Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
jean

6. 1. 2025, 6:07

A ked si v 21. storoci a niekde na montazi, lahsie kliknes na zdielanu zalozku v mobile, ako hladat notebook a pozerat do excelu. Hlavne najst dovod na nejaku kritiku :mrgreen:
testone
Sponzor fora

6. 1. 2025, 6:50

oOvOo píše: 6. 1. 2025, 12:28
testone píše: 6. 1. 2025, 11:38
zexner píše: 5. 1. 2025, 10:32
pěkný
slévárenství je řemeslo který mě nepřestane fascinovat
Do čeho je to zaformovaný?
Krásný den přeji.
Nechci odpovídat za Zexnera, samotného mě zajímá co konkrétně používá. Ale tipoval bych něco jako toto: https://www.chcipisek.cz/slevarenske-pisky/sandmix/
Co mě mile překvapilo je, že to jde konečně koupit v rozumném množství. Oproti klasické bentonitové směsi se s tím dělá mnohem lépe, aspoň co se formování týče. Neosychá to, takže se to tak nedrolí, máte víc času, má to jemnější vykreslení detailů.
Ondřej
díky za dobrý tip
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

6. 1. 2025, 6:56

robokop píše: 6. 1. 2025, 12:19 Testone: Mam tu tu tvoji formu a sehnal jsem paradni elektrickou pec. Budes chtit odlit to tvoje vicko na vahadla nebo co to bylo?
Zacal jsem opet odlevat
díky, dva tři kousky můžeš odlít
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
oOvOo

6. 1. 2025, 7:41

Krásný večer přeji.
Testone: A ještě k doplnění. Ty olejo-bentonitové směsi (nebo organobentonitové jak jsme tomu říkali my) jsou v pohodě kombinovatelné s klasickou bentonitovou směsí. Ta olejo-bentonitová se použije jako modelová (ta co je v kontaktu s modelem při modelování) a na vyplnění se použije klasika, která je levnější a jde recyklovat.
Ondřej
Přílohy
for.JPG
MN80, N1, BF20, Strigon MP200M,FH2A, Horný SV13
zexner

6. 1. 2025, 9:50

Ahoj, k tomu krytu karbecu co jsem odlil.
Smrštění bude okolo jednoho procenta, rozteč děr by snad měla vyjít.
Zaformovaný to bylo přesně do toho zmiňovaného olejáku od Sandteamu. Nutno říct, ve škole jsem dělal s olejákem od Foseca a to bylo ještě mnohem lepší. Tenhle se strašně “mastně” lepí na ruce. Každopádně detaily to přeneslo dobře, s odseparováním modelu (původního dílu) nebyl problém (ovšem mám na to svoje postupy).
Použít oleják jen jako “modelku” (relativně slabá vrstva doléhající na model) je samozřejmě možný ale já to nikdy dělat nebudu. Důvodem je, že se to blbě separuje od té druhé použité směsi (třeba od bentonitu). Oleják stejně jako bentonitová směs jde opakovaně používat ale oboje začnou hodně ztrácet své vlastnosti, když se navzájem smíchají. U olejáku se pouze seškrábně s formy šlupička písku který se “spálí” a je černý a zbytek se znovu použije.
zexner

6. 1. 2025, 9:57

zexner píše: 5. 1. 2025, 10:32 Kryt na historický karburátor. Už jsem to strýcovi sliboval fakt dlouho, tak jsem se k tomu konečně dokopal. Trošku jsem poupravil i čitelnost spodního textu “BOLOGNA”, který byl po těch letech skoro pryč.
pěkný
Už jsem si párkrát pohrával s myšlenkou to tady na fóru víc popsat v samostatných tématech nějaké teoretické základy, zajímavosti a rady do slévárenství ale nevim jestli by o to byl vůbec zájem vzhledem k tomu, kolik práce by mi to dalo aby se to dalo číst.
jean

