Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
chb

25. 2. 2016, 2:00

pafik píše:Je to krásný, o tom žádná. Akorát mi po zakoupení frézky časem došlo, že v podstatě jediné, co vyrábím, (až na malé výjimky) jsou přípravky a věci k frézce, které potřebuju k tomu, abych mohl vyrábět další přípravky a věci k frézce :D .
Ne že bych si stěžoval, je to zábava, ale přeqapilo mě to.
další co si toho všiml, nejsem v tom tedy sám :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb

25. 2. 2016, 2:12

Pepa z depa píše:... zkus dřevo, je to radost z toho dělat, ale hlavně ne smrk, nejlíp ovocné a peckovité stromy, pořádně vyschlé. To tě něco musí napadnout, ne? :D když tak třeba pro inspiraci, co mám teď v hlavě já :D :

https://www.google.cz/search?q=linoryt& ... &tbs=isz:l" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.google.cz/search?q=Zaha+Had ... &tbs=isz:l" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.google.cz/search?q=Art+deco ... &tbs=isz:l" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.glasso.cz/drevo.html?gclid=C ... wgodOLwA_Q" onclick="window.open(this.href);return false;
Jen můj názor ... imitovat ruční (umělecké ?) dílo pomocí CNC považuji za prasečinu či kýč. Tato díla většinově vznikla a jsou pěkná právě pro nedokonalost ruky v kombinaci se zručností.
Když už CNC na něco podobného, pak bych volil tvary ze kterých bude na první pohled patrné, že jsou vyrobeny strojově s přesností a kombinací tvarů, které ruka nedokáže vyrobit
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
GeeSnake
Sponzor fora

25. 2. 2016, 2:28

JO to i já souhlasím, a nejhorší jsou "JELENI PÁLENÍ"
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
azamo

25. 2. 2016, 2:44

Tak taky přidám něco pro inspiraci .
Stohovatelné krabice ještě nevím na co :mrgreen:
IMG_20160225_153440.jpg
A pro děcka do školky ať majů nejaků zábavu .
Udělám toho hromadu a pak na to kreslí .
A taky abych udělal nějaký dobrý skutek :wink:
IMG_20160225_153733.jpg
pafik

25. 2. 2016, 3:06

Pepa z depa píše:.. no a na co jsi si tu frézku teda pořizoval? :D

(někdo tomu říká krása, co obohacuje ducha (umění, obrazy, artefakty), potrava pro mysl, inspirující okolí, ty tomu říkáš lapač prachu a pak tě nic neinspiruje .. něco přece musíš potřebovat vyrobit domů, nebo tvoja? :D)
No přece aby se mi v důchodu nezkrátily žíly :-)
Já si nestěžuju, že nemám co dělat. Já si stěžuju, že nedělám skoro nic, aby se mi ta mašina aspoň trochu zaplatila. Udělat si něco, co bych jinak neměl, protože bych to třeba nesehnal. K tomu jsem se pořádně nedostal.
Pepa z depa

25. 2. 2016, 4:07

chb: ... nesouhlasím a to dost těžce, programování tvaru "uměleckého" díla v počítači a získání konečné podoby je umění a stav se na hlavu :D mnohdy to trvá 10x déle než řezbářovi. O to co je a není umění, se v minulosti vedli spory a naštěstí pro naši kulturu vítězili novátorské postupy, mmj. tady je definice z Velké encyklopedie [Svojtka & Co Praha 2000, str. 436]: "Uměním může být jakákoliv tvůrčí práce, která ztělesňuje představy a vyjadřuje pocity - od kresby, malby a sochařství k architektuře a počítačové grafice."

P.S. Dnes někdo liskne kýbl barvy na plátno a prodá to jako vrchol grafiky za miliony, a to je teda "umění" :mrgreen: :mrgreen:
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
azamo

25. 2. 2016, 4:25

Třeba to kladívko z předchozí stránky je taky takové malé umělecké dílo .
lapa
medaile za lepsi forum

25. 2. 2016, 8:35

Pepa z depa píše:cituje ..."Uměním může být jakákoliv tvůrčí práce, která ztělesňuje představy a vyjadřuje pocity - od kresby, malby a sochařství k architektuře a počítačové grafice."....
Ďábel je skryt v tom může být. Takže kdejaká celebrita napatlá obrázek, kde zcela určitě platí ... která ztělesňuje představy a vyjadřuje pocity ..., ale je to bohužel obvykle hnus.
Bohužel vyhovuje vetšinově zkaženému vkusu ... ale co řešit tam, kde vrcholem jsou Babovřesky a Kameňácí ..., že :) .

Pozor: ovšem to neplatí pro obrázky Františka Ringa Čecha, jehož úžasné dílo Zvířatka obdivují piču nemá obdoby :lol: . A ten příběh k tomu ...
A obrácená perspektiva jiného mistra (Mládek) je dle mne srovnatelná s objevem zobrazení skutečné perspektivy :lol: .

Také se přikláním k názoru, že zejména nejrůznější madony a jiné roztomilé výjevy jsou něco šíleného, ale má to své obdivovatele a také je to asi výnosný trh ...
Ostatně moji oblíbení MontyPythoni jsou pro jiné naprostí debilové a není jasné, co na těch kravinách může být úžasného ... :lol:

Tož to byl můj skromný příspěvek k otázce umění
Habešan
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 9:00

Skupina debilů, kteří všichni mají vysokou školu (včetně Cambridge) by měla být vzorem rodičům, kteří si přejí pro svoji školu vysokoškolské vzdělání...
Ministerstvo švihlé chůze nepřímo citoval i Dvořák v Televarieté.

"Zvířatka ji hledají" je zajímavější, protože je na ní i Hádek, který je na následujícím obrázku skryt.

