Polymerbeton

Odpovědět
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3300
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

26. 12. 2019, 8:08

grade065 píše:
26. 12. 2019, 7:18
Vůbec nejlepčí bude když ty hranolky přitáhneš na to pravítko a pak to položíš do těch kapsiček s epoxidem (podložka mezi pravítkem a základnou). Největší problém bude, to srovnat s protilehlou stranou. Tam to může být dost mimo a bude scrapfest...
No pokud uvažuješ takhle o jak velkou plochu a rozteč těch lineárů půjde?
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 955
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

26. 12. 2019, 8:20

Je to pouze princip.... Popsal jsem ho několik stran z5
Edit: je to ve vlákně "moje budoucí portálka....
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 3541
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

26. 12. 2019, 8:31

fmodel píše:
26. 12. 2019, 7:56
Josef píše:
26. 12. 2019, 7:17
fmodel píše:
26. 12. 2019, 5:07
No ono už se dneska pod lineáry nezaškrabává (nebo jsem zatím ještě neviděl )zatím co jsem viděl při generálkách tak všude brus nebo kvalitní frézování , pokud uteče nějaká rozumná stovka tak se to snažej dohnat korekcema v softu .
No, pokud jsi to neviděl, tak to neexistuje. Můžeš nám říci, jak se softem dožene nějaká rozumná stovka na souběhu dvou (někdy i čtyř) kolejnic? Asi jsem těch GO viděl málo a těch ploch pro lineáry ještě míň.
No neviděl a proto mám obřadně spáchat harakiri ?? Viděl jsem jen pár mašin třeba z Kovosvitu ,ze Zlína ,Hasse ,pak nějakýho Korejce a nevím co to bylo za Japonce .Docela mě zajímá kterou běžnou mašinu s X třeba do 500mm což je tak hobby velikost o který se tu většinu času mluví znáš co má od výrobce zaškrabávaná plochy pod lineáry?
Kdo psal něco o souběhu čtyř kolejnic? to tady jako nějakej hobbík staví několikametrovou mašinu?? Ty dvě plochy se dají u malejch mašin celkem dobře dorovnat ve výrobě ,navíc jsem jsem ani nenapsal korekce přesně čeho opominu li dovolené tolerance v katalogu výrobce lineárního vedení,jinak je jasný že budeš vyhledávat ty nejkrkolomnějš problémy :wink:
Přečti si, co jsem napsal a netoč ptákoviny.....
miv
Příspěvky: 144
Registrován: 17. 9. 2019, 11:55

26. 12. 2019, 9:52

Zdenek Valter píše:
26. 12. 2019, 8:08
grade065 píše:
26. 12. 2019, 7:18
Vůbec nejlepčí bude když ty hranolky přitáhneš na to pravítko a pak to položíš do těch kapsiček s epoxidem (podložka mezi pravítkem a základnou). Největší problém bude, to srovnat s protilehlou stranou. Tam to může být dost mimo a bude scrapfest...
No pokud uvažuješ takhle o jak velkou plochu a rozteč těch lineárů půjde?
V mém případě to bude zhruba čtverec 1000x1000 mm, tak abych to zvládl s metrovým granit pravítkem a strojní vodováhou.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 750
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2019, 11:24

Jste se nějak rozjeli.
Co si myslíte o tom zda se mi může vylitím betonu až po opracování sloup pokroutí? Stěny min 20mm tlusté, protéz cca 400x500mm výška 1600mm.

Díky
miv
Příspěvky: 144
Registrován: 17. 9. 2019, 11:55

27. 12. 2019, 1:08

Mrosconi píše:
26. 12. 2019, 11:24
Jste se nějak rozjeli.
Co si myslíte o tom zda se mi může vylitím betonu až po opracování sloup pokroutí? Stěny min 20mm tlusté, protéz cca 400x500mm výška 1600mm.

Díky
Mariane, na síle stěn té ocelové konstrukce prakticky nezáleží. Pokud by se ten beton pohnul při zrání nežádoucím směrem, pak ta ocelová konstrukce jde s ním. Ty tahové síly, které v betonu vznikají, jsou o několik řádů vyšší, než je pevnost té oceli. Vůbec se u reálné konstrukce nedá předpokládat, že by ta ocel mohla vzdorovat. I běžný beton má jen několikrát menší modul pružnosti než ocel (třeba 5x). A toho betonu je tam mnohem více průřezu než oceli. Takže pokud se hne, ocel jde s ním. Takže to pokroucení záleží na tom, jak je to celé konstruované, zda jsou tam vnitřní ocelové prvky spojené s povrchem, které by ten ocelový povrch deformovaly a tak. Pokud to bude jen ocelový plášť a vyliješ jej, pak je dobrá šance, že vznikající síly budou působit všemi směry a povrch se ti nezdeformuje. Pokud se přidá přípravek pro zvětšení objemu, pak je dobrá šance, že se smrštění při zrání kompenzuje.
Ale obecně se nedá zaručit nic. Určitě bych nespoléhal na to, že se to nehne.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 750
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2019, 8:01

