moje první cnc

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Luban

24. 12. 2012, 11:30

zdravím všechny kutily dal jsem se do návrhu portálovky inspiraci jsem našel zde na fóru u markový stavby na "Y" budou použity podepřené tyče průměr 20mm a na ostatní osy 16mm, jinak rám bude s u-profilu 80mm a jinak vše páleno s 15mm desky a následně frézováno kvůli pnutí a kroucení jinak nic se vařit nebude vše bude šroubované.
jako pohon os jsem myslel motory 2f 1.9Nm a čínskou elektroniku ale nevím jestli použít trapézový šrouby a nebo rovnou kuličkové jinak bych potřeboval váš názor jestli to zvládne hliník a popřípadě i železo
rozměry stroje jsou Y-1000mm
x-800mm
z-700mm

pracovní prostor y-700mm
x-450mm
z-180mm

díky moc všem za vaše názory
Přílohy
sestava1.jpg
marek
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2012, 1:34

Zdravím kolego. Jsem rád, že tě inspirovala zrovna moje konstrukce, ale rovnou ti musím říct, že tohle není určeno na kov, maximum je ten hliník a to jen drobnosti po malých šponkách. A podle mě to nezachrání ani ten tebou navrhnutý materiál 15mm plech. Ale to je jen můj začátečnický tip.
S pozdravem Marek
Luban

24. 12. 2012, 1:47

myslíš že se to bude chvět do toho železa bych potřeboval jen navrtáváčkem odvrtat rozteče nic víc a hliník budu muset oželet mojí představu plného 3D a spokojím se i s kapsou nebo drážkou ale dřevo to snad zvládne v plným 3D
myslíš že ta 15mm plotna je moc?
a co zvádne to tvoj cnc?
marek
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2012, 3:03

Tak navrtání do plochy by to možná mohlo zvládnout i do železa, ale jen velmi opatrně. Podle mě je limitující to 16mm podepřené vedení, já se dočetl, že se při větším zatížení, což by do železa bylo, otvírájí pojezdové vozíky, pak použítí jednoho šroubu uprostřed portálu, což může mít zase za následek křížení portálu při vyložení Y osy na kraji, a i ta šroubovaná konstrukce nebude úplně to pravé na tuhost. Vibrace takovéto konstrukce budou určitě taky.

Já co jsem zatím vyzkoušel, tak do všech druhů dřeva to jde bez problémů, od všech možných modelářských až po jasanové nebo bukové dřevo a nebo lamino desky, což je docela prevít matroš. Frézy se na tom pečou a tůpí a mašinka přitom jede. Na drobné modelářské věci z duralu se teprve chystám, takže nemůžu říct jestli vyhovuje.
Železo zkoušet ani nebudu, na to mám cnc-čko v práci.
S pozdravem Marek
jakub199

25. 12. 2012, 3:31

Podľa mňa sa treba vyhnúť tomu "trojuholníku" a dosiahnuť čo najviac "krabicoidný" tvar portálu uzavrený(aspoň z časti) ešte pekne z hora to uzavrieť, zadnú stenu nechať celú v kuse(bez vybraní) avšak to prináša zasa väčšiu váhu portálu čo je aj prospešné avšak uberá to dynamike(rozpohybovať|zabrzdiť väčšiu masu je samozrejme ťažšie).
Upravil by som to tak aby sa dali tie dlhé vedenia otočiť o 90° klasicky "na stojaka". Tie ostatné osy dať tiež minimálne 20mm alebo zohnať nejaké použité lin. vedenia a podla toho upraviť rozmer. Pri tej oceli tiež nezabúdať na vreteno, tam je to niekde úplne mimo ako drevo,dural,plast.
Možno by stálo pouvažovať nad pevným portálom a hlavne si rozmyslieť na čo sa to ma primárne používať a kde je cena ktorú do toho chcem investovať.
PS:je tu 99.9% ľudí čo sa omnoho viac vyzná ako ja, tak si zober ich rady k srdcu.
Pekné sviatky
Tomabadon

27. 12. 2012, 12:05

Zdravím,
vidím tady velký problém na ose Y. Váha konstrukce bude na krokový motor moc velká a v konečném důsledku bude rychlost ( pri 1,9 Nm motoru ) cca 600 ~ 900 mm/min. ( viděl jsem podobnou konsrukci a ta dosahovala pouze 600 mm/min ), tento typ konstrukce lze použít pouze u malých frézek, nebo použít dva silnější motory. Další problém je u otevřených linearsetů, musí být umístěny tak, aby tlak tyto lineary nerozevíral - osa X, Z ( jak se tento linearset rozevře, tak už zůstane otevřený navždy ).
PS: raději bych ti doporučil konstrukci frézky, kterou tady prodávám, a ta by určitě zvládla tvá očekávání.
cnc pro každého
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“