Vyseková forma pro fotky

Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 8:53

Ciao!

potřeboval bych poradit s návrhem a výrobou výsekové formy na fotografie.

Potřebuji vyseknout 12 karet formátu 63,5x88,9mm z materiálu velkého 152x203mm a silného cca 0,5mm. Budou tedy tři listy po 4 karty. Ty jsou tvořeny tak, že se slepí dvě vytištěné fotografie (termosubliační tisk) v pomocném rámečku, aby byly jakž takž přesné. Tri takové listy pak vložím do formy a vyseknu. Mohu to udělat pod lisem 20t nebo si koupím malou pákovou lisovačku 1,5t.
lis na hracske karticky 2 v1_ (HANZEL) - Autodesk Fusion (Trial ends in 14 days)  24.11.2024 9_24_24.png
lis na hracske karticky 2 v1_ (HANZEL) - Autodesk Fusion (Trial ends in 14 days)  24.11.2024 9_31_37.png
lis na hracske karticky 2 v1_ (HANZEL) - Autodesk Fusion (Trial ends in 14 days)  24.11.2024 9_32_06.png
Průběh je jenoduchý. Zvednu horní část (deka s 4 otvory na palce), vložím 3 fotografie do formy a přimáčknu horní části s nožem. Celek zasunu pod lis a prolisuji. Zvednu horní desku a vytlačím palcem vyseknuté karty (předpokládám, že samy nevypadnou). A mám hotovo.

Můj dotaz je tedy konstrukční. Něco jsem na rychlo zpizdil, ale nevím zda se to tak dělá. To bych si mohl klidně udělat sám z hliníku a otestovat. Pokud by to bylo fajn, tak bych to chtěl z nějaké nástrojové oceli a správně zakalit. To bych ale potřeboval momoct udělat.

Co si o tom myslíte? Bude to fungovat? Nebo je to třeba udělat jinak? Toho sekání nebude mnoho. Možná tak 1000x za rok.
Hotový výrobek tohoto typu jsem nikde nenašel. Rozměry jsou dané a nejde to udělat jinak.

Díky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 9:25

Mrosconi píše: 24. 11. 2024, 8:53
Já mívám občas podobnou potřebu a dělám si na to střižník a střižnici z Tooloxu. Střižník je jen "kostka" (s nějakými drážkami pro upínky na horní desku lisu), střižnice obdobně, s dutinou o pár stovek větší (co nejmíň jak frézka dovolí, jen aby byla zaručená vůle). Jediná finta je tam vyvrtat díru do dna té dutiny a druhou z boku, výstřižek pak vyfouknu vzduchem. Papír nebo fólii tisíce kusů úplně v klidu, na stovku výstřižků klidně i hliník 7075 nebo co je po ruce. Lis home made šestitunový, stačí s rezervou. Asi budeš ještě potřebovat vymyslet nějaké vedení nebo kolíky nebo co na ten papír, jestli polohu materiálu nestačí nastavit od oka.
Aleš Procháska
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 10:39

Myslíte, že to bude fungovat takto? Ten prvotní návrh je zbytečně složitý a myslím, že by to mohlo taky fungovat. Síla bude max těch 1,5mm celkem, takže nůž i ta drážka pro odpad bude 2mm. Vedení bude stačit tak jak je. Rozměr bude jen na konkrétní velikost papíru a ten je vždy 203x152mm.
Vytlačení fotek vzduchem, palcem nebo nějakým přípravkem je řešitelné. Není to na velkovýrobu ale záleží mi na kvalitě střihu. Přesnost bude dána víceméně vedením te formy a nože, který teď je na okraj 0,25mm a mezera nože je 0,1mm. Nevím zda ten nůže neudělat ještě těsnější. Zkusit raději měnší toleraci? Po druhé to s tou přesností neupnu abych to dodělal. A k vyzkoušení to hold musím dát z frézky pryč.
lis na hracske karticky 2 v2_ (HANZEL) - Autodesk Fusion (Trial ends in 14 days)  24.11.2024 11_29_11.png
Kdyby stačil 7075, bylo by to super, protože to bez problému obrobím a nemusím kalit.

Fotka je tvořená z nějaké vinylové podložky a pak je tam krycí lamino. Mezi fotkami bude 0,05mm oboustranná lepící folie 3M. Na skládání a lepení fotek budu mít další přípravek, takže by měl výsledný slepenec bez ožezu bezproblému vlézt do formy. Lepicí flie bude o kousek menší taže nehrozí aby se přněco nějak pžilepilo.

