MN80.-typy,rady,fotky
Asi takhle, moc do toho štourat nechci. Jak jsem psal soustruhům a soustružení nerozumím, chci se učit. To zjištění vůle se mi ale zdá být rozumné, nebo jak jinak ověřit kvalitu mašinky? Pokud za něco vezmu a zacukám s tím tak se zdá, že vůle nejsou. Ostatně pokud jsou v desetinách asi bych stejně nepoznal.

Mašinu jsem obhlížel a nikde žádný štítek není. Jen na motoru 1959, usuzoval bych tedy, že soustruh byl vyroben 1959-1960.PAKO.ll píše:reta ,co to máš za rok ? 1950 +- ?
Svářeči odvedli dobrou práci, pantík svařen.

Na soustruhu jsem našel toto číslo:

Naposledy upravil(a) reta dne 24. 1. 2016, 6:20, celkem upraveno 4 x.

- Francotirador
Tak podle zakótování vnitřního závitu v upínací trubce to vypadá že ac = 0,265 mmFrancotirador píše:Jaké jsou vzorečky u netabulkových trapézů, konkrétně pro vrcholovu vůli ac?

Ten TR závit kleštiny asi dle ČSN 01 4050 nebude

Ten TR závit kleštiny asi dle ČSN 01 4050 nebude  už jen ten vrcholový úhel, že
 už jen ten vrcholový úhel, že  
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Tak bych řekl, že jak se rád přehrabáváš v normách tak Ti unikl jeden detail a ztratil jsi se v tom.Ten detail je, že když jsem psal rozměr závitu kleštiny tak jsem udával Tr15x20/1stupeň (tj ani 1´ani 1")= 1 stupeň je úhel boku závitu - to znamená že alfa je 2 stupně. Nevím kde jsi sehnal ten nákres detailu ukončení trubky(asi to je na jinou kleštinu nebo špatně změřeno) - já vycházím z údalů výrobce.A vyrobíš-li to podle tohoto nákresu tak to nepůjde sešroubovat.

Zdravim vospolok,mam problem!  Na mojom mn-ku sa pozdlzny suport zasekava na pravej strane sani. Narobil som na nich ciarky fixkou a tam kde boli zotrete som ich prebrusil 40 mikronovim brusnym papierom ale nebolo to moc platne.Dalej to uz brusit nechcem. Nemam z toho dobry pocit. Lepsie by to bolo zaskrabat alebo tak nieco. Ale na to nemam podmienky ani naradie.Ma niekto lepsi napad ako to dat do poriadku? Diky za rady.
  Na mojom mn-ku sa pozdlzny suport zasekava na pravej strane sani. Narobil som na nich ciarky fixkou a tam kde boli zotrete som ich prebrusil 40 mikronovim brusnym papierom ale nebolo to moc platne.Dalej to uz brusit nechcem. Nemam z toho dobry pocit. Lepsie by to bolo zaskrabat alebo tak nieco. Ale na to nemam podmienky ani naradie.Ma niekto lepsi napad ako to dat do poriadku? Diky za rady. 

Na mojom mn-ku sa pozdlzny suport zasekava na pravej strane sani. Narobil som na nich ciarky fixkou a tam kde boli zotrete som ich prebrusil 40 mikronovim brusnym papierom ale nebolo to moc platne.Dalej to uz brusit nechcem. Nemam z toho dobry pocit. Lepsie by to bolo zaskrabat alebo tak nieco. Ale na to nemam podmienky ani naradie.Ma niekto lepsi napad ako to dat do poriadku? Diky za rady.
- Francotirador
Lubos2 píše:Pro Francotirador - Závity pro tuto redukční matku jsou Tr15x20/1stupeň - tj průměr 15mm,20 závitů na palec,jeden stupeň úhel boku závitu, …
Aha, tu informaci o úhlu boku závitu jsem nějak přehlídl - zmátlo mě označení Tr u kterého jsem tudíž automaticky předpokládal vrcholový úhel (úhel profilu) 30°nikoliv nenormalizované 2°.Lubos2 píše:Tak bych řekl, že jak se rád přehrabáváš v normách tak Ti unikl jeden detail a ztratil jsi se v tom.Ten detail je, že když jsem psal rozměr závitu kleštiny tak jsem udával Tr15x20/1stupeň (tj ani 1´ani 1")= 1 stupeň je úhel boku závitu - to znamená že alfa je 2 stupně. Nevím kde jsi sehnal ten nákres detailu ukončení trubky(asi to je na jinou kleštinu nebo špatně změřeno) - já vycházím z údalů výrobce. A vyrobíš-li to podle tohoto nákresu tak to nepůjde sešroubovat.
Takže závit kleštiny se tvarem profilu blíží spíš čtvercovému (plochému) než lichoběžníkovému
 Nebyl by zakótovaný výkres?
 Nebyl by zakótovaný výkres?To co jsem sem dal, je ze zdroje viz http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=82&t=13124#p196986" onclick="window.open(this.href);return false; otázkou je, jak k rozměrům poláci přišli (jestli blbě měřili atd.).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
Od výroby lunety jsem se přeci jen zatím nenechal odradit :c) ... zatím jsem téměř ve finále s modelem, ještě trochu poladit, barva a budu dávat k lití... než finálně model dodělám a nabarvím, není něco, co by jste např. vylepšili či udělali trochu jinak (ve smyslu mám lunetu a štve mě na ní to a to...)