Dobré ránko všem,

Takže je jasné, že ať bych dělal co dělal, tak beton při zrání roztáhne a pokroutí cokoliv. Musím tedy vymyslet další kompromis a to čím vylít sloup a čím základnu.
Sloup je uzavřený a váží cca 600kg. Kdybych to vyplnil obyčejným betonem, tak jsem na 1,3t a to už neodvezu. Budeme se stěhovat malým autem a chtěl jsem to vzít najednou (Barcelona). Když to nezaliji tak celé tlumení je v háji. Prostě to musím vyplnit teď tady v Praze a opracovat na tom co mám, protože pak už nebude na čem.
Podstavec je otevřený, 750x1600x200mm. Jojo, je to placka, ale to byl zase kompromis aby to vešlo do současné garáže a už to mám hotové. Mělo to být celé ve vzduchu na tlustých gumových blocích, ať jsou sousedé potichu. Proto zase kompromis. Podstavec musí být vyplněný něčím pevnějším, protože se s tím počítá do celkové tuhosti. Tam jsem tedy chtěl polymerbeton, který dobře přilne ke stěnám. Podstavec je tvořen dvěma L-ky 200x200/20 a deskou 650x1500/18mm a čely z plocháče 200/20mm. L-ka jsou spolu staženy 20mm závitovými tyčemi (místo plných příček). to se mi už osvědčilo při minulé stavbě a fakt je to velmi tuhé. Jen se to musí vylít polymerbetonem nebo obyčejným. Tam vejde tak 600-650kg betonu. To ještě pak zvednu, takže podstavec můžu vylít už teď.
Co ale s tím sloupem? Opracovat to teď kdy jde to duté??? Nebo to vyplnit polymerbetonem s keramitovými kuličkami, kde se dostanu na cca 1/3 váhy vyplně? Nebo to pak jen vysypat pískem?

Co je lepší na útlum vibrací? Volně pohybující se písek nebo dobře přilnutý lehký polymerbeton? Řekl bych že to druhé.

Takže prosím o radu. Co by jste teď udělali?
Nebo víte oe nějakém levném transportu do Španělska? Kontejnér mi napočítali na 80tis:/
Tak jsem si řekli, že stejně všechno možné prodáme a já beru jen ty nejnutnější věci a rozebranou frézku. Teoreticky na jednou to velkého "Maxi" Tranzita, kterého můžu řídit i sám.

Díky
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 750
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2019, 8:04

Stunning Wolt.png
Tak nějak by to mělo vypadat. Ve sloupu nejsou nakresleny vy vzpěry a plocháče. Dole je pak ještě 20ks kotvících šroubů ze všech stran. taky nejsou nakresleny.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17553
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2019, 8:29

bych vzal ten kontas za 80k nekde ho postavil a do nej nastehoval normalni dospelou masinu kterou sezenes cca za 30-40k a muzes delat :-D
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 750
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2019, 8:56

Robo, když takovou najdeš, co mi vejde do 2m výšky, bude mít rozjezdy jak chci, nevyplacené vedení a šrouby... Tak proč ne. Vše co jsem viděl za cenu co píšeš, byly mechanické malé konzolový v dezolátním stavu. A předělávat se mi mechaniku opravdu už nechce. Dospělé CNC za to nekoupím. Nevím odkud to bereš, ale já nic podobného nikdy nenašel. Ale díky za tip.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17553
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2019, 9:07

zastav se
ukazu ti na jedne dilne hned tri takove stroje za tuhle cenu
muzes si je i vyzkouset
uprime kdyby jsi venoval ten cas hledani takoveho stroje tak uz jich mas vic jak 3 :wink:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 955
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

27. 12. 2019, 12:13

Proč to vůbec stěhovat? Proč nekoupíš něco ve Španělsku? Oni tam nemají obráběcí stroje dílny a tak?
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
miv
Příspěvky: 144
Registrován: 17. 9. 2019, 11:55

27. 12. 2019, 2:46

Mrosconi píše:
27. 12. 2019, 8:56
Dospělé CNC za to nekoupím. Nevím odkud to bereš, ale já nic podobného nikdy nenašel. Ale díky za tip.
Mariane, já si myslím, že mají chlapi pravdu. Stavět to monstrum tady a převážet ho není práce pro amatéry. Tím myslím to, že nemáme k dispozici především přepravní ani manipulační techniku pro přesun takových velikostí a hmotností. Já, být tebou, bych převezl polotovary, které máš. Tam koupil starší stroj (ne CNC) a dodělal tu tvoji obří příšeru přímo na místě. Ne CNC stroje se prodávají tak asi za 3000 euro a je jich na tom mezinárodním bazaru docela dost.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 750
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2019, 3:51

Chlapi, Vy mně nechápete. Já vše mám. Nic nebudu kupovat a už vůbec ne starou mašinu. Ano, budu to převážet rozložené. Jen to musím udělat. Takže jsem se ptal na to zda se to při zalití betonem pohne nebo ne. Proto tady obrobím jak sloup tak i základnu a ve Španělsku to jen poskládám. Nemám jiné řešení. Jak říkám, je to opět kompromis, protože jsem se pustil do přestavby za podmínek, že jsem stále, tedy minimálně ještě pět let na stejné adrese. Jenže sousedům vadí vibrace a hluk a tak musíme už dřív...
miv
Příspěvky: 144
Registrován: 17. 9. 2019, 11:55

27. 12. 2019, 6:09

Mrosconi píše:
27. 12. 2019, 3:51
Jenže sousedům vadí vibrace a hluk a tak musíme už dřív...
Aha, tak proto až do Španělska. Abys nerušil sousedy. Už to chápu. Poslouchej, co ale budeš dělat, pokud ten hluk a vibrace bude vadit Španělům také? Pak jedině k Eskymákům. :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“