chlazení při řezání duralových plechů

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Uživatelský avatar
theodor
Příspěvky: 84
Registrován: 29. 5. 2010, 9:05
Bydliště: Blansko (Jihomoravský kraj)

6. 4. 2011, 8:16

Ahoj,

potřeboval bych poradit, jak chladit popřípadě jak jinak upnout duralový plecch,

Vyřezávám dílky z duralové plechu tlustého 3 nebo 2 mm, na řezání používám frézku průměr 3,8 mm, vřeteno 23 000 otáček, špóna 0,8 mm, posuv 300 mm/minutu. Plech mám na stole přilepený oboustrannou páskou, protože jsem doposud nic lepšího nenašel. Ale i přesto mám problémy. Vzhledem k tomu, že chladím frézu ručně, pomocí emulze, kterou natírám před nástroj, když jedu například druhou špónu dráha nástroje je již plná třísek a musím chladit ještě více, ale když dám do řezu více emulze páska se uvolní a hotovo. Buť se pohne obrobek, nebo ulomí nástroj. Zkoušel jsem chladit lihem, ale ten se rychle vypařuje. Možná je problém, že v řezu zůstávají třísky, ale zamaštěné nejdou vymést ani odsát.

Díky za radu. :wink:
kalin.oleg
Příspěvky: 312
Registrován: 15. 7. 2006, 5:37
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2011, 8:58

Na takéto fajnovosti sa používa čistý metanol. Aby sa nemíňalo veľa média, treba rozprašovať priamo na špičku nástroja a súčasne na obrábané miesto. Prúd chladiaceho média spolu s tlakom vzduchu vyháňa zároveň aj triesku z drážky.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Uživatelský avatar
Ben Ash
Site Admin
Příspěvky: 1405
Registrován: 25. 3. 2009, 8:02
Bydliště: Vladislav
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2011, 10:45

kalin.oleg píše:Na takéto fajnovosti sa používa čistý metanol. Aby sa nemíňalo veľa média, treba rozprašovať priamo na špičku nástroja a súčasne na obrábané miesto. Prúd chladiaceho média spolu s tlakom vzduchu vyháňa zároveň aj triesku z drážky.
Nepřipletlo se ti tam omylem to M ? To se mu zaprvé bude blbě schánět a zadruhé je to jedovatý a když to bude dýchat... ani pomyslet, no a navíc pokud nebude dobré větrání tak hrozí i výbuch. My sme teda při obrábění na klasice mazali petrolejem, nebo rozprašovali líh tedy ETANOL z postřikovače na kytky.
Uživatelský avatar
theodor
Příspěvky: 84
Registrován: 29. 5. 2010, 9:05
Bydliště: Blansko (Jihomoravský kraj)

7. 4. 2011, 6:33

Líh byl dobrý, ale hrozně rychle se vypařoval. myslíte, že by pomohlo, kdybych foukal vzduk k nástroji ?
kalin.oleg
Příspěvky: 312
Registrován: 15. 7. 2006, 5:37
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2011, 6:56

Je možné, že sa mi to poplietlo, takže - správne to má byť buď metylalkohol (myslel som si, že je to to isté, čo metanol), alebo ten etanol.
Jednoducho čistý lieh, z ktorého sa neskôr vyrába kořalka. Ospravedlňujem sa za neznalosť chémie. Čo sa týka dýchania, alebo nebezpečenstva výbuchu - pri rozprašovaní je toho média vo vzduchu tak málo, že veľmi, teda nehrozia otravy ani výbuchy.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Avenger
Příspěvky: 382
Registrován: 19. 10. 2006, 8:41
Bydliště: Litoměřice

7. 4. 2011, 7:28

kalin.oleg píše:Je možné, že sa mi to poplietlo, takže - správne to má byť buď metylalkohol (myslel som si, že je to to isté, čo metanol), alebo ten etanol.
Jednoducho čistý lieh, z ktorého sa neskôr vyrába kořalka. Ospravedlňujem sa za neznalosť chémie. Čo sa týka dýchania, alebo nebezpečenstva výbuchu - pri rozprašovaní je toho média vo vzduchu tak málo, že veľmi, teda nehrozia otravy ani výbuchy.
Metylalkohol = metanol http://sk.wikipedia.org/wiki/Metanol" onclick="window.open(this.href);return false; to je ten jedovatej sajrajt co při pálení kořalky jde první ven než dojde na etanol
Etylalkohol = etanol http://sk.wikipedia.org/wiki/Etanol" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5688
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

