elbarto píše:Kuciii budte trosku vdecny please. Salus si s tim dal praci, jeden nebo dva lidi napsali dik, jinak se stale neco resi, ze to ma spatne. Salus je jeden z mala, kdo tady v silove elektrice opravdu dokaze poradit. Kdo elektrice rozumi, tak mu nemuzou vadit drobne preklepy, kdo tematu nerozumi nemel by se do toho vubec poustet. Psat jen to je na pi.. a to nebude fungovat nikomu nepouze. . Mozna tady nekdo napise: "na tom nic neni, dej si tam za mustek velky posuvny odpor a mer a mer a mer". Jiste je to cesta, ale kdyz si muzu precist, ze na 3kW bude U,I,t a R s xxx Watama s konkretni hodnotou vubec mi to nevadi.
Souhlasim, ze u MN je to asi opravdu na hlavu postavene, kdyz muzu koupit levny menic. Pokud s tim zacnu brzdit nejpouzivanejsi motory 2-3-5kW je vsechno uz uplne jinak. Potom menice uz stroji rakety a DC brzda za par stovek dostava sakra smysl. Jsem za tohle tema opravdu vdecny a moc rad si prectu az nekdo napise co s tim pachal konkretne na velkych motorech. Uvedomuju si, ze na stroje typu soustruh s velkou 300mm roztocenou uni to nebude to prave

driv nez s tim zacne nejaky hnidopich

Sorry, nějak mi začíná unikat, o čem je řeč
V první řadě - pokud jsem to zaregistroval - saluse nikdo nekritizuje - udělal maximum, co lze - pro daný požádavek (DC brzdění) udělat šlo - namaloval funkční
schema s minimem nových součástek. To, že v tom byla chyba, to s tím NIJAK nesouvisí, každý, kdo umí číst schémata okamžitě pochopí, že vznikla přehlédnutím při obkreslování. Důvod, proč jsem na tu chybu upozornil, bylo pouze to, že mám vážnou obavu, že většina lidí co čte tohle vlákno elektrice moc nerozumí (protože jinak by se tu nemohly objevovat ty neuvěřitelné informace) a takoví, pak když pokud to otrocky zapojí podle schématu s přehlídnutím - chybou, , tak jim to prostě fungovat nebude.
Co se týká toho "výpočtu" - tak to asi nebude tak zas jednoduché - bych chtěl vědět, jak někdo z běžných lidí spočíta DC magnet, když nemá (nezná) hodnoty z jeho mg. obvodu - ty prostě nemá a mít nebude - proto se to obvykle dělá metodou "zkus to zkusmo"
Co se týče toho, že pro 3-5kW motory to bude jinak - to teda bude - a nejlépe bude když si to zjistí každý sám a nejlépe na svou peněženku

- alespoň si dobře zapamatuje, proč běžné univerzální soustruhy tento způsob brždění (neřízená a neměřená DC injektáž) obvykle nepoužívají (respektive si neuvědomuji, která že mašina by to vůbec měla - originál, od výrobce).