Díky za tipy a rady:)
Permonik
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 11:00

1, co použit způsob jakým se sekaji kuže. Dvě desky a mezi tím papír a formy ve stylu formiček na vykrajování lineckého cukroví, samozřejmě doplněné o vedení.

2, něco na způsob klešti na vysekaní fotek. Nevím jak se to jmenuje. Vysekaval mi tak kdysi fotky na občanku.

3, strižnice (spodni deska) by měla 4 otvory na karty a shora by byly 4 střižníky ve formatu karty.

Kaleni je zbytečne. Zde bude podstatné udržovát ostré střížné hrany a vůli stříhu. Materiál by měl stačí co se použiva na nužky, možna 7075.

Druhý navrh je lepší. Lepší by bylo kdyby boční stěna mezi spodní deskou a horní byla šikma (úhel třeba 3-5°).

Spodní deska by šla udělát, že by byla rovna, bez kapsy. Dorazy by tvořilo 6 koliku (2 a2 po bocích, 2 na vzdalenější straně). Vedení by pak bylo pomocí vodích tyči na formy (se dají koupit, otázka cena, nebo z nějaké staré formy, případně udělát, zaleží na ceně a možnostech a přesnosti).

Karty mají ostré rohy nebo oble?
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 12:27

Díky za tip. No kartička by měla mít zaoblené rohy mezi 2-3mm. Můj návrh je inspirovaný právě těmi lisy na kůži. Přesně takový bych si koupil a já bych jen vložil ten můj přípravek pod ten lis a bylo by. Pak je druhá běc udělat samostaný přístroj včetně přesného vedení a pod, ale tp mi přéjde zatím moc složité. Navíc nevím jak moc to budu využívat. Přišlo mi, že takovou formu si udělám sám a pokud by se to rozjelo, tak bych si nechal udělat tu horní část z nějaké nástrojové oceli a zakalit.

Hliník ani 7xxx se na toto nehodí.
Tady stručná reakce AI:
Životnost nože při řezání vrstvy 1,5 mm složené z 6 termosublimačně vytištěných fotografií závisí na tvrdosti a odolnosti materiálu nože, kvalitě ostří a podmínkách práce (přesnost vedení, tření, údržba). Zde je odhad pro nože z **hliníku (AL 7075)** a **uhlíkové oceli**:

---

### **1. Nůž z AL 7075 (hliníková slitina)**
- **Životnost:**
- **Odhad:** Pouze **10–50 řezů** za ideálních podmínek, než se začne ostří deformovat a řez se stane nepřesným nebo nekvalitním.
- Hliník není dostatečně tvrdý na odolávání opotřebení při stříhání vrstev papíru (zvlášť termosublimačních fotografií, které mají tvrdý povrch).
- Ostří se rychle otupí a deformuje, což povede k trhání materiálu místo čistého střihu.

- **Proč tak nízká životnost?**
- AL 7075 má tvrdost kolem 150 HB (Brinell), což je mnohem méně než u uhlíkové nebo nástrojové oceli.
- Povrch termosublimačních fotografií je relativně tvrdý a abrazivní, což způsobuje rychlé opotřebení hliníkového ostří.

---

### **2. Nůž z uhlíkové oceli**
- **Životnost:**
- **Odhad (nekalená uhlíková ocel):** **500–1000 řezů** při ideálních podmínkách.
- **Odhad (kalená uhlíková ocel):** **2000–5000 řezů**, než bude nutné brousit ostří.

- **Výhody:**
- Kalená uhlíková ocel (např. 1050 nebo 1060 po zakalení) dosahuje tvrdosti kolem **50–60 HRC**, což je dostatečné pro čistý a přesný střih i po stovkách opakování.
- Nekalená uhlíková ocel je méně odolná vůči opotřebení, ale stále vydrží násobně více než hliník.

- **Nevýhody:**
- Uhlíková ocel je náchylnější ke korozi, což může ovlivnit životnost nože, pokud není správně skladována nebo používána v prostředí s vysokou vlhkostí.

---

### **3. Faktory ovlivňující životnost**
Bez ohledu na materiál závisí životnost na několika klíčových faktorech:
1. **Přesnost vedení:** Pokud jsou nůž a forma nepřesně vyrobené, zvyšuje se tření a opotřebení.
2. **Tloušťka a tvrdost materiálu:** Fotografie tištěné termosublimací mají tvrdý povrch (povlak), což zvyšuje opotřebení.
3. **Údržba ostří:** Pravidelné broušení (u ocelových nožů) může výrazně prodloužit životnost.
4. **Mazání:** V případě ocelových nožů může použití maziva (suchý grafit nebo silikonový sprej) snížit tření a opotřebení.

