Odvalovací fréza
Koupil jsem několik fréz z pozůstalosti a mezi nimi i odvalovací frézu. I když ji nikdy nevyužiji, tak mi to nedá a přemýšlím nad tím jak pracuje. Jednou jsem vyráběl ozubené kolečko pro podávání filamentu na 3D tiskárně tím, že jsem točili v soustruhu závitníkem a kolečko jsme měli v přípravku v suportu a závitník si sám kolečkem otáčel. Na stejném principu pracuje i odvalovací fréza? Umístím tam obráběné budoucí kolo otočně a fréza si s ním bude sama otáčet? Našel jsem na internetu mnoho videí, kde je frézované kolo otáčeno hřídelí, která synchronizuje otáčky frézy a otáčení kola. Nemáte někdo odkaz na video, ze kterého se to dá pochopit? Jde to frézovat i tak, že se kolo točí jenom pasivně? A co se dá vyčíst z těch údajů na fréze?
Hledej tady, je tady toho dost ke čtení i k vidění. Zkusils to vůbec?
Každopádně je pohanene oboje a to vzájemně sprazene - dá se stručně říci, že otáčky frézy jsou řídící - určují otáčky obrobku...
Nebo cti tumlikovy stránky.
Každopádně je pohanene oboje a to vzájemně sprazene - dá se stručně říci, že otáčky frézy jsou řídící - určují otáčky obrobku...
Nebo cti tumlikovy stránky.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel tak, jako ten závitník, tahle fréza nefunguje. Ta pomyslná spirála je těmi zuby moc přerušovaná a tak se to „automatické“ pootáčení budoucího ozubeného kola nekoná. Musíš skutečně zajistit to, že se ta fréza otáčí synchronně s tím ozubeným kolem, jinak ti to kolo ta fréza "sežere". Zjednodušeně se dá říct, že pokud je fréza jednochodá, poměr otáček frézy k otáčkám kolu, dá výsledný počet zubů. To znamená, když bude převod takový, že se fréza otočí 20x a kolo jednou, vytvoří se 20 zubů. Ta čísla na fréze 5x20st. znamenají, že je fréza určená na ozubené kolo s modulem 5 a úhlem zubů 20st. Modul 5 jsou už poměrně velké zuby, se kterými se na běžných strojích asi nesetkáš a úhel 20st. je úhel zubu. Řekněme, v současnosti je to běžný úhel, který se pro ozubená kola používá. Ten úhel 3st 47minut je v podstatě úhel šroubovice té frézy a je to úhel o který musíš frézu na odvalovačce, vůči ozubenému kolu naklopit, aby výsledné zuby byly kolmé na hranu kola (přímé ozubení). Více viz odkazy výše, nebo popis, jak to dělám v amatérských podmínkách já: http://www.jova1.cz/dilna/odvalovacka/odvalovacka.html
Pochopitelně jsem zkoušel hledat a našel jsem viewtopic.php?p=75263&hilit=odvalovac%C ... 9za#p75263 a vůbec jsem to nepochopil, a zdůrazňuji chyba na mé straně. tak jsem se zeptal.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, ale tohle je už „vyšší dívčí“ tohle nemá s normálním odvalováním pomalu už nic společnéhoRambo007 píše: ↑17. 11. 2024, 5:50 Pochopitelně jsem zkoušel hledat a našel jsem viewtopic.php?p=75263&hilit=odvalovac%C ... 9za#p75263 a vůbec jsem to nepochopil, ...

