CNC frezka - Diplomová práca

fotky našich strojů, aneb co máme doma
mireek

21. 10. 2011, 2:00

Dobrý deň. Tak ako napovedá názov tejto témy, púšťam sa do konštrukčného návrhu CNC frézky a do jeho zhotovenia. Tému otváram aby sa skúsení ľudia vyjadrili k mojim návrhom a pomohli mi tak vylepšiť konštrukciu.

Takže by som popísal situáciu. Na túto prácu som si určil rozpočet 660€ čo je v našej starej mene 20 000Sk. Keď som sa trochu začal oboznámovať s touto problematikou, tak som rozpočet navýšil na 1000€ (30 000Sk) do ktoreho by som sa chcel zmestiť (material, elektronika bez vretena). Samozrejme, že som ochotný ho mierne prešvihnúť za cenu kvalitnejšieho riešenia. Požiadavky sú aby zvládol frézovanie dreva, plastov a tiež hliníka. Moje strojné vybavenie je CNC 3 osé centrum, CNC sústruh, Klasický hrotový sústruh, Pásová píla.

Aby sme sa mali o čom baviť tak uvediem ako si stroj predstavujem. Po dlhom hľadaní som sa zatial rozhol pre tieto komponenty.

Pracovný rozsah mi budu určovať guličkové skrutky http://www.ebay.com/itm/3-anti-backlash ... 45fbd01eaf" onclick="window.open(this.href);return false; . Ešte stále premýšlam, že os Y by som skrátil z 950mm na 650 - 700 mm. Neviem ako sú kvalitné tieto skrutky, ak ma niekto skúsenosti nechám si poradiť. Taktiež neviem či bude stačiť 16mm skrutka na 950mm pojazd.

Na pohon všetkých troch osí som vybral 3F krokové motory od firmy GRAVOS. Jedná sa o motory YK3610A s momentom 2N.m http://www.gravos.cz/3f-57mm-series.htm" onclick="window.open(this.href);return false; poprípade YK397A http://www.gravos.cz/3f-86mm-series.htm" onclick="window.open(this.href);return false; s momentom 2N.m. Tu by som tiež rad vedel aky je medzi nimi rozdiel okrem ich rozmerov a ceny. Tiež si niesom istý či je nutné na všetky osi použiť motory s momentom 2N.m.

Drivery by som použil tieto http://www.ebay.com/itm/CNC-3-Phase-Ste ... 1e6654de3d" onclick="window.open(this.href);return false; poprípade http://www.ebay.com/itm/CNC-3-Phase-Ste ... 1e6654de26" onclick="window.open(this.href);return false;

Riadiacu dosku http://www.ebay.com/itm/5-Axis-Breakout ... 3cbce56208" onclick="window.open(this.href);return false; poprípade od firmy GRAVOS GVE 84 http://www.gravos.cz/gve84.htm" onclick="window.open(this.href);return false; . Pri tej prvej je možnosť pripojenia rôznych prvkov.

Zatiaľ som sa nerozhodol aké vedenie a vreteno použijem. Tu by som chcel poradiť. Plán bol použiť podoprené tyče čo by bolo finančne veľmi dobre riešenie avšak keď mam brať do úvahy podmienku frézovania hliníka, neviem či toto riešenie bude plniť spoľahlivo svoju úlohu pri zaťažení stroja. Ďalšou vecou je vreteno. Uvažujem, využitie motora od firmy ATAS poprípade Teknomotor. U firmy ATAS som si všimol nedávno akciu na motor s meničom no momentálne ju už neviem nájsť. Otázku vretena by som však nechal nakoniec a nezapočitaval to do môjho rozpočtu.

Koncepciu stroja si predstavujem vyrobenú z ocele, buď ako zvarenec alebo zmontovanú z viacerých kusov s pohyblivým portálom aby som využil čo najviac pracovnú plochu ale tu si nechám poradiť či je lepšie riešenie s pohyblivým stolom alebo portálom.

