Amatérská stavba CNC frézky v obrazech

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
PetrNC
Sponzor fora

26. 12. 2012, 9:58

Měnič máš zapojený jen na jednu fázi. Zkus změřit proud, který Ti při zátěži teče do měniče.
packa

26. 12. 2012, 11:02

to wektorové řízení ti vřeteno nejspíš odpálí do toho bych nešel , každopádně je potřeba mít dostatečnou rezervu v nastavení max proudu , nevím jak tento měnič , ale měl by umět zobrazit aktualní hodnotu proudu tak to sledovat jak je to se zátěží a jestly to nechce přelézt max nastavenou hodnotu .
samozřejmě taky jak máš nastavenou uf křivku , pokud ti vřeteno moc netopí tak ji posun nahoru
lubos
Sponzor fora

26. 12. 2012, 12:15

je k tomu vřetenu nějaká křivka s otáčkama a kroutákem, že by se to pak dalo porovnat s atasem?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
zami

26. 12. 2012, 12:52

packa píše:to wektorové řízení ti vřeteno nejspíš odpálí do toho bych nešel , každopádně je potřeba mít dostatečnou rezervu v nastavení max proudu , nevím jak tento měnič , ale měl by umět zobrazit aktualní hodnotu proudu tak to sledovat jak je to se zátěží a jestly to nechce přelézt max nastavenou hodnotu .
samozřejmě taky jak máš nastavenou uf křivku , pokud ti vřeteno moc netopí tak ji posun nahoru
Max. proud mám nastavený na 11A. Na displeji měniče se při běhu na prázdno objeví 1,6A a při zajetí do materiálu (1,5m/min) se proud zvýší na 2,6A. Vřeteno je po hodinovém frézování vlažné. Asi zkusím pracovat s tou uf křivkou.(Pokud zjistím kde to je a jak se nastavuje.... :oops: ).

Ještě tu mám jeden měnič. Je to 1x 380(vstup), 3x 380(výstup). Myslíte, že pokud bych ho použil, že by se to zlepšilo ?

Miloš
zami

26. 12. 2012, 12:54

PetrNC píše:Měnič máš zapojený jen na jednu fázi. Zkus změřit proud, který Ti při zátěži teče do měniče.
No, vlastně celý stroj mám zapojený na jednu fázi. Myslíš, že by pomohlo zapojit vřeteno do jiné fáze ?
Miloš.
CAWEDOG
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2012, 1:04

Já mam podobne vřeteno akorat 2,2KW se stejným meničem. Pri 10k otačkách a posufu 3m/min s 25mm frezou na duralu pousti FM až 6A tzn jenakejch 1500W. Víc jsem z toho nikdy nedostal, protoze potom uz se vřeteno zastavovalo. FM pouští jenom tolik amper kolik máš max nastaveno. Já jsem nakonech nechal mastaveny defaultni nastaveni protože s emi povedlo laborovanim jedno freteno spalit a snizil sem max otacky na 18k. Protoze tolik jsem pouzim max 2krat. a tím se zmenila i cela krivka a vretynko má víc síly. Pořad ale musis počítat s tím ze má maximální krouták okolo 1Nm. a s tím uz toho moc nenadelas.
Jinak pokud mohu doporučit uplně zapomen na HSS frezy a MDF a podobné materiály. Kup si pár tvrdokovovejch frez. Jejich cena není tak vysoka a vydrží. Pokud budes frezovat tak se snaz dodržet posuv na zub minimálne 0,05 idelane 0,1 - 0,15mm. Jinak uz nefrezujes ale brousis a to ti v tomhle materialu umře kazdá freza. Pokud jsi pouzil 4 zubou desitku tak tvuj posuv byl cca 0,02 a to je opravdu málo.
zami

