Flatbed Laser 100W 1300x2500mm

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Odpovědět
mejdej
Příspěvky: 5
Registrován: 31. 10. 2012, 5:55

11. 11. 2012, 10:23

Ahojte,
na fóre som nový dosť som sa naučil z mnohých článkov keď som zasadol k fréze a nedarilo sa mi :)
S lasermi nemám zatiaľ žiadne prektické skúsenosti - no chcel by som mať :)
Celé fórum som prelustroval a nenašiel som zmienku o Flatbed Laseroch z Číny - čo sa týka kvality prevedenia.
Mal by som o taký záujem - nemáte s tým niekto skúsenosti?
Našiel som tento v číne: http://www.cnyhcnc.com/6-Glass-Laser-Engraver.html" onclick="window.open(this.href);return false;
A taký istý v Austrálii: http://www.reddotmachinery.com.au/index ... avers.html" onclick="window.open(this.href);return false;
našiel som ho aj v Británií ale aj v USA.
Samozrejme keď som si dal naceniť ten z Číny bol najlacnejší. Neviem či si obchodníci dávajú takú prirážku, alebo vymieňajú komponenty aby bol stroj pojazdný a preto navyšujú cenu aj o 25,000USD.
Laser vyzerá byť mohutný, čo je dobre. Obávam sa komponentov, že budú nekvalitné, laser mi vydrží pol roka a môžem ho prerábať. Či myslíte, že sa toho obávať nemusím?
Nemáte nikto skúsenosti s týmto druhom laseru z Číny? S čím by som mohol rátať, že mi odíde? Čo budem musieť vymeniť ako prvé? Až teda budem musieť?

Na anglických fórach som čítal tiež len o malých laseroch :/

Za každú reakciu budem vďačný
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 5093
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

18. 11. 2012, 7:13

To máš jednoduché
takovéto lasery koupíš přímo do čínanů za cca 6-8 tis usd, doprava tak do 1-1,5 tis usd.
tak jako tak za ty prachy to tady nepostavíš. Pokud někdo říká že na laserech něco předělává tak spíš jen doladuje. Pro 99% věcí to je použitélné tak jak to přijde, chce to jen proměřit geometrii a případně doladit nějaké detaily. Pokud ti něco za půl roku odjede bude to třeba trubice případně něco z vedení ale to jsou relativně rozumné položky jen trubice vyjde dráž ale to je lepší rovnou se strojem objednat jednu náhradní. Vše ostatní se dá operativně koupit tady ( motory, vedení , drivery...). Jde o to že pokud to někdo z číny koupí a prodá tak na to musí dát nějakou záruku a někdy jsou zákazníky fakt debilní a zku.. co můžou a i od čínanů nepřijde vše bez chyby tak chce mít obchodník rezervu. Jj, pokud chceš ušetřit kup si to rovnou z číny sám , pokud máš prachy a nechceš nic řešit najdi si prodejce v ČR nebo SR a kup tam, sice dráž ale se zárukou ( nezapomen si udělat pořádnou smlouvu) taky jsem kupoval od místního obchodníka čínskou věc ( alepodstatně složitější) a utopil jsem v tom dost peněz. Takže záleží na tobě. Co se týká konstrukceje to skoro jedno jde jen o trubku, čočky a pár drobností. Taky záleží na co to chceš..
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
mejdej
Příspěvky: 5
Registrován: 31. 10. 2012, 5:55

18. 11. 2012, 10:53

Ahoj Lubos,
Chcel by som to najma na rezanie plexiskla do max hrubky 20mm. Predpokladam, ze najcastejsie sa bude rezat plexi 10mm. Ak sa bude dat s tym aj gravirovat, pripadne vyrabat peciatky, bude to len plus :-)
Vzdy pojde o zakazkovu vyrobu - reklama.
Este som premyslal nad zostrojenim vlastneho lasera, alebo ze prerobim staru frezu (gerber dimension 200), ktora sa uz u nas napouziva na laser.
Co si kupoval ty? Co vsetko si musel menit?
Ja sa obavam toho, ze ked to pride, nebudem vediet nastavit geometriu, bude tam chybat mnoho casti a jedine co bude dobre bude prave len ta konstrukcia :-/
A dakujem Ti za reakciu.
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 5093
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

19. 11. 2012, 3:15

Pokud máš dobrý základ a gerber je dobrý základ ( mám od nich UV velkoplošnou tiskárnu) tak bych šel to té přestavby. Nakonec zjistíš že to není tak složité jaké by se mohlo zdát a náklady na přestavbu podle mě nepřesáhnou 100tis , záleží na výkonu co budeš chtít ( předpokládám cca 100W) i když na 20 plexi by to možná chtělo 150, já řežu 10mm s 60W.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
mejdej
Příspěvky: 5
Registrován: 31. 10. 2012, 5:55

19. 11. 2012, 10:00

Ano, ano gerber ma dobry zaklad. Mas solaru? Ako si s tym spokojny (rychlost/ kvalita/ vstupne naklady/ poruchovost)? Mne na nej vadil ten rozmer tusim 1250x2500, ci tak nejako ma potlacitelnu plochu.
To 20mm plexi nebudem rezat stale. V posledonom case dost frezujem 10mm plexi. Obcas mi vadia radiusy a pololeskle hrany.
Aky laser by si odporucal?
Co myslis, zeby som mal vymenit na freze aby som ju prerobil na laser? Zatial ma napadaju krokove motory (kvoli rychlosti), tubu, zrkadielka, laserovu hlavu, nejaky software by to chcelo (aky?) aeste nieco?
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 5093
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

