Univerzálka 80 mm a radiální házivost
Zdravím, mám soustruh Proma SM-300E a před chvílí jsem zjistil že když dám do univerzálky ty druhé čelisti (vnější?) a upnu obrobek tak to strašně hází, obrobek není vystředěn, když ten samý obrobek upnu do původních čelistí (vnitřní?) tak je všechno v pořádku...
Ty čelisti které hází (dělá to radiálně cca 0,4mm) jsem zkoušel v univerzálce různě prostřídat (tedy všechny 3 varianty) a výsledek stále stejný.
Pak jsem si všiml že tyto házející čelisti mají na sobě vyražené jiné číslo než ty co neházejí. Na univerzálce je také číslo shodné s neházejícími čelistmi. Předpokládám že to bude ten problém a čelisti patří k jiné univerzálce. Otázka zní, dá se s tím kromě reklamace něco dělat? Je mi proti srsti celý soustruh vracet...
A ještě bych se chtěl zeptat univerzálky jsou univerzální? Když si koupím novou 4 paknovou 80mm univerzálu od TOSu bude pasovat na Promu? Díky.
Ty čelisti které hází (dělá to radiálně cca 0,4mm) jsem zkoušel v univerzálce různě prostřídat (tedy všechny 3 varianty) a výsledek stále stejný.
Pak jsem si všiml že tyto házející čelisti mají na sobě vyražené jiné číslo než ty co neházejí. Na univerzálce je také číslo shodné s neházejícími čelistmi. Předpokládám že to bude ten problém a čelisti patří k jiné univerzálce. Otázka zní, dá se s tím kromě reklamace něco dělat? Je mi proti srsti celý soustruh vracet...
A ještě bych se chtěl zeptat univerzálky jsou univerzální? Když si koupím novou 4 paknovou 80mm univerzálu od TOSu bude pasovat na Promu? Díky.
univerzálky nejsou univerzální, každý výrobce to má jinak, jinej středovej kroužek, jiná rozteč děr, třeba TOS vs BISON, samozřejmě se ale dá upravit příruba .. nicméně pokud koupíš TOS a měl jsi tam TOS bude to záměnné..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tak ja tam mam tu original Proma co je to vsak za znacku (cinana) netusim ale TOS to neni 100% (tosacke maji zepredu takovy modry stitek).
Stane se neco kdyz tu univerzalku sundam z priruby abych to okoukl? Mam na mysl povolit ty 3 srouby a jde mi o to zda kdyz to tam pak znovu namontuji zda to bude vystredene nebo zda se to pak musi nejak ustavit... Diky.
Stane se neco kdyz tu univerzalku sundam z priruby abych to okoukl? Mam na mysl povolit ty 3 srouby a jde mi o to zda kdyz to tam pak znovu namontuji zda to bude vystredene nebo zda se to pak musi nejak ustavit... Diky.
na TOSáckejch stránkách se koukni na výkresy, pak si oměř to co máš a porovnej.. kdyžtak můžeš vyvrtat nové díry a přetočit osazení to není problém..
s tím sundáním univerzálky asi takhle, pokud je to udělané správně tak to nandáš stejně jak to bylo, pokud si ale číňan spletl tolerance a bude to tam vaklat na té přírubě tak to budeš muset vystředit.. když si vzpomenu na svoji první frézku před 15lety od Promy za 25000 tak bych si iluze o přesné výrobě nedělal
s tím sundáním univerzálky asi takhle, pokud je to udělané správně tak to nandáš stejně jak to bylo, pokud si ale číňan spletl tolerance a bude to tam vaklat na té přírubě tak to budeš muset vystředit.. když si vzpomenu na svoji první frézku před 15lety od Promy za 25000 tak bych si iluze o přesné výrobě nedělal

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Obojí je možné. Dají se vidět obě varianty, příruba na kterou jde univerzálka nasadit těsně, tam se pak nic seřizovat nemusí, i varianta kde se při montáži musí doťuknout podle hodinek. A pak možná ještě budou existovat speciální čínské verze kombinující nevýhody obou těchto řešenícalibos píše:Stane se neco kdyz tu univerzalku sundam z priruby abych to okoukl? Mam na mysl povolit ty 3 srouby a jde mi o to zda kdyz to tam pak znovu namontuji zda to bude vystredene nebo zda se to pak musi nejak ustavit... Diky.

