CNC Soustruh
- Oliver Rovný
Pekná práca, vyzerá to funkčne, tuho. Najviac sa mi lúbi ten revolver. Prezradíš, ako to bude ovládané? Bude ATC?
Mašinka vyzerá heavyduty. Akurát poloha revolveru mi nepríde celkom ideálna. Asi by som ho dal dozadu a celý sústruh naklonil asi 45° dopredu, zrovna tak, ako to majú komerčné stroje nech sa tam nehromadia špony. Neuvažoval si o takom riešení?
Mašinka vyzerá heavyduty. Akurát poloha revolveru mi nepríde celkom ideálna. Asi by som ho dal dozadu a celý sústruh naklonil asi 45° dopredu, zrovna tak, ako to majú komerčné stroje nech sa tam nehromadia špony. Neuvažoval si o takom riešení?
no puvodně tam měla byt hlava jenom na 4 nože tak to mělo jinak vypadat. mělo to vypadat spíš jako klasika a šlo mi o to aby se tam dalo něco udělat i ručně pomocí tlačítek.Oliver Rovný píše:Pekná práca, vyzerá to funkčne, tuho. Najviac sa mi lúbi ten revolver. Prezradíš, ako to bude ovládané? Bude ATC?
pak jsem sehnal tu planetovou převodovku a bylo jasno. Ano bude to ATC na 6 nožu 16x16 a 6 vrtaku nebo kombinace vrtaků z noži do díry..
ta hlava je zepředu hlavně proto aby na to bylo vidět při ručním režimu.... nicmeně nic nebrani tomu hodit ji dozadu. celý stroj je dělaný zrcadlově. všechno se dá posunout nebo otočit zrcadlově , takže i ta nožovka by šla přehodit dozadu...
odvod špon mam řešený tak že by sté rolety měli pak padat do vaničky která tam ještě neni...
a máš na té nožovce nějaké zajištění? jaké? nebo ti to drží jen ta převodovka a motor?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
já teď právě chci dělat 4tou osu na cykloidní převodovce a říkám si že by to nějaké brždění chtělo.. taky to teoreticky 300-400Nm udrží (maximální moment motoru x převod) ale když vezmu jakejkoliv profi systém jak nožovky tak 4té osy tak to nějaké blokování má..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
mam udělanou 4 osu z převodovkou 1:90 a ani se to nehne. dělal jsem na ní i tu nožovku. je tedy pravda že nepoužívam vedší nastroje než 20mm ale drží to fakt dobře...RaS píše:já teď právě chci dělat 4tou osu na cykloidní převodovce a říkám si že by to nějaké brždění chtělo.. taky to teoreticky 300-400Nm udrží (maximální moment motoru x převod) ale když vezmu jakejkoliv profi systém jak nožovky tak 4té osy tak to nějaké blokování má..
tohle je převodovka 1:120
jinak profi mašiny maji zamky, to je pravda ale tam to asi neni řešeno těmahle převodovkami tam budou asi rychlejší ...slabší převodovky..
víš jak to je, hobbi snažím se to udělat co nejlíp ale nemůžu si zas moc vymejšlet abych to pak vubec dokazal vyrobit...
papir snese všechno ale pak to vyfrezovat už je horší

- Oliver Rovný
Ja by som sa možno ani neobával toho, že by prevodovka s motorom neudržala nôž, ale skôr toho, že ak tam nie je indexovanie, tak môže to mať vplyv na opakovateľnosť nastavenia polohy vrtákov a iných osových nástrojov, hlavne skrz vôľu v prevodovke. A potom prípadné chcvenie.
Ja som tiež riešil horizontálnu revolverovú hlavu, tak preto ma to obzvlášť zaujíma. Ja ale rozmýšľam skôr cestou rýchlejšieho nastavenia, teda bez silnej prevodovky, s následnou indexáciou a aretáciou.
Pochopil som dobre, že revolver ovládaš ako štvrtú os? Poháňaš to KM?
Ja som tiež riešil horizontálnu revolverovú hlavu, tak preto ma to obzvlášť zaujíma. Ja ale rozmýšľam skôr cestou rýchlejšieho nastavenia, teda bez silnej prevodovky, s následnou indexáciou a aretáciou.
- Oliver Rovný
Vždy som bol v tom, že cykoidná prevodovka je bezvôlová, samosvorná a tuhá, ak nie je opotrebená. Načo teda brzdu?RaS píše:já teď právě chci dělat 4tou osu na cykloidní převodovce a říkám si že by to nějaké brždění chtělo.. taky to teoreticky 300-400Nm udrží (maximální moment motoru x převod) ale když vezmu jakejkoliv profi systém jak nožovky tak 4té osy tak to nějaké blokování má..
bezvůlová je, tuhá taky, ale samosvorná není, vnější silou ji lze roztočit.. samozřejmě když tam bude servo tak už ji nikdo jen tak neroztočí, má převod 1:59ti servo bude 1:2 a má 2,5Nm 7,5Nm ve špičce takže ve finále to udrží 300Nm ve špičce 900Nm
Oliver Rovný píše:Ja by som sa možno ani neobával toho, že by prevodovka s motorom neudržala nôž, ale skôr toho, že ak tam nie je indexovanie, tak môže to mať vplyv na opakovateľnosť nastavenia polohy vrtákov a iných osových nástrojov, hlavne skrz vôľu v prevodovke. A potom prípadné chcvenie.
jo je to jakoby 4 os. musi to byt presne, prevodovka je bezvulova a pri nastaveni indexem to musi zajit porad na stejne misto. bude to mit podle me i vyhodu ze pak pujdou lehce delat korekce. mam to odskousene na 4 ose na frezce. bez problemu.. tohle je stejnej princip. nože budou platkove a budou se menit jenom desticky takze se to nastaví jednou a melo by to fungovat. snimace pro kontrolu tam budou balluf. mam je odskousene ze spinaji opakovane na 5 tisicin dal jsem za ne male jmeni

pokud by to ale delalo problem tu brzdu tam pridam. mam ji tam dokreslenou, ale zatim jsem ji nedelal az podle toho jak se to bude chovat..
motor to bude točit 10 ot za min cca takže vymena cca 6 vterin.. podle pozice... takze pohodka..
s časem se neper.. ten neporazíš.. 

njn, znáš to, někdy bych potřeboval aby měl den alespoň 30 hodin 
navic mě dostalo, že jsem si vzal dovolenou, že na tom budu makat 10 dní a hned druhý den mi ruplo v zadech a skoro tyden jsem se nenarovnal...

navic mě dostalo, že jsem si vzal dovolenou, že na tom budu makat 10 dní a hned druhý den mi ruplo v zadech a skoro tyden jsem se nenarovnal...