Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
Thomeeque

31. 1. 2016, 7:32

Při normálnim zacházení se to vychyluje jen mírně a mohly by tam být i nějaký pomocný usměrňovadla pro extrémnější situace
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb

31. 1. 2016, 9:27

nevím, simulaci přeurčenosti jsem nedělal, ale pořád se mi to s pěti nezdá. v čem je tam fígl, že stačí 5 kuliček ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 10:18

nevím v čem je ten fígl ale domnívám se, že body ve kterých se čep dotýká kuliček musí být v určíté pozici vůči ostatním bodům. pokud budeč mít 4kuličky a dva čepy pod úhlem 120°tak bude volnost puze v jedné rovině aspoň mi to tak vycházelo na soliworksu.původně jsem si myslel že s tím půjde hýbat i do stran jenže to by šlo pouze kdyby úhel těch čepů byl 180° a z toho jsem teda vydedukoval, že stačí už jen jeden opěrný bod a to je právě ta pátá kulička.

EDIT: jo a ted me napadá na to jít jinak, teoreticky, 3body určí pozici na nějaké rovině po které se budeš moci pohybovat všemi směry, čtvrtý když ukotvíš tak se budeš moci po te rovině pohybovat jedním směrem no a pátý bod to ukotví napevno šestý už je zbytečný
chb

1. 2. 2016, 9:45

já uvažuji takto - čep a dvě kuličky - mohu posunovat v ose čepu, ale mohu i naklánět do boku - v tom případě se čep v kuličkách "kříží" - tedy pohne se výškově ale kontakt obou neztratí.

tři čepy á 120st, 4 kuličky - volným čepem mohu pohybovat nahoru a dolů - kýve se to na těch 4 kuličkách - OK, mohu ale tykadlem i lehce pootočit - jeden čep se osově posune mezi kuličkami a lehce zkříží, druhý čep se řekněme jen zkříží - tvrdím, že mám stále kontakt všech 4 kuliček.
A zde vidím právě ten problém, pokud ten třetí čep bude jen na jedné kuličce, pak mi tento mírný pohyb dovolí klouzat po povrchu 5-té kuličky bez ztráty kontaktu.
Dle mého tam šestá kulička být musí.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
4rest

1. 2. 2016, 10:26

No pánové, jsem rád že to tu tak intenzivně řešíte a doufám že to stihnete vyřešit někdy do listopadu. To bych si totiž jednu vyladěnou od někoho koupil :D (tedy upozorňuji, že dávat 40k za profisondu se mi nechce) na podzim jsem od Mirka Vostárka dokoupil senzor pro osu Z a časem bych rád pro osy X a Y. Bohužel Gravos dodává jen trochu mohutnější sondy, které již nejdou upnout do ER16ky :(
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
packa

1. 2. 2016, 10:47

stejně potřebujete šest kuliček , jak by jste u té jedné dosáhly rozpojení kontaktu ?
Thomeeque

1. 2. 2016, 11:15

kontakt kulička - váleček
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
fmodel
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2016, 11:30

Já tam mám kuliček že můžu pujčovat :D
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
t256

1. 2. 2016, 11:34

Co tam dat misto kulicek a kontaktu kousek magnetickeho pasku s prislusnym snimacim IO? Nejsem strojar, takze moc nevim jak sonda ma fungovat a ani k cemu se vlastne pouziva, ale ted s tim zrovna delam snimac, tak mne to napadlo pri procitani vlakna. Pouzivam AS5311, ma rozliseni 500nm, cenove to vychazi v radu stokorun. Na nejnizsich bitech to trosku kmita, ale to by se dalo jednoduse osetrit v MCU. I tak si myslim ze by to bylo citlivejsi nez obycejny kontakt s kulickou. Nevim ale jak ma byt sonda rychla, tenhle konkretni obvod vzorkuje mag. pole pro absolutni vystup frekvenci 10kHz.
chb

1. 2. 2016, 12:08

no, nechci hanět magnetické snímače - ale třeba ten můj amaterský výrobek má citlivost (za podmínky že neotáčím vřetenem, netlačím na forovou konstrukci mašiny a jiné ideální podmínky) - nebo jinak řečeno několik následujících rozepnutí za sebou mi Mach ukazuje jako - příklad 1,00825 - 1,00841 - 1,00819 ... prostě se to liší někde v řádu desetitisícin. konstrukce sondy násobí chybu rozepnutí zhruba 4x - poměr délky tykadla proti osové délce válečku. A tedy, chci-li aby sonda měřila zhruba tisíciny, musí mechanismus = váleček / kulička být 4x lepší. rozpojení kontaktu je nejlevnější způsob.
Proto si nemyslím že by piezo šlo dotlačit do této opakovatelné citlivosti.