26. 12. 2012, 1:13

CAWEDOG píše:Já mam podobne vřeteno akorat 2,2KW se stejným meničem. Pri 10k otačkách a posufu 3m/min s 25mm frezou na duralu pousti FM až 6A tzn jenakejch 1500W. Víc jsem z toho nikdy nedostal, protoze potom uz se vřeteno zastavovalo. FM pouští jenom tolik amper kolik máš max nastaveno. Já jsem nakonech nechal mastaveny defaultni nastaveni protože s emi povedlo laborovanim jedno freteno spalit a snizil sem max otacky na 18k. Protoze tolik jsem pouzim max 2krat. a tím se zmenila i cela krivka a vretynko má víc síly. Pořad ale musis počítat s tím ze má maximální krouták okolo 1Nm. a s tím uz toho moc nenadelas.
Jinak pokud mohu doporučit uplně zapomen na HSS frezy a MDF a podobné materiály. Kup si pár tvrdokovovejch frez. Jejich cena není tak vysoka a vydrží. Pokud budes frezovat tak se snaz dodržet posuv na zub minimálne 0,05 idelane 0,1 - 0,15mm. Jinak uz nefrezujes ale brousis a to ti v tomhle materialu umře kazdá freza. Pokud jsi pouzil 4 zubou desitku tak tvuj posuv byl cca 0,02 a to je opravdu málo.
To mě zaujalo. To znamená, že pokud mám nastaveno na měniči max. 400Hz tak při 18k otáček má menší krouťák než když mám nastaveno na měniči max. 300Hz ?
S těmi frézami máš samozřejmě pravdu. Ty HSS jsou jen momentální nouzové řešení.
Miloš
CAWEDOG
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2012, 1:45

Zvýší se ti kroutak akorat pri nižsích otáčkach. Na tech 18000 uz to mit vliv moc nebude.Ale taky v tech FM plavu a potreboval bych to trosku osvětlit. Pokud me vretynko chladny tak mu mužes jeste naložit. U tech elektrovreten minimalne 3KW. jinak to mena zadnou silu pod 5000 ot.
packa

26. 12. 2012, 3:54

přece není možný aby vřeteno 1,6 bylo slabší jak 0,5 to je proti logice , bud je to vřeteno šund ??? nebo je blbě nastavený
jaký tam máte max napětí ,
uváděný výkon je při max otáčkách a napětí které je jmenovité na štítku
pak musí výkonu odpovídat i odebíraný proud ,
podle mě máte něco blbě v nastavení měniče ,
nastavovaly jste tam cos fíí
což je účinost motoru , někde se nastavuje v procentech , měla by být uvedena na vřeteni na štítku .
Další věc je nastavení max otáček , problém je ten že se někdy vztahuje k 50Hz a některé měniče berou max otáčky při max F
Taky se mi nezdá to že by se to vřeteno tak dobře chladilo při maximu co dá , pokud píšeš že je vlažné tak ho provozujete moc naměko , někde je něco špatně , nevím jak tento měnič ale u většiny se zadává max proud a jmenovitý provozní proud a na ten se podívej a klidně ho zviš , a hlídej teplotu
zami

26. 12. 2012, 5:07

packa píše:přece není možný aby vřeteno 1,6 bylo slabší jak 0,5 to je proti logice , bud je to vřeteno šund ??? nebo je blbě nastavený
jaký tam máte max napětí ,
uváděný výkon je při max otáčkách a napětí které je jmenovité na štítku
pak musí výkonu odpovídat i odebíraný proud ,
podle mě máte něco blbě v nastavení měniče ,
nastavovaly jste tam cos fíí
což je účinost motoru , někde se nastavuje v procentech , měla by být uvedena na vřeteni na štítku .
Další věc je nastavení max otáček , problém je ten že se někdy vztahuje k 50Hz a některé měniče berou max otáčky při max F
Taky se mi nezdá to že by se to vřeteno tak dobře chladilo při maximu co dá , pokud píšeš že je vlažné tak ho provozujete moc naměko , někde je něco špatně , nevím jak tento měnič ale u většiny se zadává max proud a jmenovitý provozní proud a na ten se podívej a klidně ho zviš , a hlídej teplotu

