Acramatic 2100

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
QNX
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2007, 8:36

Právě se začínám učit používat Acramatic 2100 a rád bych našel další uživatele. Tady by se mohlo probrat lecos k tomuto zajímavému řídicímu systému.
Mám hned první dotaz. Potřebuju propojit Acramatic s PC za účelem přenosu programů. Má to nějaké speciální zapojení propojovacího kabelu (RS232)? v dokumentaci jsem zapojení nenašel :-(
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2007, 10:13

Co muze byt na kabelu RS232 za specialitu? Pokud ma standartni konektory CANON, tak muze byt bud krizeny nebo primy. S jinou variantou jsem se zatim nikdy nesetkal. Ovsem treba PLC od fi OMRON ma naprosto specialni konektor. Oproti tomu treba fi AMiT pouziva u svych PLC klasicky prodluzovaci kabel, primo zapojeny. Firma ComAp u svych kontroleru pouziva krizeny (prohozene RX a TX). Vetsinou se nic neznici pokud je kabel zapojeny blbe, jen to proste nefunguje.
QNX
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2007, 11:19

magi: to právě netuším, proto se ptám. Předpokládám, že tam bude překřížení Rx/TX, ale co dál netuším. Někdy bývají ještě některé linky propojené. Našel jsem v dokumentaci nějaký obrázek s nápisem "program kabel", ale bez dalších údajů, tak ani nevím, jestli je to zapojení toho RS232 kabelu. Je tam nakreslené zapojení:
2-2´
3-4´
5-9´
7-8 (ve stejném konektoru, pouze propojka)

To se mi ale moc nezdá, tak se raděj ptám. U normálního PC bych klidně experimentova, tam odejde maximálně MB za pár tisícovek. Když odejde deska na Acramaticu, tak už to bude spíš za pár desítek tisíc a to se mi riskovat nechce.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2007, 11:32

Kdyz se daj do tech dratu kilovy odpory tak to vetsinou funguje a neznici se ani hodne nestandardni port . Ale podle standardu V.24 vydrzi kazdy pin (vstup i vystup) trvale zkrat se zemi i s jinym pinem i napeti +- 24 V proti signalove zemi.
Aleš Procháska
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2007, 9:29

koukni semhle http://www.hw.cz/Teorie-a-praxe/Navrhy- ... prani.html ale skutecne bych se toho nebal. A jine rozhrani to nema? (napr. Ethernet)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2007, 10:37

Tak to ja vas muzu ujistit ze u CNC masin i standartni veci byvaji casto velmi nestandartni , protoze komunikacni ptotokol je opravdu standartni, ale zapojuje si to kazdy podle toho , jak se to zrovna hodi. A nebo tak aby jste si kabelaz museli koupit u vyrobce stroje.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2007, 11:12

magi: ten link už asi není aktuální, nebo jsem slepej :-(
Z jiných rozhraní to má už jenom paralelní port, ale mám dojem, že s jeho použitím se počítá pouze pro tiskárnu a ne pro přenosy programů. Ethernet to nemá, ale vzhledem k tomu, že Acramatic 2100 je v podstatě PC, tak by tam asi šla nějaká karta nainstalovat ............. tak daleko jsem se ještě nedostal. Zatím se pokusím nahrávat programy z diskety, tam by neměl být žádný problém. Ještě uvažuju o vytažení IDE rozhraní k HDD šuplíčku a data přenášet přes disk. Jenom musím vyzkoušet, jestli se tam dá nějak jednoduše přidat další disk. Obávám se, že to bude tak jak píše Radek-B a výrobce to udělal tak, aby se muselo kupovat všechno od něj za několikanásobné ceny, než jsou u běžných PC komponent.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2007, 6:44

jojo bohuzel s tim linkem mas pravdu, zjevne uz to nefunguje. Nicmene pokud je to postavene na bazi klasickeho PC, tim spis si myslim ze to bude standartni port. Pak by musel byt krizeny. Pokud tam das suplikovy HDD prez IDE rozhrani, nebude mozno ten suplik vytahnout za behu systemu. Aby tato moznost byla, resi se to suplikem prez USB rozhrani, kde ten konkretni svazek jde za behu tzv. odhlasit. Posli aspon vyfocenou tu stranku z manualu, odkud jsi vycetl to spojeni pinu.
Monteg

3. 5. 2007, 7:32

Pokud to má USB není nic jednodušího než flash disk
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2007, 8:31

magi píše:jojo bohuzel s tim linkem mas pravdu, zjevne uz to nefunguje. Nicmene pokud je to postavene na bazi klasickeho PC, tim spis si myslim ze to bude standartni port. Pak by musel byt krizeny. Pokud tam das suplikovy HDD prez IDE rozhrani, nebude mozno ten suplik vytahnout za behu systemu. Aby tato moznost byla, resi se to suplikem prez USB rozhrani, kde ten konkretni svazek jde za behu tzv. odhlasit. Posli aspon vyfocenou tu stranku z manualu, odkud jsi vycetl to spojeni pinu.
(nechci se te nijak dotknout) ale videl si nekdy vubec velke CNC s prumyslovym PC ??? jestli to ma odhadem tak 10 let stare tak tam USB nemusi byt vubec. Spis tam nebude vubec , to by QNX urcite neresil tak az ho nepodcenujte.
Do takovych stroju se opravdu kupuji spec karty ktere ti to co potrebujes umozni (za vsechno se plati) a nekdy je potreba koupit i rozsirujici softwarovou obci (zase o penezich)

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2007, 9:17

Je mi naprosto jasne, ze to USB nema, zminil jsem se o nem jen v souvislosti s suplikem. Ovsem rozhrani RS232 ma urcity mezinarodni standart a pak uz je to jen otazka kabelu a jak je zapojen.
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2007, 12:25

USB to nemá. Nad konektorem je napsáno RS232 a je to 9pi CANON , tak doufám, že to je opravdu běžné RS232. Udělám překřížený kabel s RX/TX a uvidíme. Acramatic 2100 je sice postavený na architektuře PC, ale nejedná se o běžný HW. Jsou to dva speciální MB (každý má svůj vlastní procesor) spojené přes tzv, "bridge board" k tomu jsou další speciální karty pro I/O, serva atd. Jedna deska se stará o uživatelské rozhraní a tvorbu programů přímo na stroji (i během obrábění) druhá má na starost řízení serv. Něco vyzkouším a pak se ozvu.
QNX
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2007, 9:26

Tak komunikaci RS232 jesem rozchodil. Nebyl to tak velký problém, jak jsem se obával. Na kabel to je nenáročné, protože konfigurace HW i komunikačního protokolu je plně nastavitelná. V základu tedy stačí i kabel Rx/Tx + Tx/Rx + GND, ale pokud jsou zapojené i další linky, tak je možné je použít také. Pokud použiju ještě DTR,DSR,RTS a CTS, bude to nějak výhodné, nebo to mám nechat bez nich
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2007, 5:16

Pokud to funguje tak bych to neresil. Ty ostatni draty uz je jen ruzne rizeni datoveho toku a dalsi vyfikundace.
QNX
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2007, 9:30

Tak se zeptám na další konektor :) Co zapojení konektoru "PROBE" ? Pokud budu chtít připojit nějakou sondu vlastní konstrukce ( jenom mechanický spínač/rozpínač) ............ jak na to? nemám zapojení konektoru ani na Acramaticu, ani konektoru na nějaké Acramaticem podporované sondě.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“