To: 4rest - pokud máš zájem o konstrukci, napiš SZ

PS - bavíme se o amatérských sondách, jde zajisté udělat složitější, přesnější a propracovanější sonda - ale protože si cením svého času ve smyslu, že ještě dokážu prodat nějakou svou práci, pak je otázkou kam až utrácet svůj čas a od jaké hodnoty je lepší si koupit komerční výrobek. To pochopitelně nevylučuje dělat výrobek pro pocit radosti, objevování třeba i slepých cest či jen důkazu že to také dokáži.
4rest

1. 2. 2016, 12:17

chb píše: To: 4rest - pokud máš zájem o konstrukci, napiš SZ

Tohle bude aktuální až někdy v září a to z několika důvodů:
1) nějak nejsou peníze (bodejť by ne, když jsem za jeden rok pořídil to, co jsem chtěl postupně na frézku nakupovat 3-4roky)
2) díly kde to bude aktuální budu vyrábět tak někdy v prosinci
3) mám toho nějak moc, takže poté co něco kolik dní datluji do matlabu a pak dám RUN, tak konečně nastává čas kdy, můžu dělat něco užitečnějšího a záživnějšího (třeba pročítat CNC fórum)
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Kvako1
Sponzor fora

1. 2. 2016, 3:00

4rest píše:No pánové, jsem rád že to tu tak intenzivně řešíte a doufám že to stihnete vyřešit někdy do listopadu. To bych si totiž jednu vyladěnou od někoho koupil :D (tedy upozorňuji, že dávat 40k za profisondu se mi nechce) na podzim jsem od Mirka Vostárka dokoupil senzor pro osu Z a časem bych rád pro osy X a Y. Bohužel Gravos dodává jen trochu mohutnější sondy, které již nejdou upnout do ER16ky :(
gravosáci mají vivinutou vlastní 3D sondu viděl jsem na vlastní oči, bezdrátovou.mašinka si ji bere sama ze zásobniku, žádne kabely... pruměr tak do 30mm mají to momentalně na kuželu SK20.
budou to prí i vyrábět. cenu ale nevím... vypadá to fakt supr a v novém Armote už je i podpora pro měření 3D sondou.
mají to celkem vymakané..
RKal
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2016, 4:59

chb píše:...mohu ale tykadlem i lehce pootočit - jeden čep se osově posune mezi kuličkami a lehce zkříží, druhý čep se řekněme jen zkříží - tvrdím, že mám stále kontakt všech 4 kuliček......
no a tímhle tvrzením si právě nejsem úplně jist, tedy to že nedojde k rozpnutí kontaktů a budou se stále 4 kuličky dotýkat obou čepů
chb

1. 2. 2016, 11:25

RKal píše:
chb píše:...mohu ale tykadlem i lehce pootočit - jeden čep se osově posune mezi kuličkami a lehce zkříží, druhý čep se řekněme jen zkříží - tvrdím, že mám stále kontakt všech 4 kuliček......
no a tímhle tvrzením si právě nejsem úplně jist, tedy to že nedojde k rozpnutí kontaktů a budou se stále 4 kuličky dotýkat obou čepů
Trvám na tom i nadále - promýšlím to a 5 kuliček nestačí, je třeba jich dát šest - pokud uberu kuličku, musím přesnou pozici čepu vůči páté kuličce zajistit nějak jinak.

A právě proto, že šest kuliček tykadlo přesně usadí do jedné jediné stabilní polohy (přesnější by bylo do třech poloh při pootočení tykadla o 120st) umožňuje funkci i amatérsky vyrobených sond, kde místo přesných kuliček jsou třeba nepřesně půlkulaté hlavičky šroubků, které ani nejsou na moc přesné kružnici a ani nemusí být moc doladěné na výšku. I tak bude mít tykadlo jen jedinou stabilní polohu, kdy se obvod uzavře přes všech 6 kuliček. Středová přesnost dotekové kuličky tykadla se pak doladí nakláněním kulisy s kuličkami.

Amatérská konstrukce pak má horší přesnost proti profi sondě nedostatečnou tuhostí konstrukce sondy, tuhostí usazení kuliček a čepů a nejslabším místem je pak i nemožnost opakovaně upnout sondu na stroj s dostatečnou přesností.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2016, 6:54

prave se to chovalo tak ze si to pevne sedlo na 5 kulicek a te seste se to nedotklo
nedoslo tedy k opetovnemu spojeni obvodu

vyresil jsem to vetsim pritlakem pruzinou
v ramci deformace plastu naboje tykadla si to pak sedlo
zase sonda mela veliky mechanicky odpor, chtel jsem aby chodila jemneji

ta profi sonda nahore to ma uplne jinak
nerozpojuje se kontakt prez kulicky ale zda se ze tam je nejaka optika v tom driku

sonda zde:
https://www.youtube.com/watch?v=XZr75tAV7Cw" onclick="window.open(this.href);return false;

jak uz psali vyse kdyz si predstavis 4 kulicky tak to ma stabilni rotacni polohu v ose prochazejici kulickami
o parou kulicku se to zarazi a bude to na ni lezet
jakakoli jina poloha splha po vrcholu nejake z kulicek resp po nekolika zaraz
je vratka a je tendence se vratit dolu na 5

s peti kulickami by se to kolem te samostatne teoreticky moho prosmejknout s vetsim pritlakem
to ale nevylucuje to ze to je samo stabilni, a na nefunkci to ma vliv protoze kdyz by to bylo s sesti a sedlo by to na pet a s pritlakem by to dosedlo na predtim nedosedly par tak by se to zvedlo z jineho paru nebo muselo deformovat aby to sedlo na vsechny pary

vratim se k praktickemu hledisku
videl jsem o rad presnejsi mechaniku ktera z nejakeho duvodu zavahala kvuli nizke teplote a roztaznosti materialu
to se proste profi sondam nestava protoze asi maji nejaky jiny princip
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“