Náletovka
Moderátor: sysel
Na jeden pozemek stíní náletovka z jiného pozemku. Jak ji nějak inteligentně zničit, nemyslím kácení. Třeba by mohla uschnout a pod. Natření kmene Garlonem, se projevilo, jako neúčinné 

No, to jsou dobré rady. Soused se pak nasere a postříká zase druhou stranu při větru opačném. Takhle to bude chvilku gradovat a .............
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Domluvit se se sousedem a vykácet. Herbicid na stromy ti nepomůže, to by jsi ho tam musel vysypat metráky. Jedině snad Velpar 90WSP (to používají lesníci - a v obchodech to není dostupné) - ale než to zlikviduje strom, tak to trvá nějaký ten rok. A navíc je to selektivní - jehličnanům to neudělá nic.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Chlorečnan draselný ...... (mimochodem Travex byl ideální k výrobě výbušnin) - toto a ani travex ti ale nepomůže jako mnou doproučovaný Velpar. To je prostředek používaný v lesnictví na hubení buřeně a plevelných stromků - a co se týče funkčnosti, tak ta je excellentní. Můžu to potvrdit ze své praxe - po aplikaci na zalesněné pasece jsem měl jistotu, že tam tráva min 2 roky neporoste. Přitom smrku ani borovici to neublíží. Hodně se to používá taky na hubení plevele na traťovém svršku, nebo na místech, kde je jeho výskyt nežádoucí .ferguson píše:hmm pamatam si ze tu bola podobna tema ohladom travy. bolo tam pisane o nejakej chemikalii, z ktorej sa kedysi vyrabat travex. myslim ze to by mohlo pomoct
Na stromy by mel fungovat Roundup. Bud na listy, nebo nariznout a pod kuru. Zpusobi zniceni korenoveho systemu, takze strom uschne. Je to zmineno i v navodu na pouziti, podle vseho nefunguje na jehlicnany.
Hubení výmladků se provádí cíleným postřikem výmladků 4 % vodním roztokem. K potlačení zmlazování pařezů se používá nátěr (15 % roztok) nebo postřik (4 % roztok) pařezů ve vegetačním období mimo jarního období zesíleného toku mízy. Ošetření je nutno provést do 8-9 hodin po prořezání kmínků.
Hubení výmladků se provádí cíleným postřikem výmladků 4 % vodním roztokem. K potlačení zmlazování pařezů se používá nátěr (15 % roztok) nebo postřik (4 % roztok) pařezů ve vegetačním období mimo jarního období zesíleného toku mízy. Ošetření je nutno provést do 8-9 hodin po prořezání kmínků.
Roundup perfektne funguje na stromy ked sa poleju silnim koncentratom... Takyto kusok sa podaril jednemu znamemu ktory tym polieval burinu a aj tu co bola okolo stromu. Skoda len ze to bola 20-25 rocna marhula ktora mala neskutocne dobre a velke marule...
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já teda nemám radu, ale podotázku: čím spolehlivě od teď do 1/2 až 3/4 roku zlikvidovat jehličnan vzrůstu okolo 3 metrů tuším smrk. Roste mi před štítem a se sousedem není řeč, zatímco před svým štítem, je vykácel. Navrhoval jsem mu thuje a zastřihávat, byly by tam mnohem hezčí, ale nechce o tom ani slyšet.
.
Naposledy upravil(a) Max dne 3. 3. 2019, 10:33, celkem upraveno 1 x.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jedině motorovou pilou. Na toto ti žádný zde zmíněný přípravek nepomůže - jehličnany jsou totiž obecně velmi odolné na chemii - a moc ti nepomůže ani navrtání stromu a nalití přípravku do vyvrtané díry. Co jediné by zabralo, tak vysoký obsah kysličníku siřičitého v ovzduší - na to by jsi ale potřeboval tepelnou elektrárnu velikosti Tušimic a ještě by jsi musel ty zplodiny svést na ten smrk ....Ben Ash píše:Já teda nemám radu, ale podotázku: čím spolehlivě od teď do 1/2 až 3/4 roku zlikvidovat jehličnan vzrůstu okolo 3 metrů tuším smrk. Roste mi před štítem a se sousedem není řeč, zatímco před svým štítem, je vykácel. Navrhoval jsem mu thuje a zastřihávat, byly by tam mnohem hezčí, ale nechce o tom ani slyšet.

Pak mě ještě napadá jedno mechanické řešení - sežeň si někde škrabák (nůž s úzkou čepelí tvaru U ) a pod prvními zelenými větvemi vyřízni v kůře drážku kolem celého stromu. (musíš až na dřevo) Přerušíš tak tracheidy (cévky, kterými proudí míza), čímž strom spolehlivě do uvedeného období zlikviduješ.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No to ovšem naráží na problém že taková tuningová úprava bude na strmě na první pohled viditelná. Spíše by sa hodilo kdyby ho někdo vožralej v noci zlomil autem. Případně by na něho mohlo spadnout lešení