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
tam jsem ale vysvětloval odvalování šroubového/šikmého ozubeného kolaRambo007 píše: ↑17. 11. 2024, 5:50 Pochopitelně jsem zkoušel hledat a našel jsem viewtopic.php?p=75263&hilit=odvalovac%C ... 9za#p75263 a vůbec jsem to nepochopil, a zdůrazňuji chyba na mé straně. tak jsem se zeptal.

tohle je základní jednoduchá kinematika odvalovací frézky pro přímé ozubení, z tohoto to musí pochopit každej, jednodušeji už to fakt nejde, z obrázku to je jasné (a jova to zmiňuje) že vřeteno nástroje a obrobek musí mít spojitý pohyb

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Pane Tumlíku připadám si jako když jsem profesora vysvětlujícího trojný integrál požádal o vysvětlení kolik je 2*3
Do těchto složitostí se rozhodně pouštět nemíním a pokud potřebovat ozubené kolo, tak si ho u Vás zase objednám. Mně šlo primárně o vysvětlení, proč si odvalovací fréza nemůže "nabírat" obráběné kolo sama, stejně jako když dělám zuby závitníkem. A při tom jak mi to ostatní vysvětlovali, za což upřímně děkuji, jsem si uvědomil jaká fosilie jsem. Protože jsem si dokázal jenom představit převodovku, poháněnou od frézky, která s tím otáčí. A že to lze dělat snímáním otáček frézky a krokovým motorem, mne vůbec nenapadlo. Všem děkuji za můj myšlenkový posun a odvalovací frézu s klidným srdcem prodám 

- jova
- Kontaktovat uživatele:
Ještě si dovolím sem dám jeden odkaz: http://www.jova1.cz/dilna/snekovy_prevo ... revod.html
Je v něm v podstatě popsaný způsob výroby šnekových kol, „tím tvým závitníkem“. U tohoto způsobu je třeba si pohlídat zubové rozteče a případně je na tom budoucím kole “připravit“ předem. Jde o to, že pokud se začne závitník (šnek) do kola zanořovat, děje se tak na hlavové kružnici. Jak se noří hlouběji, tak se ale zmenšuje obvod kruhu a tak se lehce může stát, že v okamžiku, kdy se dostane na kružnici patní, už je obvod natolik rozdílný oproti tomu hlavovému, že se tam ty zuby jakoby „nevejdou“ a tvar zubu pak nesedí a je v podstatě nepoužitelný. Je proto třeba předem si spočítat rozteč zubů na roztečné kružnici a nějak si na kole připravit drážky, pro ten správný počet zubů, předem. Pak je třeba pohlídat, aby ten závitník (šnek), skutečně v těch drážkách tu zubovou mezeru začal vytvářet. Je to většinou jediná možnost, jak se k použitelnému kolu touhle metodou dopracovat. Ono je tam těch záludností více, viz doplnění na konci odkazu, ale pro amatérskou výrobu právě třeba takových koleček na filament, nebo jednoduchých šnekových kol viz odkaz, to většinou stačí.
Je v něm v podstatě popsaný způsob výroby šnekových kol, „tím tvým závitníkem“. U tohoto způsobu je třeba si pohlídat zubové rozteče a případně je na tom budoucím kole “připravit“ předem. Jde o to, že pokud se začne závitník (šnek) do kola zanořovat, děje se tak na hlavové kružnici. Jak se noří hlouběji, tak se ale zmenšuje obvod kruhu a tak se lehce může stát, že v okamžiku, kdy se dostane na kružnici patní, už je obvod natolik rozdílný oproti tomu hlavovému, že se tam ty zuby jakoby „nevejdou“ a tvar zubu pak nesedí a je v podstatě nepoužitelný. Je proto třeba předem si spočítat rozteč zubů na roztečné kružnici a nějak si na kole připravit drážky, pro ten správný počet zubů, předem. Pak je třeba pohlídat, aby ten závitník (šnek), skutečně v těch drážkách tu zubovou mezeru začal vytvářet. Je to většinou jediná možnost, jak se k použitelnému kolu touhle metodou dopracovat. Ono je tam těch záludností více, viz doplnění na konci odkazu, ale pro amatérskou výrobu právě třeba takových koleček na filament, nebo jednoduchých šnekových kol viz odkaz, to většinou stačí.