Salus: Velké díky za tvůj čas strávený tvorbou schémat a specifikace.
Přelouskal jsem zbytek diskuze, prohlédl schéma s časovým relé a stáhnul datasheety jednotlivých komponent (kvůli ekvivalentům ze skříňových zásob sousedů - z nově nakoupeného to asi opravdu ekonomicky nemá smysl dělat - jó kdyby materiál stál o nulu méně jak odhadoval ElBarto to by byla jiná).
Jak tady milan584 nastínil jde tedy o "náhrada pakeťáku V1 v původním zapojení MN-80A stykačema", náhradu ne fyzickou (pakeťák zůstane), ale jeho filozofie. Jestli tomu dobře rozumím, tak pakeťák bude jen zastávat funkci předvolby směru otáčení a motor se bude zapínat a vypínat tlačítky (podobně jako to měli MN80 se starším třítlačítkovým provedením rozvaděče). Z těch tlačítek mám trochu ambivalentní pocity

nevím proč
jsem očekával, že ovládání zůstane pakeťákem s tím, že v 0 bude působit po nějaký nastavený čas DC brzda. Takhle s těmi tlačítky mi to přijde např. při zmiňovaném závitování trochu nápor na levou ruku - doteď mám levou ruku připravenou na pakeťáku a jen ho přepnu do "protisměru" - má to nevýhodu, že pravou rukou musím kličkou příčného suportu stihnout vyjet ze záběru.
Po novu tedy budu mít ruku připravenou na stop-tlačítku a po zmáčknutí se motor zastaví (vřeteno také, jestli neklouzne řemen) a budu mít sice dost času
*) na vyjetí ze záběru, ale levá ruka bude během vyjíždění šátrat po pakeťáku, jehož přepnutím předvolí opačné otáčky a pak nahmatávat tlačítko start. Po dojetí na začátek před obrobek, zase provést tento trojhmat (takřka poslepu, protože zrak se bude upírat na to co dělá pravá ruka tj. na nonius pro nastavení úběru).
Co se vlastně stane dle nového schématu, když za chodu přepnu pakeťák do protisměru. Předpokládám, že motor se vypne, bude dobíhat setrvačností bez DC brzdy, protože jsem nezmáčkl stop a po zastavení zůstane stát, protože jsem nezmáčkl start. Chápu to správně?
*) Možná chybně předpokládám, že DC bržděním motor zastaví stejně rychle jako při reverzu tj. téměř okamžitě (akorát s DC brzdou motor tolik nedostává na pr…l).