To je zatial asi tak všetko. Uvítal by som hlavne názory na vybranú elektroniku vzhľadom na spoľahlivosť a na to, že bude poháňať oceľovú konštrukciu. Mám ešte mesiac aj niečo čas na konštrukčne riešenie pred tým ako sa dostanem do dielne. Za Vaše rady vopred ďakujem.

Miro.

Pridavam link na fotky: http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 141&type=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) mireek dne 8. 3. 2012, 6:55, celkem upraveno 1 x.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2011, 5:10

Tak velký plus máš, že si mireek, teda jako jako ja. Tož diplomka....to byly časy :D . Tak ty pohony by mohly byt v pohodě, tak k te konstrukci tu na foru
najdes spoustu inspiracie. Pokal mas take strojne vybavenje ako pises, si kral. Pretoze, ja pri mojej diplomke som ho nemal. Ale mal so zo par kamaratou,
co mi pomohli a do dneska som jim vdacny :D . Omluvam sa za spatnu slovencinu, no rad by som bol radcom pri tvojej stavbe. Pretoze je to taky predel,
inzenierom sa stane ozaistny strojar/softwerar/elektronik, kak to lubi. Teda pokud ho bavi studovat, a to je teda velky vopruz, ty zkousky udelat...
Tak pokud budu moci pomoct, velice rad, treba treba jen kritikou a nazorem. Tohle chlape musis vybojovat sam, nikdo to za tebe neudela :lol: .
A pak budes ten inzenyr..
M.
mireek

21. 10. 2011, 5:36

Stroj si samozrejme navrhnem a skonštruujem sám pomáhať mi bude iba vedúci. Je ale dobre počuť názor ľudí čo s tým majú skúsenosti a vedia povedať, že určitá vec fungovať nebude. Ale samozrejme najprv musim niečo namodelovať až potom sa baviť o konštrukcii...to beriem. Určite namodelujem aspoň 3 alternatívy a potom niečo vyberiem ale rad by som vedel napríklad či bude stačiť 16mm skrutka na 650 - 950 mm pojazd pri frézovaní hliníka. A tiež ako sú na tom podoprené tyče. Trochu som tu o tom čítal a myslím, že sa asi nevyhnem lineárom. A momentálne ma dost zaujíma či ta elktronika čo som popísal spolu bude komunikovat. Inač lepšie by bolo ak by ste písali po česky... :D Na češtinu sme my slováci zvyknutí.

Miro.
Gfx23

22. 10. 2011, 12:44

Upřímě, já mám skromnější pojezdy a za mechanickou část stroje jsem dal přes 30000 (s lineáry).. nepočítám drivery, motory, desku atd... čistě lineary, šrouby + mat. na konstrukci.

pokud máš 30000, tak si jen udělej předběžný rozpočet a zjistíš, že se prostě nemáš šanci vlést.
Doporučil bych ti ty podepřené tyče, pár lidí je tu má a hliník frézují jako o život - takže toho bych se nebál.

Určitě ale sedni k nějakému CADu a začni kreslit, a doporučuju to zařadit do sekce Začínám....
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2011, 1:40

Já se snažil zformulovat něco podobného (pozdě), že ten rozpočet je hodně napnutý. Otázkou je, jaké je zadání té práce a jaký cíl to má splnit.
Tedy kromě cíle dostudovat. Zmenšení rozjezdů přinese úsporu na lineárech a kuličkáčích a zvýšení tuhosti. Dá se to postavit i z MDFky,
když se to dobře navrhne. Co se týká řízení, je možné jít cestou SW řešení (EMC, Mach) přes LPT PC nebo použít něco od nás (GVE84/GVE64 +Armote).
Při návrhu je také dobré zohlednit dané výrobní možnosti. "Technologičnost konstrukce" bývá častým výchozím bodem prvotní úvahy.
Těch cest, jak to udělat je spousta. To inženýrství spočívá právě v tom nadhledu, získání veškerých dostupných informací a jejich vyhodnocení.
Zatím víc poradit neumím, informací je málo. Tak asi výchozím bodem pro tebe budou finanční, časové a výrobní možnosti.
S větou: "samozrejme najprv musim niečo namodelovať až potom sa baviť o konštrukcii.." moc nesouhlasím, ono je to podle mého "všechno v jednom" :D Tak až něco vymyslíš, šup sem s tím.
Zdravi Mirek
Gfx23

22. 10. 2011, 2:25

Reaguji na Mirkovi poznámku..

