Komunikace Heidenhain 407/415 po seriové lince

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1862
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

7. 12. 2018, 9:57

Mex píše:
6. 12. 2018, 11:34
Dawe píše:
6. 12. 2018, 10:42
Kdyz dobre prevodnik vybere, tak to musi chodit. Staci si pohlidat aby ten prevodnik umel modemove signaly (RTS, DTR, CTS,.. protoze starsi industrialni masiny nespolehaji na bit bang) a byl podporovan jeho operacnim systemem.
Pak jen tomu nove vytvorenemu VCP (virtualni seriovy port) nastavit nizky COM aby ho videl starsi software a pojede to.
Nemel by si vybrat nic s chipem Prolific (PLxxxx) nebo CH340G, nebo Silicon Labs (napr. CP2102).
Spise koukat po prevodnicich zalozenych na FTDI. Napr FT232RL pokud je spravne implementovany bude vyhovovat.
No - nechci se přít, v ruce jsem to neměl, tak jenom teoretizuju.
Ale zase tak jednoduché to možná nebude, když s tím (prý) mnoho uživatelů má problémy.
Handshake signály CTS/RTS, DTR/DSR atd.) umí samozřejmě všechny běžné USB/serial chipy. A většinou s těmi tebou zatracovanými CH340 nebo Silabs bývá míň problémů než s nafrněným FTDI.
Může to být klidně zamčené na VID/PID nebo tam může být nějaká jiná past. Třeba chtějí prodávat ty svoje drahé převodníky a tak pro to něco udělali.
Podle mě to řešitelné je, ale neznamená to, že to musí být řešitelné snadno a triviálně.
Zrovna fddi upravenym ovladace umrtvovali padelane chipy, obcas i ty svoje, a nastesti zase jen na windows
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Dawe
Příspěvky: 45
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

7. 12. 2018, 10:28

To je pravda, to od nich pred par rokama nebylo moc pekne. Ale zase ty padelky byly tak rozsirene a kazili jim jmeno, ze s tim museli neco delat. Genuine FTDI ale rozhodne nemrzne. Mame ve fieldu nekolik set mericich, zkusebnich a ridicich zarizeni s FT232RL ktere musi byt stabilni v radu stovek hodin (Sw bezi na LabView runtime na windows). Pokud neni problem v kabelu, tak se s nima testuje treba 1500hod nonstop v industrialnim prostredi a neni s tim jediny problem.
lopollopol
Příspěvky: 112
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

7. 12. 2018, 4:58

Tak se mě to povedlo spojit! :shock: :D

zároveň jsem z té radosti bohužel smazal všechny strojní zálohy...naštěstí zálohy mám, nahrál jsem je zpět ale asi je nějaký postup obnovení stroje?
IMG_20181207_172818_resized_20181207_055230178.jpg
Mex
Příspěvky: 4621
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 12. 2018, 6:19

Dawe píše:
7. 12. 2018, 9:19
... VID/PID nemuze byt zamceny kdyz ten sw predpoklada hw a ne virtualni COM PORT. ...
No na první pohled se to zdá logické. Ale na druhý pohled je pak divné, že to (prý) nikomu přes USB/serial nefunguje.
Takže buď ti všichni, kterým to nejede, neumí to nejjednodušší, tj. zastrčit do USB konektoru převodník a naklikat Next, Next, ..., Finish, nebo je tam skutečně nějaká obezlička.
Třeba to na HW portu chodí přes HW a nic neřeší, kdežto přes převodník to mají nějak ošéfované. Nebo využívají nějaké zvláštnosti na portu, kterou mají ve svých převodnících nebo driverech nějak upravenou (třeba testují rychlost nebo fázový posun mezi vysílanými daty a handshake signály, který je na HW portu samozřejmě jiný než na USB, nebo co já vím co jiného si vymysleli).

Pokud by převodník použili jen je komunikaci, tak to samozřejmě musí chodit, a to se všemi běžnými typy USB/serial převodníků.
Pokud ale ten převodník používají jako "něco jako hardlock", tak je to samozřejmě jinak.

K těm jednotlivým typům převodníků: třeba FTDI nemám rad, protože mimo jiné neumí 5-bitový přenos. Proto rád používám jiné. Nejraději Silabs, ale s CH340 mám v poslední době taky jen dobré zkušenosti.
Mex
Příspěvky: 4621
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 12. 2018, 6:21

lopollopol píše:
7. 12. 2018, 4:58
Tak se mě to povedlo spojit! :shock: :D
No paráda a gratulace.
A povedlo se ti to v jaké konfiguraci? A co jsi pro to musel udělat?
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4621
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

7. 12. 2018, 7:19

Mex píše:
7. 12. 2018, 6:21
lopollopol píše:
7. 12. 2018, 4:58
Tak se mě to povedlo spojit! :shock: :D
No paráda a gratulace.
A povedlo se ti to v jaké konfiguraci? A co jsi pro to musel udělat?
mě to taky zajímá
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2700
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

7. 12. 2018, 7:20

lopollopol píše:
7. 12. 2018, 4:58
Tak se mě to povedlo spojit! :shock: :D

zároveň jsem z té radosti bohužel smazal všechny strojní zálohy...naštěstí zálohy mám, nahrál jsem je zpět ale asi je nějaký postup obnovení stroje?
No vidíš a ty sis nevěřil ;-)

A jak sis smazal ty zálohy ?
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
lopollopol
Příspěvky: 112
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

8. 12. 2018, 5:31

Mám to takto a šlape to jak za mlada. :lol: Mám použit obyčejný síťový kabel (nestíněný).

No v podstatě jsem smazal celou složku. Předpokládám, že tam byl .plc program a další podpůrné soubory protože stroj je nyní mrtví. Respektive po navrácení těchto záloh najede do systému ale nelze hýbat...
zapojenie.jpg
zapojenie.jpg (16.22 KiB) Zobrazeno 66 x
IMG_20181207_172818_resized_20181207_055230178.jpg
Mex
Příspěvky: 4621
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 12. 2018, 5:35

Chápu to správně, že jsi sehnal nějaké PC s HW sériovým portem a s tím jsi to rozjel?
Nebo jsi to rozjel na tom svém noťasu s USB/serial adaptérem? A pokud ano, tak s jakým?

Díky.
lopollopol
Příspěvky: 112
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

8. 12. 2018, 6:09

Ano, staré stolní PC a na tom to běží. Notebook a ani převodník jsem zatím neřešil/ nezkoušel. S tím budu laborovat až nyní.
Mex
Příspěvky: 4621
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 12. 2018, 6:21

Díky za info.
Jsem hodně zvědavý, k čemu dojdeš s tím USB/serial převodníkem.
Držím palce.
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“