slévači tě nebudou mít rádi ,model má být dělenej na dvě poloviny a všude úkosy tak 2-3st jako u báboviček aby to šlo z písku.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
						No chcelo by to nakoniec rozpilit na dve zrkadlove polovice a rozoberatelne skolikovat, aby si to mohli do foriem rozdelit. Odliatok sa aj trochu zmrsti, mal by tam byt na to nejaky pridavok ( male percento ).  Ostre prechody radsej  este napatlaj tmelom a vybrus obluky.

kinedryl, fmodel: 100% souhlas
zaformovat to půjde, do rámku se to bude muset jen z poloviny "utopit" a špachtličkou hladit rovinu, a druhý rámek na to nasadit a zaformovat, ale formíř to bude muset i tak "vykvedlat" z písku - jako se to dělá při odlévání např. náhradního dílu z původního kusu. Pro výrobu 1ks bych volil ocelový svařenec z dílů, když uvážím, že díry si můžu pohodlně i se závity udělat na soustruhu. I svařenec může ve výsledku vypadat jako odlitek, pokud pak zakouzlíš flexou. Pokud ten odlitek, tak určitě 2 poloviční modely, spojené kolíčky (jak už psali kolegové dříve) .A.

zaformovat to půjde, do rámku se to bude muset jen z poloviny "utopit" a špachtličkou hladit rovinu, a druhý rámek na to nasadit a zaformovat, ale formíř to bude muset i tak "vykvedlat" z písku - jako se to dělá při odlévání např. náhradního dílu z původního kusu. Pro výrobu 1ks bych volil ocelový svařenec z dílů, když uvážím, že díry si můžu pohodlně i se závity udělat na soustruhu. I svařenec může ve výsledku vypadat jako odlitek, pokud pak zakouzlíš flexou. Pokud ten odlitek, tak určitě 2 poloviční modely, spojené kolíčky (jak už psali kolegové dříve) .A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
						- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
pro jeden dva kusy bych to uz nepulil
melo se na to myslet od zacatku
ted uz to dobre udelat nepujde a v konecnem dusledku to zas neni tolik prace aby to pro ten jeden nebo dva odlitky nezaformovali tak jak to ted je
max 5 minut prace navic, vysledek to vpodstate neovlivni
pro ty moje serie do 15ks to taky kolikrat nedelam pulene
proste nejdriv zahrabes do pisku a udelas delici rovinu
obtahnes zaprasis a udelas jednu pulku
potom druhou
je tam o to zahrabani a delici rovinu navic

melo se na to myslet od zacatku
ted uz to dobre udelat nepujde a v konecnem dusledku to zas neni tolik prace aby to pro ten jeden nebo dva odlitky nezaformovali tak jak to ted je
max 5 minut prace navic, vysledek to vpodstate neovlivni
pro ty moje serie do 15ks to taky kolikrat nedelam pulene
proste nejdriv zahrabes do pisku a udelas delici rovinu
obtahnes zaprasis a udelas jednu pulku
potom druhou
je tam o to zahrabani a delici rovinu navic
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)