Cim rozpustit zaschly bioolej?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Britt
Příspěvky: 1830
Registrován: 8. 5. 2019, 5:36

8. 1. 2024, 6:04

Tak mi laskavě mě, nevdělanému kopytu vysvětli rozdíl v chování jednotlivých olejů při fritování.
Oba druhy udělají napečenou krustu, která se jen těžko odstraňuje. Já mám nerezový friťák, takže louh to řeší celkem snadno.
Milan199
Příspěvky: 2937
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

8. 1. 2024, 7:27

Friťák tedy nemám, takže jenom obecně k těm rostlinným olejům.

Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.

Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.

A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.

Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.

Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
Sancho Panza
Příspěvky: 1035
Registrován: 6. 3. 2021, 12:50

8. 1. 2024, 8:02

Milan199 píše: 8. 1. 2024, 7:27 Friťák tedy nemám, takže jenom obecně k těm rostlinným olejům.

Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.

Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.

A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.

Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.

Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
Ta "koagulace" je ve skutečnosti polymerace a je pro řepkáč zcela typická. oproti slunečnici
diametrálně rychlejší a "spolehlivější" :roll: Proto se taky dřív používal hlavně na ty závity :lol: - aplikace na smažení je spíš záležitost frikulínský současný doby - kdy z feature se udělá výhoda :lol:
No a ty slunečnice - tam (už asi dlouho) existuje kouzelné slovíčko "HOSO" - mj, kdysi, když se kalilo do rostlinných olejů, tak se taky nepoužívalo cokoli, co kdokoli, co měl otvor dodal - co kde vyrostlo a jaký jezeďák sklidil a pak někdo zfalšoval (vylisoval).
Prostě ty rostlinné oleje se každý chovají úplně jinak a každý má své výhody a nevýhody, navíc zfalšovat patok, když uživatel o tom nic neví, není zas tak obtížné.
Olivák taky používáme, některý věci bez něj ani rozumně neuděláš.
A překvapivě (přesně jak píšeš) rozhodně nejsou stejný (z různých flašek - tj. dodavetelů).
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“