Hloubička

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

snow

24. 3. 2008, 6:18

Zdravím tak jsem narazil na pojem elektroerozivní obrábění by mě zajímalo co to je že se tím obrábí kovy to sem našel ale zajímalo by mě jak je to rychlé jestli to dejme tomu když se tam upne 100 kg krychle kovu a stroj z toho udělá 50 kg formu . díky
Monteg

24. 3. 2008, 9:27

Jsi uuuuupně blbej :lol:
snow

25. 3. 2008, 6:54

Nevím neznám a tak se ptám to je snad normální já ti nebo vám také nepíšu že jste blbec.
jirka7

25. 3. 2008, 7:10

Nevim o tom, ze by tady nekdo na foru stavel neco takoveho. Ono jde spis o to, ze misto frezy je elektroda. Pokud tady ty hobby stroje jedou, tak jednou nekolikrat pomaleji v tom je rozdil od profi. Takze elektrodu, vysavac nejaky zdroj VN a je to.

http://www.mmspektrum.com/clanek/elektr ... i-obrabeni
snow píše:Nevím neznám a tak se ptám to je snad normální já ti nebo vám také nepíšu že jste blbec.
CZ_Pascal

25. 3. 2008, 9:32

Nechci Vám brát iluze, ale vysokonapetovy zdroj s vysavacem Vám fungovat nebude. Ten zdroj je docela dost slozitej a to je hlavni duvod proc se to mezi amatery nepouziva. A ten popis co jste na nej dal odkaz to popisuje opravdu velice zjednodusene jen aby bylo tak nejak priblizne jasne ze tam tece i nejaka ta elektrina, ale proces elektoerozivniho obrabeni je slozitejsi. A kdybych byl blbec, tak Vam napisu, ze jste uuuuplnej blbj ze o tom nic nevite. Ale kazdej nemuze vedet vsechno. Nadruhou stranu uznavam, ze otzka od Snow byla (jemně řečeno) docela dost naivní. :-)
snow

25. 3. 2008, 10:09

No já nepsal že to chci vyrobit mě jenom zajímalo jak to funguje páč sem se stím ještě nesetkal .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2008, 10:33

blizi se "For Industry" v Praze
muzete se tam zajet podivat a nechat si to vysvetlit prodejcem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lamoz
Sponzor fora

25. 3. 2008, 10:57

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2008, 11:35

ano
CZ_Pascal

25. 3. 2008, 11:53

Prodejce Vám velice rád vysvětlí vše co se týká jeho produktu. Jediné co vám za žádných okolností neřekne je jak vyrobit zdroj toho "řezacího" napětí/proudu protože to je jeho "KnowHow". Raději Vám nabídne (za nemalé peníze) onen samotný zdroj (v tom lepším případě). Všechny společnosti které se elektro-erozivním obrabenim zabyvaji si chrani sve informace protože ve chvili kdy člověk ví jak to vyrobit tak to už není zas tak drahé ten zdroj postavit.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2008, 12:01

no nejde tak o to ze to neni tak drahe jako o to ze dali sileny penize do toho aby to vymysleli
takze se mnohdy neni cemu divit
ale cenova politika nekterych prodejcu je opravdu silena a nema to nic spolecneho s vracenim investic danych do vyvoje ale spise s nenazranosti

v kazdem pripade se da ledasco pochytit a zatim tu nebyla rec o nejake vyrobe ale spise celkove jen o tom jak to funguje
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2008, 12:22

to jakym proudem se obrabi je jen jeden z problemu - dalsi vec je samotny magnetostrikcni menic, ktery generuje samotne kmity - ten urcuje take to jak to cele dohromady funguje

jinak neni problem si to vyzkouset doma - zkousel jsem takto vrtat do tvrdokovu a jde to docela rychle - ve vrtacce medeny kolik, ve vane upnutej tvrdokov zality olejem nebo petrolejem a na vrtacku a obrobek pripojeny zdroj proud - mel jsem pripojeny zdroj cca 18V/20A - dvoucestne uzmerneny s kondem asi 40.000uF.

Staci na to lehounce tlacit aby to pekne jemne jiskrilo a uz se vrta. Jen je treba si navlect na vrtacku jedno falesne lozisko jako sberac abyste si neodhulili loziska ve vrtacce.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
CZ_Pascal

25. 3. 2008, 3:06

Magnetostrikční měniče se pokud vím pro elektroerozivní obrábění nepoužívají. Ve Vašem případě jste tak nějak nahradil to co má dělat ten napěťovo-proudový zdroj tím že jste mechanicky měnil vzdálenost elektrody a obrobku. A tohle by onen magnetostrikční měnič dělal.

Možná je tohle použitelné (do jaké míry nedokážu posoudit) na nějakou tu hloubičku, ale rozhodně ne na "drátovku". Tam už je vše na elektronice.

Jinak petrolej je jako elektrolit docela vhodný. Častěji se však používá deionizovaná voda.
Mad_BOXs

25. 3. 2008, 3:59

RadekCX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2008, 4:36

CZ_Pascal píše:Magnetostrikční měniče se pokud vím pro elektroerozivní obrábění nepoužívají. Ve Vašem případě jste tak nějak nahradil to co má dělat ten napěťovo-proudový zdroj tím že jste mechanicky měnil vzdálenost elektrody a obrobku. A tohle by onen magnetostrikční měnič dělal.

Možná je tohle použitelné (do jaké míry nedokážu posoudit) na nějakou tu hloubičku, ale rozhodně ne na "drátovku". Tam už je vše na elektronice.

Jinak petrolej je jako elektrolit docela vhodný. Častěji se však používá deionizovaná voda.
o dratovce jste tady prvne zacal vy - jinak doted se mluvilo podle nadpisu o hloubicce a tam se magnetostrikce pouziva stoprocentne
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“