Aleš Procháska
To čínské sklíčidlo ani moc neřeš. Pokud můžeš kup TOS, udělej mezipřírubu, protože TOS má jinou rozteč děr a budeš co se házivosti týče spokojenej. Mluvím o házivosti sklíčidla. Pokud půjdeš tedy do TOS, kup rovnou 100mm, časem tě to stejně nemine. 

Tak jsem zpet prohodil celisti a jsem v uzasu, ty puvodni ktere skoro nehazely nyni hazeji cca 0.08-0.10 vubec nechapu jak je to mozne, na soustruhu jsem jeste ani nesoustruzil
Kdyz tam vrazim ty druhe tak ty stale hazeji cca 0.04. Takze ted uz mi hazeji oboje... nechapu...
Kdyz uchylkomerem zmerim zakladnu univerzalky tak to radialne haze jen cca 0.01 mm takze to musi byt v tech celistech... opet jsem zkousel ruzne poradi ale vysledek stale stejny...
Zitra jde soustruh na reklamaci, mam toho dost

Kdyz uchylkomerem zmerim zakladnu univerzalky tak to radialne haze jen cca 0.01 mm takze to musi byt v tech celistech... opet jsem zkousel ruzne poradi ale vysledek stale stejny...
Zitra jde soustruh na reklamaci, mam toho dost

Je to v záruce takže odmítám do toho jakkoliv zasahovat. Uz v pátek jsem mluvil s nejakym jejich technikem a popisoval jsem mu problém s tou druhou sadou čelistí (těmi nesčíslovanými) a říkal že ta házivost je dost velká a že nezbude než soustruh reklamovat. To se mi moc nelíbilo a uvažoval jsem že bych to tedy pořešil nějak po vlastní ose (třeba líznul nožem jak se tu psalo) ale po dnešku na to prdím a nechám to proběhnout standartní cestou...
Já teda nevím... jak a čím jsi to měřil? Máš něco dopravdy kulatého a hlavně - bylo to dobře upnuté? Ona teda každá universála trochu (nějakou tu setinku) hází,ale nechce se mně věřit, že by by to Sieg pustil do světa s házivostí půl milimetru.
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Meril jsem to uchylkomerem, jako obrobek jsem pouzil brousenou hridel, nový ventil z auta, věneček z ložiska atd. Celisti jsem nekolikrat prohazoval, stridal obrobky, zkousel ruzne upinat a ta hazivost tam proste je... jedine co nehazi je zakladna univerzalky ta se pohybuje v setine. Jinak ta hazivost obrobku je videt i okem...
Kolik myslite ze by byla "normalni" hazivost v radialnim smeru u takoveho maleho soustruhu (ja bych si predstavoval tak 1-2 setiny max. 3)?
Kolik myslite ze by byla "normalni" hazivost v radialnim smeru u takoveho maleho soustruhu (ja bych si predstavoval tak 1-2 setiny max. 3)?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Celisti nemuzes prohazovat, kazda ma svoji polohu/poradi. Byva na ni cislo a to cislo je i ve dnu drazky pro ni. Tak nepredpokladam, ze az takhle...
A ze je umis postupne nasadit (promin, to jen pro kontrolu). TOSky chodi nove +/- stovka, ale ne na vsech prumerech. Proto odjakziva mam podtocenou
prirubu a pro klid duse si opakovany upnuti na prvnim kusu "srovnam". Pokud je to cinskej smejd, tak to taky podtoc a holt si to vzdycky doklepes.
Doklepes, znamena lehce povolit/dotahnou upinaci srouby, upnout kalibr prumeru, co te zajima, a doklepat do "0", dotahnout. Pak ti opakovane upnuti
bude sedet. Pokud ne, tak to vyhod
.
A ze je umis postupne nasadit (promin, to jen pro kontrolu). TOSky chodi nove +/- stovka, ale ne na vsech prumerech. Proto odjakziva mam podtocenou
prirubu a pro klid duse si opakovany upnuti na prvnim kusu "srovnam". Pokud je to cinskej smejd, tak to taky podtoc a holt si to vzdycky doklepes.
Doklepes, znamena lehce povolit/dotahnou upinaci srouby, upnout kalibr prumeru, co te zajima, a doklepat do "0", dotahnout. Pak ti opakovane upnuti
bude sedet. Pokud ne, tak to vyhod