Obrácenou perspektivu lze nádherně navodit pomocí čtyř zrcátek, umístěných před očima (nebo pomocí jedněch, chybně fungujících, stereoskopických brýlí).

Podle mě je (nejen) umění (také) plošný spoj.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
chb

25. 2. 2016, 9:46

ale jo, nejsme až tak v rozporu. To kladívko je pěkná strojařská práce, nehraje si na to, že jej někdo třeba "umělecky" vykoval.
Počítačová grafika je počítačová grafika, nikoho ani nenapadne, že to někdo maluje rukou.
Kresba by ale měla být kresba a ne mnohahodinová práce u počítače
dřevořezba by měla být dřevořezba, pěkně dlátem a s občasnou nedokonalostí jak dřeva tak řezbářovy ruky.
Pokud CNC sáhne na dřevo tak bych očekával třeba ty kačenky pro děti, nebo zábradlí, kde se motiv mockrát opakuje ... prostě seriovka. Ale ozdobit si byt dřevořezbou andílka udělaného na CNC tedy neberu. Snad jen jako ukázku co vše dokáži naprogramovat nebo co umím stáhnout z webu.
Také jsem už obráběl dřevo na cnc, ale to byly motivy jako kostka v kostce prostě díly, kde efekt byl založen na přesném opakování nějakého tvaru, něco co ruka neumí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 10:09

jj stejne jako stitky na postovni schranky klidne gravirovany ale venovani na hodinky rucne ryty
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
almac

26. 2. 2016, 7:15

umění je od slova "umět" a bývá to vyšší level od řemeslné zručnosti. Výrobky tak už nejsou výrobky, ale stávají se uměleckými díly. Taková umělecká díla se dají tvořit i ve strojařině, např. tramvaj T3 i po 50letech od vyrobení, stále zůstává vysokým standardem designu, stále slouží a po doplnění nízkopodlažní části se stále vyrovnají nejmodernějším tramvajím (tím nechci říct, že se pokrok zastavil). A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Pepa z depa

26. 2. 2016, 7:22

.. ha ha my asi těžko definujeme v plné šíři, co je umění a co ne, takhle to v umění nefunguje, jedničky a nuly (jednoznačná řešení) máme tady, tam jsou emoce a pocity, podle mně pokud si dáš na zeď kus plechu vypálenej na plazmě (výběr tématu, materiálu, návrh, pálení, broušení, doohýbání, povrchová úprava a umístění .. tak to považuji za umění, pokud je to krásné a působí na lidi kolem (ať pozitivně nebo negativně, prostě něco to v tobě vyvolává), takže si říkej chb co chceš, myslím si svoje :D nic ve zlým, jen mám jinej názor :mrgreen:

P.S. To je jako by jsi tvrdil, že jedině obraz malovaný štětcem je umění a např. airbush ne ... CNC je jenom prostředek tvojí mysli - kamoš :D
P.P.S. Samozřejmě pokud někdo stáhne 3D z netu a vyfrézuje, tak to umění rozhodně není, to umí každej :mrgreen:
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
pafik

26. 2. 2016, 9:14

To se pak ale můžeme spíš dohadovat o vyjadřovacích výrazech. "Mě se to líbí" neznamená apriori "to je umění". Ani kdyby se to líbilo milionu lidí. Kameňák, jak tu byl citován, je prima blbina na večer, když přijdeš utahanej z práce, spát nechceš jít, protože by ses probudil ve čtyři a do rána koukal do stropu, na čtení jsi taky utahanej a tak tupě čumíš v bedně na Kameňák, kde jsou aspoň občas dobrý fóry, spojený nějakým dějem; to je rozumné řešení. A koukám na to, protože se mi to v ten okamžik líbí, ačkoliv to nepovažuju za žádný umění. Byl prostě natočenej proto, aby pobavil nějaký okruh lidí (to dělá), aby si chumáč lidí kolem, režisérem počínaje komparzem konče přišlo na nějaký peníze (to dělá), aby na tom trhla nějaký prachy společnost, co ho zafinancovala (to dělá). V podstatě je to užitečná věc ten Kameňák. Ale když někdo po půl lahvi rumu něco namastí na plátno, nebo upatlá z hlíny, nebo vysochá ze šutru, tak to není užitečná věc. Bez toho by většina lidí dokázala bejt. To je umění. :D
Nic proti lidem, na které to umění nějak působí; taky jsem kdysi vystál frontu v Louvru před obrazem Mony Lisy, ale ne proto, že by mě fascinovala; prostě jsem byl zvědavej, co na ní je. No, nezaujala mě, ani ta ženská není nijak pěkná. :) Jsem technik, mě spíš nadchne dokonalé technické řešení. Nad tím musel někdo přemýšlet. Umění někdo stvořil a klidně v záchvatu šílenství a s IQ 80. Jen vidí věci, které jiní nevidí. Ale jinak může bejt úplně blbej. Doufám, že si to nikdo nebere osobně.
Koukám, že se to trochu zvrhává mimo rámec CNC. Nebo ne? :)
Thomeeque

26. 2. 2016, 9:40

Ještě to chvíli probírejte, podle mne už jste jen kousíček od nějakého hodnotného závěru, na kterém se všichni shodnete ;)
azamo píše:Tak taky přidám něco pro inspiraci .
Stohovatelné krabice ještě nevím na co :mrgreen:
IMG_20160225_153440.jpg
Pěkný krabičky! Jak je to spojený, jen lepidlem?

EDIT: teď jsem fotku podrobil intenzivnějšímu zkoumání, a vidím, že to má zámky (jestli to řikám správně), tak to pak asi lepidlo bohatě stačí..?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 26. 2. 2016, 9:50, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“