvního malého obrázku z nějakého CADu ,také jsem tuhle krásnou dekoraci viděla ,ale jen na YouTube,v nejrůznějších provedeních a velikostech...
robokop by snad mohl založit vlákno o Stirlingových motorech a nejen o nich pára by se tam určitě probírala také :lol: :P
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2010, 7:39

no mozna by se ujalo
jinak co se tyce techhle nizkoteplotnaku tak jsem poridil asi 8 ruznych a jedine kontax spolehlive maka a to kazdy jeden kus

klobouk dolu pred jejich preciznosti

navic jako stavebnice je to idiotenfest
po strojarske strance se mi to taky moc libi zadne lepidlo atd...
pavlaxy

3. 1. 2010, 8:34

Ahojky robokope ,a kolikpak stojí taková stavebnice a nemá snad někdo přepracovanou verzi nebo i originální jen pro vlastní potřebu.... :oops: :P stejně to každý trochu upraví a princip je nenapadnutelný :D :P
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“