6. 1. 2025, 10:33

Zajem by byl jiste
fmodel
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2025, 11:17

zexner píše: 6. 1. 2025, 9:50 U olejáku se pouze seškrábně s formy šlupička písku který se “spálí” a je černý a zbytek se znovu použije.
Kluci co lejou mosaz mají ty olejáky časem úplně černy ,když to už stojí za ho.. tak se přidá trocha válcového oleje a je zas použitelnej.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mstreicher
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2025, 9:17

zexner píše: 6. 1. 2025, 9:57
zexner píše: 5. 1. 2025, 10:32 Kryt na historický karburátor. Už jsem to strýcovi sliboval fakt dlouho, tak jsem se k tomu konečně dokopal. Trošku jsem poupravil i čitelnost spodního textu “BOLOGNA”, který byl po těch letech skoro pryč.
pěkný
Už jsem si párkrát pohrával s myšlenkou to tady na fóru víc popsat v samostatných tématech nějaké teoretické základy, zajímavosti a rady do slévárenství ale nevim jestli by o to byl vůbec zájem vzhledem k tomu, kolik práce by mi to dalo aby se to dalo číst.
Hlasuji pro. Tohle je ohromne zajimave tema. A klidne tu muze byt jako kratky popis toho, co a jak jsi delal. Uz to pomuze pochopit nektere veci, ktere jsou pre nas (nebo teda mne) nezname.
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
jenicek

7. 1. 2025, 9:24

Pokud by někdo chtěl, můžu nabídnout velkej pytel sešlapanejch hliníkovejch plechovek na tavbu.
Nějak jsem se do roztavení nedokopal a plácat na to uhlí ve výhni nebo plyn z autogenu se mi nechce. :?
zexner

7. 1. 2025, 5:02

fmodel píše: 6. 1. 2025, 11:17
zexner píše: 6. 1. 2025, 9:50 U olejáku se pouze seškrábně s formy šlupička písku který se “spálí” a je černý a zbytek se znovu použije.
Kluci co lejou mosaz mají ty olejáky časem úplně černy ,když to už stojí za ho.. tak se přidá trocha válcového oleje a je zas použitelnej.
Jak jsem psal, je lepší (pokud to jde) tu černou spálenou vrstvu písku vyhodit a nezamíchávat ji do zbytku. Olejem se to oživit dá ale postupně začne degradovat celý zbytek olejáku. On i samotný oleják mírně osychá a pak se musí oživit.
zexner

7. 1. 2025, 5:06

jenicek píše: 7. 1. 2025, 9:24 Pokud by někdo chtěl, můžu nabídnout velkej pytel sešlapanejch hliníkovejch plechovek na tavbu.
Nějak jsem se do roztavení nedokopal a plácat na to uhlí ve výhni nebo plyn z autogenu se mi nechce. :?
Neber to špatně ale lepší to odnést do kovošrotu. Na odlévání je to k prdu, ta slitina je určená ke tváření a slévárenský vlastnosti nic moc. Taky se to blbě taví a je z toho více stěrů než použitelného kovu.
Lepší to ve výkupu vyměnit za nějaký hliníkový odlitek (vhodnost slitiny je zaručená) a ještě líp něco co kde neběhal olej.
Axim

7. 1. 2025, 7:08

zexner píše: 6. 1. 2025, 9:57
pěkný
Ahoj to by vážně bylo super , kdyby jsi si udělal svoje vlákno
Tak třeba Jergus.Balaz mistr brusič tady má svoje vlákno “Čo dnes dali brúsky” Má to moc pěkně udělané když něco nabrousí , tak udělá foto a přidá ho do vlákna a k němu dá stručný popis . Velmi často čumím s otevřenou hubou , co dokáže .Často se někdo zeptá na nějaké detaily ohledně broušení daného výrobku a někdy se rozeběhne i krátká diskuze.
Je to moc zajímavé téma .
Tak bysto třeba mohl pojmout to svoje vlákno nějak podobně . No uvidíš no .
SCHAUBLIN 53, GACK K15 , Weiler Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
jenicek

7. 1. 2025, 7:20

zexner píše: 7. 1. 2025, 5:06
jenicek píše: 7. 1. 2025, 9:24 Pokud by někdo chtěl, můžu nabídnout velkej pytel sešlapanejch hliníkovejch plechovek na tavbu.
Neber to špatně ale lepší to odnést do kovošrotu. Na odlévání je to k prdu, ta slitina je určená ke tváření a slévárenský vlastnosti nic moc. Taky se to blbě taví a je z toho více stěrů než použitelného kovu.
Lepší to ve výkupu vyměnit za nějaký hliníkový odlitek (vhodnost slitiny je zaručená) a ještě líp něco co kde neběhal olej.
Jo, asi to tak dopadne, máš recht Cecilko! :lol:
Habešan
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2025, 7:20

Máme vlákno: Lití hliníku v Lomnici nad Popelkou, tam lze pokračovat.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“