7. 4. 2011, 7:42

Jen pro zajímavost, každý chlast obsahuje metyl, ale ve velmi malém množství. Do při míchání lihovin z čistého lihu, vody a chuťových přísad sa tam přidává i metanol pro zjemněnní chuti. Jen se to neuvádí. A co asi málokdo ví, je, že nejvíce hatanolu v poměru obsahu lihu má víno! My Valaši víme, že pokud slivovice hoří modrým plamenem, je to dobré. Pokud má ovšem plamen barvu do zelenkava, je tam metanol ve větší míře, než je zdrávo. Má sice nižší bod varu, než požadovaný etanol, ale separace není tak jednoduchá, aby se úplně vyloučil. Tož tak...
A ještě dodávám, že se do těla nedostává jen pitím, či vdechováním, ale taky přes pokožku. A u toho metanolu je to dost nebezpečné...
Avenger
Příspěvky: 382
Registrován: 19. 10. 2006, 8:41
Bydliště: Litoměřice

7. 4. 2011, 7:46

Na té wikině u metanolu píšou, že jako proti jed se používá etanol, tak se to v tom chlastu asi nakonec zneutralizuje :D
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5688
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

7. 4. 2011, 7:48

Nezneutralizuje. Jen etanol pomáhá při vypuzení z těla. Takže, když si budeš máchat ruce v metanolu, musíš chlastat etanol, aby jsi se neotrávil, či neoslepnul...
Uživatelský avatar
Max
Příspěvky: 674
Registrován: 22. 9. 2009, 8:02
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2011, 8:27

Vůbec nejčistší ethanol se získává průmyslovou výrobou, ale paradoxně se nesmí používat pro potravinářské účely. Proto do něj různí podvodníci přidávají v určitém množství methanol, aby se při jeho rozboru objevil při jeho analýze na plynovém chromatografu a vypadalo to, že je vyrobený v lihovaru kvasným procesem. 8)

to Josef:
Ta zelenkavá barva může být taky způsobena rozpustnými měděnými solemi, co se dostanou do kořalky, pokud jsou špatně vyčištěny chladící měděné trubky. Dá se to zjistit velice elgantně tak, že si po degustaci zapálíš cigaretu. Jakmile ucítíš sladko v puse, je tam. :)

JJ, jako protijed při náhodné záměně je ethanol jediná pomoc. Pamatuji si ze školy, kdy nám jeden profesor (co byl soudní znalec z oboru toxikogie) říkal, že by měl dotyčný vypít co nejrychleji cca 0,5 l vodky. Ethanol se totiž v těle odbourává 20x rychleji (a na málo toxické látky oproti methanolu), než methanol a ten se pak vyloučí beze změny z těla.
Uživatelský avatar
theodor
Příspěvky: 84
Registrován: 29. 5. 2010, 9:05
Bydliště: Blansko (Jihomoravský kraj)

7. 4. 2011, 10:04

to se rozpoutala diskuze úplně na jiné téma :D
Uživatelský avatar
Max
Příspěvky: 674
Registrován: 22. 9. 2009, 8:02
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2011, 10:13

jj, to tak někdy bývá :D :D
Ruprecht
Příspěvky: 149
Registrován: 28. 9. 2010, 8:20
Bydliště: ZČ + JM

7. 4. 2011, 11:07

Vidím to na téma minimálně diplomové práce "V zimě hřeje, v létě chladí" :wink:
Jděte s EU do Brusele...
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8324
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2011, 11:24

Max píše:... si po degustaci zapálíš cigaretu. Jakmile ucítíš sladko v puse, je tam.
Dobrá finta :-) Nebyl by nějaký tip pro nás nekuřáky? To s tím zeleným plamenem by asi šlo, když už bych destiloval doma tak jen v malém a tudíž ve skle, ale jestli není nějaký amatérsky zvládnutelný postup na stanovení toho methanolu? Myslím něco pro takové exoty co ani nemají doma plynový chromatograf :-)
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22863
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2011, 11:34

to bude asi neco na tema tepelna cerpadla ze?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“