Zmenšení pojezdů ti nepomůže, ušetříš nanejvýš pár stovek .. 12tisíc stojí vozíky vedení je od 6-8 tisíc (podle tvých roozjezdů)
Máš 20tisíc .. nakoupíš matky na kuličkáče a šrouby samotné a máš 30tisíc ani materiál nemáš..
Toto platí pouze pro tuzemský trh, na E-bay koupíš vše levněji, ale teď ti změnily legislativu a daníš už od 20E, což je prakticky vše - S rizikem, že se ti to někde zasekne.

Na závěr nezbývá než souhlasit s mirkem, že nejdřív si ujasni konstrukci, pak to namodeluj a pak se můžem bavit :D

Ať se daří,
GFX
Naposledy upravil(a) Gfx23 dne 22. 10. 2011, 7:04, celkem upraveno 1 x.
mireek

22. 10. 2011, 6:23

No páni. Asi ma každy svoju pravdu. Lineary zaťažia rozpočet dosť značne to viem. Keď som si povedal, že do toho dam tažko zarobených 1000€ počítal som s podeprenými tyčami. Rozpočet som si spravil zatiaľ len pre elektroniku. 3x driver, 3x 3f krokove motory, 1x riadiaca doska, 1x central stop, 1x rucny ovladac, 1x display...a možno som na niečo zabudol = 390€. Samozrejme bez cla a dph. Clu sa vyhnem keďže nič nebude stať viac ako 150€. Zaplatim nanajviš daň. Skrutky nebudú extra drahé. Včetko je v prvom príspevku a všade sú ceny. Pýtal som sa jedného človeka tu na fore koľko ho vyšlo vedenie na dvakrát vačší stroj ako plánujem ja a vravel že do 18000Kč. Nejskôr je to cena bez vozíkov. Preto vravím rozpočet bol na podoprené tyče. Neviem či by bol dobrý kompromis použiť Linrace. Tiež to veľa ľudi nechváli.

Gfx23: O zmene legisltívy som nič nepočul. Neviem teraz čo máš na mysli. DPH alebo CLO. Lebo DPH bolo od sumy 22€. CLO od 150€. Takže ty vravíš, že nám CLO dali na 20€?
Gfx23

22. 10. 2011, 7:04

No teď to bylo nedávno ve zprávách, že máme útrum, ale teď jsi mě trochu rozhodil.. nejsem si jistej, ale mám dojem, že snížili (nebo se chystají snížit) tu hranici kdy se to bude DANIT na 20E

Jo, vy už to na slovensku máte :) Nám to teprv udělají od dubna se daní vše nad 20E
mireek

22. 10. 2011, 7:15

Tak pokial sa jedna o daň bolo to 20% od hranice 22€. Ale CLO bolo 4,9% od hranice 150€. Napríklad mám čerstvu skúsenosť, že mi na colnici držia 4 gitarové kable v hodnote 10€. A napríklad skoro 30cm díka v tej istej hodnote mi prišla v pohode domov. Takže neviem ako nám to teraz vymysleli ale zistím si to od kedy to plati a uvidím.
zami

22. 10. 2011, 8:53

mireek píše:No páni. Asi ma každy svoju pravdu. Lineary zaťažia rozpočet dosť značne to viem. Keď som si povedal, že do toho dam tažko zarobených 1000€ počítal som s podeprenými tyčami. Rozpočet som si spravil zatiaľ len pre elektroniku. 3x driver, 3x 3f krokove motory, 1x riadiaca doska, 1x central stop, 1x rucny ovladac, 1x display...a možno som na niečo zabudol = 390€. Samozrejme bez cla a dph. Clu sa vyhnem keďže nič nebude stať viac ako 150€. Zaplatim nanajviš daň. Skrutky nebudú extra drahé. Včetko je v prvom príspevku a všade sú ceny. Pýtal som sa jedného človeka tu na fore koľko ho vyšlo vedenie na dvakrát vačší stroj ako plánujem ja a vravel že do 18000Kč. Nejskôr je to cena bez vozíkov. Preto vravím rozpočet bol na podoprené tyče. Neviem či by bol dobrý kompromis použiť Linrace. Tiež to veľa ľudi nechváli.

