Divnej to stát
Moderátor: sysel
Tak jsem si koupil na jaře pozemek. Část louky a část stavební. Musel jsem se zadlužit 350 000Kč, abych si ho mohl koupit. Plánoval jsem, že si tam časem postavím, ale až splatím dluh. Před koupí jsem zjišťoval, zda se tam dá stavět. Na stavebním úřadě mi písemě potvrdili, že ano. Dneska jsem šel na stavební úřad se žádostí na stavbu plotu a dovím se, že mi stavební pozemek v rámci změny územního plánu změní na nějaký posraný zelený pásmo, kde nebudu moci postavit ani kadibudku. V rámci nějakýho veřejnýho zájmu. Prej to projednávalo zastupitelstvo a já to mohl připomínkovat. Že to bylo vyvěšený na úřední desce. Já jsem těžce v šoku. Vůbec nechápu , že někdo může rozhodovat o mém majetku beze mě. Fakt teď nevím, co dělat. Místo do plotu budu nejspíš muset prachy nacpat do právníků.
-
Pokud byl tvůj pozemek veden jako stavební parcela (a ne například jako pozemek ostatní), a pokud jsi byl před zahájením řízení už majitelem pozemku (byl na tvé jméno registrován v katastru nemovitostí), byl jsi před zahájením řízení prokazatelně písemně vyrozuměn o zamýšlené změně územního plánu, aby jsi mohl řízení připomínkovat. To ti fakt nic neposlali?
Pokud máš písemné potvrzení ze stavebního úřadu že se tam dá stavět, tak to přece bez tvého vědomí nemůže nikdo změnit, ne? Pokud je to staré od jara, tak se to nemůže tak rychle změnit, změny územního plánu jsou běh na dlouhou trať. Jestli to bylo na úřední desce, tak by to měli mít na stránkách města v archivu.
neviem ako v čechách, ale charakter pozemku je u nás zapísaný v katastri na liste vlastníctva. Nikto nemôže zmeniť údaje v katastri nejakým rozhodnutím obecného zastupiteľstva. Pokiaľ ich zažaluješ o náhradu škody určite vyhráš. Naviac by som podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za poškodzovanie cudzích práv a poškodzovanie majetku. Trestných vecí sa paraziti na úradoch dosť boja. Naviac výhovorky o úradnej tabuli neobstoja, lebo v tomto prípade si priamym účastníkom konania a ich povinnosťou bolo Ti písomne oznámiť toto konanie. Nie som právnik, ale staval som a o tieto veci som sa dosť zaujímal aby som nenaletel nejakým podvodníkom.
No jo, nové zastupitelstvo, nové zájmy.
Jsou noví vlivní, s novými pozemky, které potřebují zhodnotit.
Pak tu ještě může být nějaký šílený ekoterorista, který má pozemek
pobíž, a nechce být někým rušen, tak si důvod najde.
Tvůj majetek nemůže jen tak někdo překlasifikovat bez tvého vědomí.
To je opravdu na trestní oznámení. On to někdo musel zanést do KN a
k tomu musí být podklad, který někdo podepsal. A už jsou nejméně dva podezřelí.
Jsou noví vlivní, s novými pozemky, které potřebují zhodnotit.
Pak tu ještě může být nějaký šílený ekoterorista, který má pozemek
pobíž, a nechce být někým rušen, tak si důvod najde.
Tvůj majetek nemůže jen tak někdo překlasifikovat bez tvého vědomí.
To je opravdu na trestní oznámení. On to někdo musel zanést do KN a
k tomu musí být podklad, který někdo podepsal. A už jsou nejméně dva podezřelí.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je to hnus co si úřady dovolí. Vsadil bych se, že to změnili právě proto, že jsi se ptal
Obrat se na dobrého právníka, to je myslím jediné co se dá dělat.

