Řízení krokových motorů
Poměrně často jsou tady na foru diskuze o krokáčích a jejich řízení. Protože mi motorů prošlo rukama docela hodně (desítky kusů), driverů taktéž a tak jsem se před nějakým časem rozhodnul udělat si tester, abych mohl vyselektovat ty opravdu nepovedené. Sice krokáče jako takové prakticky opouštím a nahrazuji closed loop motory, ale NEMA 16 a NEMA 17 zatím náhradu nemá.
Na arduinu jsem si udělal nějaké řízení a vcelku to fungovalo. Pochopitelně jsem naprogramoval jenom tu část, kterou jsem potřeboval. Zbytek že dodělám časem a překvapivě nedodělal.
Na jaře letošního roku jsem tady u mě diskutoval s pánem, který popisoval krabičku (samozřejmě z číny) která takové řízení umí. Snad to měl používat nějaký servisák ?? Se svou znalostí angličtiny a hledáním na netu mi to chvíli trvalo, ale tady je výsledek. Tahle hračka umí generovat počet a rychlost pulzů, umí rampu a samozřejmě má i výstup pro řízení směru. Lze jí tedy naprogramovat že třeba 100x přejedu s nějakou osou stroje sem a tam a postupně zvyšovat rychlost. Tedy otestovat mechaniku až na dřeň. K tomu jako dobávku dali ještě tenhle driver, kterej by prý neměl být špatnej. Protože umí proud 1A-5A půjdou zapojit prakticky všechny typy motorů. Řízení má max 85 kHz a driver max 200 kHz a tak se s tím dají protáhnout "perka" i servomotorům (samozřejmě s pulzním řízením).
Protože mi to pošťák přivezl včera odpoledne a já dnes odjíždím, budou další informace až příští týden.
edit. Jmenuje se to HF020, dá se sehnat i pdf manuál a cenovka cca 1000Kč
Na arduinu jsem si udělal nějaké řízení a vcelku to fungovalo. Pochopitelně jsem naprogramoval jenom tu část, kterou jsem potřeboval. Zbytek že dodělám časem a překvapivě nedodělal.
Na jaře letošního roku jsem tady u mě diskutoval s pánem, který popisoval krabičku (samozřejmě z číny) která takové řízení umí. Snad to měl používat nějaký servisák ?? Se svou znalostí angličtiny a hledáním na netu mi to chvíli trvalo, ale tady je výsledek. Tahle hračka umí generovat počet a rychlost pulzů, umí rampu a samozřejmě má i výstup pro řízení směru. Lze jí tedy naprogramovat že třeba 100x přejedu s nějakou osou stroje sem a tam a postupně zvyšovat rychlost. Tedy otestovat mechaniku až na dřeň. K tomu jako dobávku dali ještě tenhle driver, kterej by prý neměl být špatnej. Protože umí proud 1A-5A půjdou zapojit prakticky všechny typy motorů. Řízení má max 85 kHz a driver max 200 kHz a tak se s tím dají protáhnout "perka" i servomotorům (samozřejmě s pulzním řízením).
Protože mi to pošťák přivezl včera odpoledne a já dnes odjíždím, budou další informace až příští týden.
edit. Jmenuje se to HF020, dá se sehnat i pdf manuál a cenovka cca 1000Kč
lubbez: Máš k tomu ten manuál? Rád bych se podíval, co to dokáže.
Takže to nemá žádnou paměť programu, dokáže to provádět jen jeden pohyb určený parametry P a F? Pomocí RS485 tomu jdou posílat příkazy v podobě těch P a F parametrů, takže ve spojení s nějakým nadřazeným systémem by to mohlo dělat i nějaké složitější pohyby?
Mám hodně podobnou potvoru na řízení vibráku // krabička je identická // .
Důležité je, že si to pamatuje i po vypnutí poslední zadání.
Tohle vypadá na docela rozumnou krabičku na řízení třeba pohybu brusky.
Pro nějaké interpolace určitě ne.
Důležité je, že si to pamatuje i po vypnutí poslední zadání.
Tohle vypadá na docela rozumnou krabičku na řízení třeba pohybu brusky.
Pro nějaké interpolace určitě ne.
Saupe DMT 160x280 & bf20 & 3d PMi2 & SAFAG 118
Saupe DMT 160x280 & bf20 & 3d PMi2 & SAFAG 118
Lubbezi,
koupil jsem si tu jednotku také, z alího, ale není v ní osazený budič 485a A-D převodník. Můžeš mi napsat jaký A-D převodník tam máš osazený? Tedy jestli ho máš osazený. Předoukládám že se pak otáčky dají řídit potenciometrem někde na mém panelu.
Jako budič tam dám SN75176
a jsem zvědav zda to ten FW co tam mám dokáže použít.
Dík, Lubor
koupil jsem si tu jednotku také, z alího, ale není v ní osazený budič 485a A-D převodník. Můžeš mi napsat jaký A-D převodník tam máš osazený? Tedy jestli ho máš osazený. Předoukládám že se pak otáčky dají řídit potenciometrem někde na mém panelu.
Jako budič tam dám SN75176
a jsem zvědav zda to ten FW co tam mám dokáže použít.
Dík, Lubor
Tak už to asi nepotřebuji, na té analogové pozici je jen dvojitý operák, a jeho typ, LM358D je přímo na potisku DPS.
Lubor
Teď jen jestli tam nemá nějaký ošizený FW který to vůbec nečte...
Lubor
Teď jen jestli tam nemá nějaký ošizený FW který to vůbec nečte...
Naposledy upravil(a) butan dne 25. 11. 2022, 11:32, celkem upraveno 1 x.
Tak já výstup 485 nemám vůbec zapojenej, ovšem kolega co mi to doporučil 485 měl. Bohužel už tam nedělá a tak nemůže zkouknout přesný typ. Já to hledal a kupoval pouze podle obrázku a k úplně jiným účelům. Mám to na nastavování jednotlivých CNC mašinek.