THC na plazmu

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Pepa.cz
Příspěvky: 269
Registrován: 31. 1. 2007, 5:44
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2012, 9:12

Koupim plech pouze rovný částečně se vlní při pálení, ale není to problém pálil jsem i 1 plech.
canbus
Příspěvky: 102
Registrován: 5. 2. 2012, 6:29

8. 12. 2012, 6:14

canbus píše:
michal40 píše:Pálit zvlněný plech bez THC je v podstatě nemožné ,plasma je hodně náchilná na výšku hořáku nad materiálem ,pokud nefunguje správně THC kvalita řezu je taková všelijaká.Ještě k té výšce propalu ,THC začíná fungovat až po cca 20mm řezu a při řezání menších děr je právě důležitý správný nastavení výšky propalu.
Podľa návodu THC začína regulovať až za krátky čas aký si nadstavím na elektronike THC po pilotnom prepale. Neviem kde robím chybu , ale zatiaľ mi to nefunguje ani v TEST simuačnom móde. Pritom test mod na THC spustím , ten riadne beží, potom spustím nejaký projekt v maske plasma Mach3 . Všetko sa riadne hýbe dokonca aj osa Z sa zahĺbi podľa nadstavenia (tu by mal nastať styčný kontakt + offset a následne pepal) , ale potom už mi tá os Z nepláva UP/DOWN podľa napäťovej odchýlky z nadstavenej Hysterézie.

Verím , že na to prídem. Ale ak má niekto v tomto skúsenosť , prosím o radu. Ušetril by som tak kopu času. Budem vďačný každej rade.

Takže páni, už som na to prišiel prečo sa mi nedarilo s tým THC !!!
Zistenie šokujúce !
SmoothStepper (USB aj Ethernet) zatiaľ THC nijak NEPODPORUJE ! Vraj výrobca nedorobil plug-in na THC.
Kúpil som kôli tomu oba SS aby som pri stavaní plazmy nemal z ničím problém a narazil som na túto zásadnú prekážku.
Neviem teraz či sa mám vrátiť k doske LPT na ktorej všetko funguje vrátane THC čo som reálne odskúšal, alebo zase kúpiť niečo iné.
Veľmi ma mrzí , že som pri SS stratil veľa času a nervov ,kým som zistil , že THC sa tu nepohne.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16296
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2012, 8:30

opust mach a budes mit jen jeden problem
naucit se treba EMC ale rozchodis prakticky vsechno protoze to v tom sw jde nastavit a mluvi to s kde cim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pepa.cz
Příspěvky: 269
Registrován: 31. 1. 2007, 5:44
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2017, 4:52

Ahoj kolegové chtěl jsem se zeptat jestli je možně použit na cnc svařovaní Co2 tento typ THC ,svary jsou v délce cca 1000mm a je tam rozdíl asi 1-1,5mm ale ne u všech požadavek je svar cely nenapojovaný a nebo bych mohl použít Tig ale problém je stejný moc Vám všem dekuji
Pepa_Cheb
Příspěvky: 32
Registrován: 26. 5. 2018, 9:31

9. 8. 2018, 10:02

Když už je tu to vlákno, pořídil jsem Proma THC SD, mimoto, určitě musí fungovat i na usb a všem protože nekomunikuje s deskou, ale dneska jsem to poprvé připojil a nevím nevím, když dám testovací mód tak se mi motor hýbe dobře ale když chci pohybovat z počítače Zetkem tak se nic neděje. Mělo by to fungovat tak že když není thc aktivní tak by to mělo být průchozí, alespoň to tak chápu, a ono není. Neřešil už někdo?
Pepa_Cheb
Příspěvky: 32
Registrován: 26. 5. 2018, 9:31

13. 8. 2018, 4:42

Opravdu tu nikdo nemá od Promy SD Thcéčko?
Mex
Příspěvky: 4898
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 9. 2018, 10:19

Obrátil se na mě jeden člověk tady z fóra s dotazem kolem plazmy, tak jsem kolem toho chvíli googlil.
Viděl jsem, že nějací Poláci (Proma Elektronika) dělají docela populární kontroléry Compact THC 150 a Compact THC SD.
Co mě udivuje, je jejich cena. I ten jednoduchý THC 150, který sám neřídí osu Z, tak stojí nějakých 200 USD.
Laickým pohledem to vypadá, že to jenom měří napětí oblouku a podle nastaveného požadovaného napětí to signalizuje "nahoru" nebo "dolů". A ještě hlásí, jestli oblouk hoří nebo ne.
Opravdu je ta činnost tak jednoduchá nebo je tam někde zakopaný pes a je za tím nějaké děsné know-how?
Že to musí být celkem slušně odrušené je samozřejmé.
Díky za případné rozumy.
r4cv
Příspěvky: 1286
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