---

### **4. Doporučení**
- **Pokud plánujete opakované použití:**
- Použití nože z AL 7075 nedoporučuji. Životnost je příliš krátká a výsledek nekvalitní po pár řezech.
- Uhlíková ocel je lepší volbou, ale doporučuje se kalená uhlíková ocel pro vyšší odolnost a čistý střih.

- **Alternativa:**
- Pro dlouhodobé použití zvažte nože z **nástrojové oceli (D2 nebo 1.2379)**, které mají mnohem delší životnost než uhlíková ocel. V tomto případě můžete dosáhnout až **10 000–20 000 řezů** s minimální údržbou.

---

### **5. Shrnutí**
- **AL 7075:** **10–50 řezů** → vhodné maximálně pro prototypování, nikoliv pro sériovou výrobu.
- **Uhlíková ocel:** **500–5000 řezů** v závislosti na kalení.
- **Nástrojová ocel:** Doporučení pro sériovou výrobu → až **10 000+ řezů**.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 3:09

Ako vždy, pokúšate sa vymyslieť vymyslené, bez akýchkoľvek vedomosti o danej problematike. Všetko už bolo vymyslené a funguje to.
BalazKovo.sk
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2024, 10:05

jergus.balaz píše: 24. 11. 2024, 3:09 Ako vždy, pokúšate sa vymyslieť vymyslené, bez akýchkoľvek vedomosti o danej problematike. Všetko už bolo vymyslené a funguje to.
Díky za konstruktivní odpověď. A mimochodem, nevymyšlím nic nového. Tak o co ti jde...
Milan199

25. 11. 2024, 6:13

Mrosconi píše: 24. 11. 2024, 10:05
jergus.balaz píše: 24. 11. 2024, 3:09 Ako vždy, pokúšate sa vymyslieť vymyslené, bez akýchkoľvek vedomosti o danej problematike. Všetko už bolo vymyslené a funguje to.
Díky za konstruktivní odpověď. A mimochodem, nevymyšlím nic nového. Tak o co ti jde...
Snaží se tě navést aby se podíval jak se to normálně řeší. Něco si o tom přečetl. Můžeš vyrobit střižník, který bude mít kolmou hranu k výrobku a sešikmenou k odpadu. Pak to střihat proti olověné / hliníkové / měděné desce.

Pokud chceš použít systém razník matrice, bude se jednat o poměrně sofistikovaný nástroj s přesným vedením. Zase ale vydrží mnohem více kusů a má větší produktivitu.

Obojí ale z nástrojové oceli, jinak je to zmařený čas.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2024, 9:45

..jojo, přesně to jsem udělal.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2024, 6:54

Prvotní plán byl jednoduchá konstrukce viz obrázek. To umím vyreobit sám. Na odzkoušení to asi bude stačit. Předpokládám, že to pak potřebuji mít z nástrojové oceli a zakaené. Na začátek bych to ale zkusil z toho co mám, tedy 7075. Je to stále lepší než to dělat z S235.

Kdyby se našel někdo kdo mi to udělá a nebude chtít desettisíce, tak si to nechám vyrobit. Ale stejně mně to zajímá, jak to funguje.

Můžete prosím potvrdit nebo vyvrátit mé založení?

Výseknutý formát má být 63,5 x 89,9mm. Budou 4 takové vedle sebe aby se to vešlo na papír 152x203mm.

Nůž (okénko v roznici) bude 63,66 x 90,06mm a ten spodek (základna, dno...) bude 63,34 x 89,74mm. Je to 5% tloušťky (cca 1,65mm) sekaného materiálu.

Otázka je, zda by nebylo fajn to udělat sešikmené. Jenže to bych asi musel nejdříve mít přesné vedení a nespoléhat se jen na ten základní tvar základny, které přidrží tu horní část a lis to prolisuje vcelku.
Jenže to je pak úplně jiný stroj. Chtěl bych jen jednoduchou formičku, protože když to neklapně, bude mi to stejně k ničemu.

Je tady někdo kdo se zabýva takovou výrobou?