Gfx23: O zmene legisltívy som nič nepočul. Neviem teraz čo máš na mysli. DPH alebo CLO. Lebo DPH bolo od sumy 22€. CLO od 150€. Takže ty vravíš, že nám CLO dali na 20€?
Bylo to kompletně včetně vozíků.
Miloš.
mireek

24. 10. 2011, 4:10

Mam otázočku...má niekto skúsenosti s lineármi IKO LWL 15? Poprípade Viete ich približnú cenu?
mireek

26. 10. 2011, 7:37

Tak som niečo namodeloval viac sa mi už dnes nechce. Takže by som rád počul Vaše názory. Miro
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2011, 8:04

Tobě už se nechce pracovat, tvořit, vymýšlet a mě se má chtít :lol: .
Nohy bych dal do rohů základny, není důvod takhle a proč nohy vůbec, stačí 4 gumový nožky. Matky kul. šroubů se ti tuty nevejdou mezi desky.
Zko preferuju s lineárama na pohyblivé části, ztuží to tu desku. Vozíky na spojovací desce proti vozíkům portálu, a jedna deska to v tomto případě nebude.
Ale každý má jiný názor, tak to ber s humorem :D .
Jak jsi se ptal na to IKO lineár, tuty špica-japonec, ale tudy cesta s tvým rozpočtem asi nevede.
Gfx23

26. 10. 2011, 8:19

Ahoj,
lepší než nic, upřímně taky jsem měl kreslení po 4 hodinách plné zuby.

Nicméně, máš konstrukci víceméně jako já, akorát já mám statický portál. Navzdory tomu mi řekli, že to mám málo tuhé. Samozřejmě s tím souhlasím, ale já s tím brát ocel nebudu.
Co jsou ty tvoje desky za Tl. a materiál? Mě to přijde dost chatrné.

Rada: Neházej jsem poslední tvůj model, ale radši něco nakresli, promysli to sám a až si budeš myslet, že je to takhle v pořádku, tak to hoď na forum.
Btw. Máš strašně rozporuplné uložení X - lineárů (mě přijde naprd protože na něj působí dost velké síly, ale našli se i příznivci tohoto uložení)
Btw#2. Zafrézovávat lineáry je blbost, lepší základna + přítlačky.
mireek

26. 10. 2011, 8:30

Mirek-Gravos píše:Tobě už se nechce pracovat, tvořit, vymýšlet a mě se má chtít :lol: .
Nohy bych dal do rohů základny, není důvod takhle a proč nohy vůbec, stačí 4 gumový nožky. Matky kul. šroubů se ti tuty nevejdou mezi desky.
Zko preferuju s lineárama na pohyblivé části, ztuží to tu desku. Vozíky na spojovací desce proti vozíkům portálu, a jedna deska to v tomto případě nebude.
Ale každý má jiný názor, tak to ber s humorem :D .
Jak jsi se ptal na to IKO lineár, tuty špica-japonec, ale tudy cesta s tvým rozpočtem asi nevede.

Nechce sa mi nechce. Sedím nad tým už druhý deň a už sa mi nechce sedieť za PC. Mám okrem toho aj inú pracu, takže na dnes dosť. No a teraz k veci. Nohy tam musia byť kôli tomu, že spodom bude poháňaný portál. Samozrejme ich poloha nieje pevná mam ich tam zaväzbene iba v dvoch smeroch takže si zatial s nimi pohybujem. To Z-tko je dobrý nápad. Pouvažujem nad tým. No a lineáry IKO predava jeden pán na fore za dobrú cenu tak preto sa pýtam. Ale sú kratke pre moje plány.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“