Aleš Procháska
No tak to je opravdu pěkný vánoční dárek. Pokud ti můžu poradit, tak kup opravdu velký kafe a znovu zaběhni za tou babou na SÚ. Vysvětli jí, jak jsi k tomu přišel a popros jí ať ti poradí jestli sem dá něco udělat. Taky si tam udělej kopie ÚP a to jak starýho, tak novýho, včetně textový části a dat nabytí účinnosti. V textu je spousta užitečnejch informací, například se tam dá stavět stavby pro zajištění zemědělské činnosti atp. Pokud nepospícháš můžeš na obci iniciovat změnu územního plánu. Záleží na důvodu změny. Pokud na tvůj pozemek přesunuli biokoridor, protože některý tvůj soused ho tam nechtěl, a jinam už se to přesunout nedá, asi máš smůlu. Ale jak ta baba na stavebním nejspíš bude vědět proč se to stalo, a když na ní nebudeš ječet, tak se něco dozvíš. Za právníkem bez těhto informací nemá cenu chodit, upřímně si nemyslím, že by se tím nějaký právník chtěl zabývat, když neplánuješ stavět obchoďák. Pokud nový pozemek sousedí s tvojí stávající stavbou, možná by ti prošla přístavba. Pokud se tam dá postavit alespoň "něco", dá se po kolaudaci požádat o změnu užívání stavby. Taky můžeš stavět načerno, jako fyzická osoba nejspíš dostaneš pokutu 50000,-. Odstranění stavby se používá poze v případě, že by její užívaní ohrozilo zdraví nebo život osob. No a když to bude úplně v pr... tak to můžeš udělat jako jeden chlapík z Říčan. Neměl rád úřady tak si postavil na zahradě hausbót o velikost RD. Asi dva roky ho pronásledovali a když jim i znalec z oboru potvrdil že by to plavalo, tak ho nechli. Akorát dostal pokutu že loď včas nezaregistroval a musí si plati kotviště. Ale furt levnější než daň z nemovitosti 

To je na pos*ní, ale nic nového pod sluncem z žádné strany. Netuším, jaká je ze zákona informační povinnost vůči majitelům nebo obecně "postiženým". Ale fakt je, že úřady mají za povinnost vše zveřejňovat na vývěskách (dnes i elektronických) a aspoň to jim budiž ke cti, že tak většinou činí. Ale ty, občane, se ze všech těch oznámení o uložení nedoručitelné obsílky kdejakému obejdovi klidně po*er, a že jsi mezi tím přehlídnul něco důležitého s obecnější platností je tvůj problém. A že se nezajímáš, tak taky.
Držím palce, bude to těžký boj.
Omlouvám se za následující dlouhý text, ale nedá mi to necitovat z páně Adamsova Stopařova průvodce po Galaxii, pointa je až ke konci. Snad aspoň trochu povznese náladu.
Držím palce, bude to těžký boj.
Omlouvám se za následující dlouhý text, ale nedá mi to necitovat z páně Adamsova Stopařova průvodce po Galaxii, pointa je až ke konci. Snad aspoň trochu povznese náladu.
Pan L. Prosser byl, jak se říká, taky jenom člověk. Jinými slovy patřil k dvounohým formám života na bázi uhlíku, které se vyvinuly z opic. Konkrétně řečeno byl to čtyřicetiletý, tlustý a ochablý zaměstnanec obecní rady. Jeho největší zvláštnost - ale o té ovšem nevěděl - spočívala v tom, že byl kromě jiného přímým Čingischánovým potomkem po meči, přestože řada uplynuvších generací a rasové míšení si zahrálo s jeho geny natolik, že neměl žádné patrné mongolské rysy a po mocném předkovi nezdědil nic než postavu značně rozšířenou v pase a slabost pro malé chlupaté kloboučky.
Velký válečník rozhodně nebyl - ve skutečnosti to byl nervózní, utrápený človíček. A dneska byl zvlášť nervózní a utrápený, protože v práci se vyskytl problém - měl dohlédnout, aby dům Arthura Denta byl srovnán se zemí, dřív než den skončí.
“Nechte toho, pane Dente,” říkal, “tohle přece nemůžete vyhrát. Nemůžete ležet před buldozerem donekonečna.” Snažil se přimět své oči, aby divoce blýskaly, ale nějak jim to nešlo.
