lubbez píše:Chci se optat? Není ten kyslík s vodíkem náhodou výbušná směs? Vím, že kolega kdysi dávno za totáče dělal svářečku podle "udělej si sám", chvíli svářel a pak stavěl novou garáž. Já jsem si po jeho zkušenostech raději koupil normální autogen. Mám pocit, jestli není kyslík s vodíkem v dnešní době OUT?
Ano bouchá to. Vyvíjená směs plynů je v ideálním poměru.
Jaké to bude mít následky, záleží na množství směsi kterou necháte vybuchnout a na tom jaké opatření učiníte aby k tomu nedošlo. Základem jsou již zmiňované pojistky proti vniknutí plamene do vyvíječe a zásada shromažďovat objem vyvinutého plynu na minimálním množství. Dobré je také, aby vyvíječ měl možnost takovýto přetlak někudy „upustit“ a nedošlo k jeho celkové destrukci.
Osobně používám poněkud odlišný typ, 10 samostatných louhových článků a tak celkový prostor hromaděného plynu mám rozdělený do těch 10ti samostatných oddílů i když vzájemně vnějškem propojených. Když jsem vyvíjel konstrukci ještě bez pojistek, dost často se mi stávalo že mi plamen vnikl až do článků, občas mám pocit, že tam i hořel než jsem to vypnul, ale vždy se tak stalo pouze s tlumenou ránou.
Zatím jedinou havárii jsem měl asi před rokem, a to už tuhle sestavu používám více jak 10 let. Plamen zřejmě nějakým způsobem obešel pojistku, vnikl do článků a tam explodoval. Některé články tlak nevydržely, nafoukly se a nahoře částečně povolily sváry. Kromě velké rány, kdy mi na chvilku zalehlo v uších se nic jinému nestalo.
Proč se tak stalo? Zanedbal jsem údržbou a nedotáhl pořádně konstrukcí.
Chyba první, nedoléval jsem vodu! V článcích se vytvořil příliš velký prostor, množství plynu bylo velké a už měl destruktivní účinky.
Chyba druhá, nekontroloval jsem pojistku a vsadil vše jen na tu jedinou. Pronikající louh zřejmě poškodil gumové těsnění a plamen tu vložku obešel.
Oprava: články jsem pobouchal gumovou paličkou a nahoře zavařil. Dodělal jsem vodní předlohu a nějakou dobu to provozoval s ní. Nakonec jsem jí vyndal, protože se mi plamen zdál díky těm bublinkám hodně proměnlivý. V současnosti budu dávat další pojistku, nejspíš přímo do pistole hořáčku.
A autogen? Děkuji nechci. To raději budu dál provozovat ten bouchající vodík. Tam mám jistotu, že to zase skončí maximálně s pískáním v uších a ne se zbořeným barákem
A mimochodem, foukni si trochu té směsi z autogenu do igeliťáku, nebo dlouhé trubky a zkus na dálku zapálit. Třeba změníš názor na jeho bezpečnost.