Je mi jasné, že se to vřeteno fláká. Pokud při frézování bere kolem 2,5A a je vlažné. O to větší záhada je, proč se při zvýšení rychlosti posuvu zastavuje.
Bohužel v manuálu vůbec nemůžu najít kde se nastavuje ta účinnost. Ostatně, všechno se mi tam dost špatně hledá, je to v cizí řeči.... :roll:
zami

26. 12. 2012, 5:12

Nasadil jsem fungl novou SK čtyřbřitou frézu o průměru 12mm. Je to o něco lepší (mohu dělat o něco vyšší rychlostí), ale broblém to nevyřešilo. V tom nastavení FM je určitě nějaký problém.
Miloš
packa

26. 12. 2012, 5:19

vypiš sem nějaké základní parametry a jak je máš nastaveny
třeba to pomůže ,
vím že z toho radost mít nebudeš ale tyhle měniče všeobecně stojí zaprd ,
levné dobré a s perfektní podporou jsou FRECON
já oosbně mám několik LENZE a mám je jakš takš zvládnuté
Martinhora

26. 12. 2012, 5:21

Doufám, že na to přijdeš a já se pak přiživim. Strávil jsem nad tím hodně času a nevymyslel nic. Mám FM Siemens sinamics G110. Já mám vřeteno i po 5ti hodinovém frézování vyloženě studený. Nejradši bych byl, kdyby bylo na motoru snímání otáček a FM by si sám přidával - ale to je pro mě už vyšší dívčí. Jak máš vyřešeno to vyjetí z materiálu při zastavení vřetene ....
zami

26. 12. 2012, 5:34

Martinhora píše:Doufám, že na to přijdeš a já se pak přiživim. Strávil jsem nad tím hodně času a nevymyslel nic. Mám FM Siemens sinamics G110. Já mám vřeteno i po 5ti hodinovém frézování vyloženě studený. Nejradši bych byl, kdyby bylo na motoru snímání otáček a FM by si sám přidával - ale to je pro mě už vyšší dívčí. Jak máš vyřešeno to vyjetí z materiálu při zastavení vřetene ....
Vyjetí vřetene z materiálu se děje automaticky. Já pak jenom stisknu zelené tlačítko a vše se znovu rozběhne.
Miloš
packa

26. 12. 2012, 5:34

co jsem ted koukal na manual toho měniče tak je to opravdu děs ,
co mě napadlo , skus zvětšit min napětí ( parametr PD010)
a ještě tohle : PD009 Intermediate voltage tady bude nejspíš zakopoaný pes . tady je strojový překlad , k pochopení ale stačí :

Tento parametr je nastaven na přechodnou hodnotu napětí svévolné V / F křivky. Pokud je nastavena nesprávně, způsobí nadproudové nebo pod-moment motoru, nebo dokonce vypnutí měniče. Když se zvýší mezifrekvence napětí zvýší výstupní moment a zároveň také výstupní proud. Při změně tohoto parametru věnujte prosím pozornost sledování výstupní proud, aby se zabránilo měnič je vypínání kvůli nadproudu.
Tovární nastavení střední napětí pro měnič třídy 220V je 15, zatímco tovární nastavení střední napětí 380V třídy měniče je 27,5.
Tato sada hodnota střední napětí je omezena nastavenou hodnotu napětí Max. Když napětí se zvyšuje na určitou hodnotu, při mezifrekvence moment kompenzace ztratí svou funkci. Při nastavování tohoto parametru výstupní proud měniče by měla být zvýšena z nízké na vysokou pomalu v závislosti na zatížení stroje, dokud se nesetká výchozí požadavek. Nebuďte rychle zvýšit ji velkou amplitudou. Jinak by to mohlo způsobit vypnutí frekvenčního měniče nebo poškození strojů.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“