20. 11. 2012, 3:29

jo jo mám solaru ion X
kvalitně udělaná mašina, možná až moc vychytaná, nepoužívám jí na papír ale tiskne pěkně, servis si dělám sám protože v ČR je jedna a servisák o tom ví méně než já. Pravda je že mi poskytli komplet servisní manuály ( dělají u nich kámoši a já je neotravuju) , taky byla jetá a za opravdu dobré peníze. Díky chybce jsem udělal 2 hlavy ( né úplně mojí ale mohl jsem tomu předejít kdybych přemýšlel) no hlava jedna stojí 2000USd z číny. Výměna hlavy a její seřízení je absolutně nedomyšlená to amíci fakt nezvládli. Jediné co mi opravdu vadí je stupidní systém doplnování bareve ( jsou v pytlíku který se nabodne na jehlu a tedy to neusále teče, ale to asi předělám) a další věc litr barvy stojí bez daně 5100Kč. Díky tomu že je to cold cure cationická barva není možnost koupit něco jiného . Taky to má samočistící režim( super věc pro prodejce barvy), kdy po určité provozní odbě musí proběhnout malý cleaning a po další době velký cleaning a tam padne barvy dost, je to shopné přerušit tisk a prudit že se má vyčistit bez toho nejede dál.
Zkus sem hodit fotky té frézky ale skoro bych řekl že je škoda jí upravovat, laser nepotřebuje extra velkou tuhost. Ale pro jednoduchost bych asi volil umístění trubice na Y portálu, pokud budeš hlavně řezat plexi nebude ti vadit absence velkých rychlostí a na razítka bych se vyprdnul. Případně bych si ten laser postavi celý, ono i ta velká mašina bude chtít silné pohony podud bys chtěl dělat razítka a třeba gravírovat ( pokud zvolíš předělání té frézky).
Počítám že to plexi pojedeš tak 30-50mm/ sec razítka dělám cca 100-200mm/sec a gravírování třeba do dřeva 400-500mm/sec. Tak si zkus jestli to je schopné jezdit takhle rychle.
DPS pro laser který umí chodit stand alone stojí cca 12-20 tis, trubice různě počítej 20-30 tis, zdroj 6-12 tis, zrcátka čočky hlavice cca 6 tis, pak asi nové drivery ke KM ( pokud tam nejsou serva) cca 1400-3000 pro osu dle výkonu.
V zásadě použiješ jen mechaniku a motory.
pokud by ti někdo zvařil rozumný rám tak investive do mechaniky k laseru jsou už relativně malé, stačí laciné kolejnici možná i podepřené tyče , řemen a řemenice to si myslím do 40 tis pořídíš a nebudeš muset kuchat funkcí frézku kvůli takto relativně malé úspoře. Jediné co chce v takovéto velikosti doopravdy tuhý rám aby se to nehlo jinak ti budou zrcátka cestovat, pokud by byla trubice na Y tak se vyhneš té velké délce ale s tím nemám zkušenost, bohužel pak musít tahat navíc vodu do portálu.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
mejdej
Příspěvky: 5
Registrován: 31. 10. 2012, 5:55

22. 11. 2012, 7:24

Poznam Solaru. Tlačové hlavy na kvalitné stroje sú dosť drahé :/Ale nebral by som ich z číny. Po čase sa ti môžu opäť upchať a už ich nevyreklamuješ. To isté je aj s alternatívnymi inkami do tlačiarní. Rovnaký systém dolievania inkov je aj v OCE Arizona... Na manipuláciu je to babravé. A ten liter inku je fakt palba :/ Ale možno ten ink neleje tak moc ako keby bol lacnejší a meter stvorcový ta vyjde v nákladoch na rovnako. So samočistiacim režímom som sa stretol zatiaľ len pri solventných tlačiarňach. Netušil som, že ho majú aj UVčka. Ja ho na UV nemam :)
Rád by som poslal foto, len na pracovnej ploche je to)lko bordelu teraz, že to nemám ani kam uložiť :)
Ale v tomto linku je odfotená: http://www.gspinc.com/default.asp?contentID=50" onclick="window.open(this.href);return false;
Nahradili sme ju väčšou frézou Gerber, preto ju nepoužívame a uvažoval som nad prerábkou. Lebo plexi sa bude frézovať asi vždy nepohodlne (práve frézujem plexi 10mm s 3mm frézou 1 brit s vyhladzovačm :D) a po laseri sú aj hrany krásne vyleštené.
Táto staršia fréza má žiaľ plnú rýchlosť len 35mm/s . Razítka a graviráž to robiť nemusí. Stačí mi, ak bude rezať plexi. Najčastejšie tu mám na rezanie plexi do hrňubky 10mm. Hrubšie som ani nemal. Ak by som to prerobil na 60W ako máš ty, tak na 2x by som vedel rezať aj 20mm plexi nie?
Uz píšem tuto sprňavu asi 5h. Stále frézujem plexi... Už sa mi viac pozdáva tá nová konštrukcia :D
Nevieš kde by som našiel pán ako to zostrojiť? či potrebujem k tomu len to čo hovoríš, štipku rozumu a peniaze? :D
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“