Arthur ležel v blátě a posměšně pomlaskával. “Vsaďte se! Uvidíme, kdo dřív zrezaví.”
“Obávám se, že se s tím budete muset smířit,” opáčil L. Prosser a nervózně protáčel chlupatý klobouček na šešulce hlavy. “Tahle dálnice se postavit musí, a taky že se postaví!”
“To slyším prvně,” podivil se Arthur, “a proč se musí postavit?”
Pan Prosser mu zkusmo pohrozil prstem, ale hned toho zase nechal.
“Jak to myslíte, proč se musí postavit? No je to dálnice. Dálnice se stavět musí.”
Dálnice jsou zařízení, které umožňuje jistým lidem řítit se z bodu A do bodu B značnou rychlostí, zatímco jiní lidé se značnou rychlostí řítí z bodu B do bodu A. Lidé, co bydlí v bodě C, který leží přesně uprostřed, se občas musí divit, co je na bodě A tak úžasného, že se taková spousta lidí z bodu B jen třese na to, aby se tam dostali, a co je tak zajímavého na bodě B, že taková spousta lidí z bodu A stojí o to se tam dostat. A často si přejí, aby se lidi už jednou ksakru rozhodli, kde vlastně chtějí být.
Pan Prosser chtěl být v bodě D. Bod D neměl žádné zvláštní umístění, byl to prostě kterýkoliv příhodný bod hodně daleko od bodů A, B a C. V bodě D by měl pěknou chaloupku se zkříženými sekyrami nade dveřmi a trávil by příjemné chvíle v bodě E, což byla vzhledem k bodu D nejbližší hospoda. Jeho žena by samozřejmě chtěla popínavé růže, ale on dával přednost sekyrám. Sám nevěděl proč, ale sekyry se mu prostě líbily.
Pod palbou posměšných pohledů, jimiž ho stíhali řidiči buldozerů, ho polilo horko.
Přenesl váhu z nohy na nohu, ale na obou to bylo stejně nepohodlné. Zřejmě tu někdo byl hrozně neschopný a pan Prosser se modlil, aby to náhodou nebyl on.
“Měl jste právo vznést námitky nebo předložit protinávrhy v patřičné lhůtě.”
“V patřičné lhůtě?” opičil se Arthur. “V patřičné lhůtě? Dozvěděl jsem se o tom včera, když ke mě domů přišel nějaký řemeslník. Ptal jsem se ho, jestli přišel umýt okna, a on na to že ne, že přišel zbourat dům. To mi ovšem neřekl rovnou. Nejdřív otřel pár oken a vyinkasoval pět liber. Pak se s tím teprve vytasil.”
“Ale pane Dente, ty plány byly přístupné na místním plánovacím úřadě tři čtvrtě roku.”
“To jo, a jakmile jsem se to dozvěděl, hned jsem se taky na ně sěl podívat, včera odpoledne to bylo. Zrovna jste se nenamáhali na ně upozorňovat, co? Jako třeba že byste to někomu řekli, nebo tak něco na ten způsob.”
“Ale ty plány byly vyvěšeny...”
“Vyvěšeny? Musel jsem je nakonec jít hledat do sklepa.”
“Tam je oddělení, kde je vyvěšují.”
“S baterkou.”
“Asi byl zrovna výpadek proudu.”
“A schody zřejmě taky vypadly.”
“Podívejte se, našel jste to oznámení nebo ne?”
“Ale jo, našel. Na dně zamčené registračky, a tu vecpali na zrušený záchod a na dveře dali ceduli Pozor, leopard!.”
Po nebi přeběhl mrak. Jeho stín padl na Arthura Denta, opřeného o loket ve studeném bahně. Padl na Arthurův dům. L. Prosser se na něj zamračil.
“Není to moc hezký dům.”
“Mně se bohužel zrovna líbí.”
“Dálnice se vám taky bude líbit.”
“Hele, drž hubu,” zavrčel Arthur. “Drž hubu a vodprejskni i s tou svou pitomou dálnicí. Nemáš nárok a moc dobře to víš.”
