Prosím o názor.
Mám klasický doma vyráběný lineární posuv (vodící tyče, kluzná pouzdra, "pohybový šroub" je závitovka). Nemám ještě krok. motor, s kterým to uvažuji ve finále "honit", tak jsem jen pro odzkoušení použil malý motorek z tiskárny (unipolár, 24 kroků na otáčku). Má to pracovní zdvih asi 200 mm (ten posuv, ne motor

. Honil jsem to zleva doprava a zpět (klasická lichoběžníková rampa). Problém je v tom, že to v určitém malém rychlostním rozsahu dělá "psí" kusy - hřídel pulzuje klidně 2÷3 kroky zpět naprosto nekoordinovaně a vydává to tomu odpovídající zvuky. Při vyšších rychlostech je to už OK a jde to klidně a tiše. Řekl bych, že uvedená kritická rychlost je zruba v okamžiku, kdy se jednotlivé kroky jako by spojí (před touto rychlostí lze vizuálně jednotlivé kroky oddělit). Jen dodám, že když jsem dále zvyšoval rychlost, tak to taky u velké rychlosti přestalo fachat, ale to už bylo tím, že motor už to nezvládal momentově a prostě se "utrhnul".
Takže čím to je? Předpokládám, že za to může příliš velký krok těchto motorů a ve spojetí s hmotou, kterou hýbají, a ve spojení se samosvorným závitem to dělá tuhle neplechu tzn. je to věc čistě dynamická a použití 200 step/rev motoru to vyřeší nebo je chyba jindě?
Dneska to ještě průbnu motor bez zátěže.
Dík. P.