Díky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2024, 7:24

Máš to děsivě složité. Neuvažoval jsi udělat střižník na jeden výstřižek a zbytek dohnat nějakými dorazy? Na jednoduchém nástroji nic není, objednáš si dvě kostky z Tooloxu 44 a za hodinu můžeš stříhat. Tedy jestli máš lis s přesným vedením, ale to taky není problém vyrobit.
Aleš Procháska
Milan199

25. 11. 2024, 7:30

prochaska píše: 25. 11. 2024, 7:24 Máš to děsivě složité. Neuvažoval jsi udělat střižník na jeden výstřižek a zbytek dohnat nějakými dorazy? Na jednoduchém nástroji nic není, objednáš si dvě kostky z Tooloxu 44 a za hodinu můžeš stříhat. Tedy jestli máš lis s přesným vedením, ale to taky není problém vyrobit.
Souhlas s tím stříhat jenom jeden kvadrant. Zmenší se síly i náročnost.

Matrice může být zahloubená a razník vedený přímo zahloubením v matrici.

Za hodinu to tedy nikdo neudělá.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2024, 7:43

prochaska píše: 25. 11. 2024, 7:24 Máš to děsivě složité. Neuvažoval jsi udělat střižník na jeden výstřižek a zbytek dohnat nějakými dorazy? Na jednoduchém nástroji nic není, objednáš si dvě kostky z Tooloxu 44 a za hodinu můžeš stříhat. Tedy jestli máš lis s přesným vedením, ale to taky není problém vyrobit.
Mám obyčejný lis bez vedení. Vycházel jsem ze založení, že si k tomu sednu, vysunu tu spodní desku (základnu, formu...), sumdam desku s nožem (raznuici) položím fotky které se opřou o ty tři stěny a ten malý kousek ze předu (štelovací doraz). Pak na to položím tu desku s nožem a celkem vsunu pod píst lisu. prolisuji na jedno ztlačení pumpy (manuální lis 20tun). Celkem vysunu, zvednu nůž, vytlačím 12 fotek pomocí těch dírek zeshora (palcem nebo nějakým přípravkem) a odstráním odstřižený materiál z formy. Celý proces opakuji.

Kdybych tam musel udělat nějaké to vedení a pružiny a dorazy a tak dále, tak to by byl složutá stroj. Tak je to obdova toho, jak se dělají výseky na kůži a pod. Jen oni neřeší ani základní vedení a místo desky z hliníku mají MDFku a do ní na tlučené pásky vyrobené na CNC ohýbačce:(
Snažil jsem se to vmyslet tak, abych to mohl udělatsám z toho co mám doma. jelikož 7075 bude na nůž měká, tak pokud to bude fungovat, tak bych to nahradil deskou s nožem z nástrojové oceli a pěkně zakalený. Tím pádem bych asi i ty opěrn plošky, které drží fotku ve formě udělaz tohož materiálu. Ale nechtěl bych řešit nic složitějšího než tohle.

Nějaké opěrné boby musím mít, protože potřebuji opakovatelnost. Takže běžné lisy pro ševce a křejčí mi nepomůže.

Otázka je zda se snažit o šikmý střih a nebo celoplošný. Mělo by o snad jít rovnoměrně. Píst bude tlačit do stejního bodu ve střed nožové desky, tak snad to pojede rovnoměně.

Níkdy jsem nic takového neřešil a vlasntě ani neviděl naživo jen na videu. Proto prosím o radu ale zárověň bych se chtěl držet tohoto řešení. Prostě vyladit to co je.

Díky
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2024, 7:46

Milan199 píše: 25. 11. 2024, 7:30
Souhlas s tím stříhat jenom jeden kvadrant. Zmenší se síly i náročnost.

Matrice může být zahloubená a razník vedený přímo zahloubením v matrici.

Za hodinu to tedy nikdo neudělá.
Nemůžu střihat jeden. Potřebuji všech 12ks najednou. To to rovnou můžu řezat na řezačce a vykašlat se na to. To není možné. Musí se to udělat naráz.
Kdyby existovaly kleště na takový formát, což neexistují, tak bych je možná zvážil, ale stále je to strašně pomalé, protože děláš jednu fotku a ne 12. To prostě měusí být raznice:)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2024, 7:50

Asi bych udělal vyšší boky na té základně, ať ta deska s nožem (raznice) má větší vedení, ale jinak bych to asi tak nechal. Koukal jsem na ten Toolox, ale nenašel jsem nikde konkrétní velikost, jen poptávky, takže je pro mně snadnější koupit desku 150x500mm desku tl. 8mm od Janků z nějaké te 19ky a tu si dovedu obrobit sám, jen to něchat dobře zakalit a to bych namontoval na tu desku s nožem. Asi to tak udělám. Nejspíš to nemá smysl ani z té 7075kdy zkoušet dělat. Idkyž...
Odpovědět

Zpět na „dalsi“