14. 9. 2018, 6:24

laickým pohľadom to vyzerá jednoduché. Keď vieš ako to mám fungovať, tak to aj bude.
V podstate to treba rozdeliť do viac častí:
1. či horí oblúk
2. aké je napätie oblúka
3. pokyn ku pohybu
4. či je napätie oblúka správne


1. oblúk horí, ak tečie prúd. toto sa nedá jednoducho zmerať napätím. tu by som použil niečo na snímanie prúdu, napr. prúdové relé. môže to byť zabudované priamo v zdroji a odtiaľ vytiahnuť len signál.
2. napätie sa meria cez napäťový delič, pozor na polaritu. Pri HF plazmách tam býva počas zapalovania bordel, je vhodné pripojiť AD prevodník až po rozhorení oblúku.
3. oblúk horí. horák je v štartovacej výške (tú nastavíš v systéme). po uplynutí času prepálenia plechu treba začať regulovať výšku podľa napätia oblúka a zároveň treba dať pokyn RS, aby začal pohyb
4. na správne rezanie je treba dodržať napätie v nejakom rozumnom rozpätí, tj regulovať výšku. musíš niekde nastaviť požadovanú hodnotu a ku nej regulovať. Tu treba mať na pamäti, že RS musí vedieť kde sa nachádza, aby sa potom vedel zdvihnúť do prepravnej (GO) výšky.

stačí na začiatok?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16296
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2018, 6:29

jeste jsem videl reseni kdy celej horak byl plovouci takze mohl axialne cestovat
pricemz v horni pozici mel spinac
slouzilo to pro dve funkce
pri nastavovani zapalovaci vysky si to mechanicky drclo takze to zmerilo povrch plechu a nemusel jsi resit tloustku materialu, vzdy to bylo v nastavene vysce nad povrchem

kdyz se to z nejakeho duvodu zvedne pri rezani da se to vyhodnotit jako chybovy stav
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv
Příspěvky: 1286
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

14. 9. 2018, 10:21

Pri plazme musis vzdy merat povrch plechu.
Rost na ktory sa plech polozi moze byt vypaleny, vtedy je plech nizsie. Alebo moze mat nataveny zvytok z predch.palenia a vtedy je plech vyssie.

Proste nastavenie mam 5mm plech a masina vie kde je povrch plechu tuto nefunguje.

Ale plavajuci horak s prstencom, ktory kopiruje plech a zaroven ho pritlaca sa vyuziva. Napr.na tenke plechy pre vzduchotechniku. Ale to nie je THC.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16296
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2018, 11:49

chybka tady neslo o plovouci horak s prstencem
pouze o drobnou vychytavku thc na mereni vrchu plechu pred propalem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv
Příspěvky: 1286
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

14. 9. 2018, 2:12

ešte k tomu zdvíhaniu počas rezania. tenké plechy (do cca 2mm) pri rezaní veľkých dielov dokážu spraviť vlnu aj viac ako 20mm. al to len tepelnou rozťažnosťou.
Mex
Příspěvky: 4898
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 9. 2018, 3:36

r4cv píše:
14. 9. 2018, 6:24
stačí na začiatok?
Ano, děkuji.
Takže je to zhruba tak, jak jsem si to představoval.
Snímání proudu hoří/nehoří nějakou Hallovkou nebo jazýčkovým relé, ale tohle asi stejně dělá už ta bedna vlastní plazmy, silové proudy již určitě přes krabičku elektroniky nejdou.
Napětí pak měřeno přes dělič, který může být opět už v bedně plazmy, nebo až v krabičce s elektronikou.

To zapalování jsem viděl dvou typů: buď elektroda sjela až dolů, drcla do plechu, a protože byla odpružená, tak zmáčkla spínač nad sebou. Pak povyjela do zapalovací výšky a zapálila. Nebo druhý způsob, kdy vyjela nahoru, nastartovala zapalování, a postupně jela dolů. Když se dostala do přiměřené výšky, tak oblouk chytnul. Tenhle způsob je asi rychlejší, ale zřejmě dělá větší rušení při zapalování.

Každopádně klobou dolů před těmi Poláky, že takto asi celkem jednoduchou elektroniku jsou schopni prodávat za tak vysokou cenu.
r4cv
Příspěvky: 1286
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

14. 9. 2018, 4:52

Druhy sposob zapalovania urcite nerob. To nie je take jednoduche.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16296
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2018, 6:25

kdysi jsem neco podobneho jako delaji polaci navrhoval udelat pomoci programovatelneho rele na din listu, jsou za 2000
je to v krabicce a z vetsiny hotove
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“