Pan Prosser několikrát naprázdno otevřel a zase sklapl ústa, zatímco jeho mysl na okamžik zaplnily nevysvětlitelné, ale strašně svůdné vize Arthurova domu stravovaného ohněm a vřeštícího Arthura, jak vybíhá z hořících trosek a ze zad mu vyčuhují přinejmenším tři pořádná kopí. Podobné vize ho obtěžovaly dost často a silně ho znervózňovaly. Chvíli se pokoušel cosi blekotat, pak se však vzpamatoval.
“Pane Dente...”
“Ano? Copak?”
“Rád bych vám poskytl jednu věcnou informaci. Dovedete si představit, jakou škodu by asi utrpěl tenhle buldozer, kdybych ho prostě pustil a převálcoval vás?”
“Jakou?” zeptal se Arthur.
“Vůbec žádnou,” odvětil Prosser a nervózně odmašíroval. Nestačil se divit, proč je jeho mozek napěchován tisíci divokými pokřikujícími jezdci.
Děkuji za reakce. Věc se má tak. Koupil jsem zastavěnou plochu a nádvoří - zbořeniště. A jak jsem se dozvěděl, že když zbořeniště dosáhne rázu, že už není vidět první podlaží budovy, tak může dojít k překvalifikaci pozemku na ostatní plochu. Jen základy nestačí. Já myslel, že jak je pozemek jednou definovanej jako stavební, tak to tak zůstane napořád. Nový územní plán začne platit někdy od půlky příštího roku, musím doufat, že se mi do té doby podaří získat stavební povolení. Jestli se mi to nepodaří, tak jsem vyhodil 300 000Kč jen tak do luftu. O tolik odhaduji pokles ceny pozemku. Takže jestli někdo z vás někdy koupí nějaký zbořeniště, okamžitě stavět, nečekat. Jinak se můžete snadno dostat do průseru, jako já.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je jasný. Budou chtít promazat, aby bylo povolení včas. Proto to taky udělali. Odhaduju to na 30 tisíc
Doporučuju kontaktovat advokáta, když bude dobrý tak bude asi celkově dražší, ale něco vymyslí a zaplatí to protistrana. Doufejme.

Aleš Procháska
Připadá, že výraz divnej stát je skoro až dost mírný a to nejen v tomto případě.
Podíval bych se na
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
a tam se dá majít klasifikace pozemku a docela pochybuji, že by někdo jiný než majitel
mohl změnit zastavěnou plochu na třeba ostatní plochu.
Jinak změna územního plánu je běh na dlouhou trať, pokud začali s vyřizováním před pár
měsíci, tak je ještě docela dlouhá doba do jeho schválení a snad se dá ještě dostatečně
razantně protestovat proti této změně.
Podíval bych se na
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
a tam se dá majít klasifikace pozemku a docela pochybuji, že by někdo jiný než majitel
mohl změnit zastavěnou plochu na třeba ostatní plochu.
Jinak změna územního plánu je běh na dlouhou trať, pokud začali s vyřizováním před pár
měsíci, tak je ještě docela dlouhá doba do jeho schválení a snad se dá ještě dostatečně
razantně protestovat proti této změně.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Určitě. Podle mě je při razantním postupu dostatečná naděje na úspěch. Práce typického úřadu je přehlídka věcných a formálních chyb, rozhodně by se to nemělo vzdávat.
Aleš Procháska
No a na výpisu z KN máš budovu, nebo už je odstraněná/vymazaná ? Jinak ostatní plocha je ta část stavebního pozemku, kde nestojí budova a přitom byla vyňata z ZPF. Je to uvedeno v katastru a změnu lze provést jen na návrh vlastníka (když přiloží patřičné dokumenty) . Obec ale klidně vyhlásí stavební uzávěru a šmitec. Pokud tam ta budova je zapsaná, vždycky ji můžeš rekonstruovat a později přistavět v rozsahu nepodléhající ohlašovací povinnosti. Opakovaně