kožený řemen pro malý sosutruh

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
risa

12. 12. 2011, 7:10

dobrý den,
chci se zeptat zdejších odborníku ,jakou mají zkušenost použití koženého řemenu u malého soustruhu,potřebuji ho na převod k modelářskému soustruhu,kde je použit motor 3 fáz.600w,a řemenice jsou atyp (šířka 7mm,úhel cca 35° +/- ,hloubka 4,2 mm )+ ozubení na předlohu.
dělat nové nemá cenu ,leda to překopat,ale to by z originálu nezbylo nic,a to nechci.
zatím tam byl použit RUBENA X8 ,ale ten vyčuhuje ven z řemenice, a vnitřní opletení je mimo záběr,
přemýšlím nad koženým řemene průměr 7mm,případně pro šicí stroj(8mm),anebo si nechat udělat na zakázku ,slepený zaječím klihem.

dál se chci zeptat ,zda je vhodné použít pro mazaní ložisek olej (do 5-10ml),a utěsnit o- kroužkem,
,dochází k pouštění barvy kroužku,a při tak malém množství,dojde pravděpodobně k degradaci oleje.
Jináč čekám na filcové těsnění,a použil bych ho s vazelínou ,jak bylo původně.
risa

15. 12. 2011, 7:39

po týdnu hledání na netu ,a poradou se starším mistrem strojařem,to vypadá na tento řemen,že by mohl pasovat, pák už nevím

https://sdp-si.com/eStore/PartDetail.as ... roupID=173" onclick="window.open(this.href);return false;

zkoušel jsem kožený řemen průměr 7mm(ovál).
trochu jsem mu zkosil hrany a zkusil ho na řemenici od motoru. boky jsou uhlazený a spodek řemenu je netknutý,ještě odladit úhel zkosení a snad ok
konec řemenu jsem přivázal k rámu, a druhý přetáhl přes řemenici a zatěžoval
pěkně zabíral již od 1/4 obvodu řemenice, pri 3/4 se mi přetrh ,
na to že je deklarována nosnost při průměru 5mm 90kg,dost dobrý :mrgreen:

dal se uvidí až mi přijde klíh
risa

21. 2. 2012, 7:20

po víkendové ochutnávce jarního počasí jsem trochu postoupil s prací na mém prcku

klínový řemen se odkládá až na konec,zatím mám sehnaný palcový 1/4x1/8,
poptal jsem u výrobce klínových řemenů dané rozměry ,cena je fajn (52 kč/kus)jenom minimální množství je 100kusů.kdyžtak to jistí kožený,popř. "znásilním" 8x5 řezaný

Z menšího čištění strojku se vyklubala celková rozborka, a aspoň podle prvotního pohledu ,by sneslo lože přebrousit,ale vše dobře dopadlo.
dle měření na desce, je lože opotřebované méně jak 3/100mm(3 měrka neprojde,2 drhne)
tak jsem aspoň oškrabal barvu na základ a znovu natřel,kolečka od tumlika nechal nafosfátovat, pár dílu a nožovku načernit,překleslil přičný saport pro novou výrobu,neb jsou prasklý drážky pro natáčení malého suportu
A snad bude dost času v březnu pokračovat.

Nevíte někdo o nějakém pěkném stolku pod soustruh ,stačí foto,doma mám nohy od šicího stroje,ale to bych musel u něho sedět

jo a ještě parametry,sklíčidlo 80mm,průměr nad suportem 60mm,vzdálenost sklíčidlo-koník cca. 250mm,řezání závitů L/P,dlouh/krátký kužel(snad)
Přílohy
DSCI0001.JPG
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 8:37

risa píše:dobrý den,
chci se zeptat zdejších odborníku ,jakou mají zkušenost použití koženého řemenu u malého soustruhu,potřebuji ho na převod k modelářskému soustruhu,kde je použit motor 3 fáz.600w,a řemenice jsou atyp (šířka 7mm,úhel cca 35° +/- ,hloubka 4,2 mm )+ ozubení na předlohu.
dělat nové nemá cenu ,leda to překopat,ale to by z originálu nezbylo nic,a to nechci.
zatím tam byl použit RUBENA X8 ,ale ten vyčuhuje ven z řemenice, a vnitřní opletení je mimo záběr,
přemýšlím nad koženým řemene průměr 7mm,případně pro šicí stroj(8mm),anebo si nechat udělat na zakázku ,slepený zaječím klihem.

dál se chci zeptat ,zda je vhodné použít pro mazaní ložisek olej (do 5-10ml),a utěsnit o- kroužkem,
,dochází k pouštění barvy kroužku,a při tak malém množství,dojde pravděpodobně k degradaci oleje.
Jináč čekám na filcové těsnění,a použil bych ho s vazelínou ,jak bylo původně.
No a kde máš tu řemenicu? Nebylo by stylovější tam udělat stupňovitou na plochý řemen, ten se shání líp a je to za pár peněz :wink: Nvíc by to vypadalo mohutnějc ten vřeteník......... :D Možná by to byla jednoduší cesta jak hledat řemen :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
risa

22. 2. 2012, 3:26

jo to už mě taky napadlo,buď mikrodrážkový nebo plochý,popř ozubený a servo
a i jiné úpravy,místo ložisek 12/30,udělat novou osku vřetene na kosoúhlá ložiska 17/30,místo ozub. koleček postavit el.vodící šroub aj,

ale vážím si víc původního stavu

a nejsem člen horních 10.tisíc,abych ho úplně překopal,když bych to bral jako předlohu pro okopírování nešikmookého soustruh ,tak prosím,tam to má smysl
prostě jsem ho pořizoval na malé věci,a má to i své omezení, i když ubral 2mm z průměru al kulatiny 40mm ,a 0.5 u 10mm ocel
Přílohy
řemenička
řemenička
jmouca

22. 2. 2012, 7:06

Jestli tam dáš ten plochý kožený řemen tak ho nezapomeň za běhu namazat smolou aby potom dobře mlaskal. :)
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“