Jednoduché ovládání krokových motorů?

Odpovědět
Filip Filip

20. 1. 2013, 10:03

Ahoj kamarádi. Vyrábím dvojitě roubené domky. Většina této práce je v manipulaci dřeva po dílně. Dělám si robotickou ruku. V dílně 12x 30m jsou nahoře u stropu ozubené koleje. Na těch jede portálový jeřáb poháněný krokovým motorem. To je první motor
Druhý motor pohání vozík na tom portálovém jeřábu.
Třetí motor otáčí závitovou tyč, která spouští nahoru a dolu teleskopické rameno.
Čtvrtý motor rameno otáčí.
A pátý motor otvírá a zavírá manipulační kleště na konci ramene.
Mám tedy v ruce pět kabelů. Až to dokončím budu schopný z kteréhokoli místa v dílně přemístit břemeno (prkno) kamkoli.
To bych ale strávil celé mládí u ovladače.

Protože prkno ohobluji a musím ho podat do dalšího stroje. Za strojem ho uchopit a položit na další stroj. Rameno se musí naučit zopakovat pohyb který jsem vykonal manuálně.
Nakonec se hotová prkna skládají do balíku. Je možné i toto? Naučí se rameno položit další prkno vedle toho předchozího? Myslím přičíst si k vykonanému pohybu x otáček krokového motoru navíc?
Jak vypadá ovládací panel? Jde to z noteboku? Musím pořád psát počty otáček, nebo to jde i joystickem ? Jde měnit rychlost provedení?
Mám s tím minimální zkušenost a začínající firmu bez možnosti milionových investic. Dík za každou poradu Filip, město Semily
Mad_BOXs

20. 1. 2013, 11:05

Ahoj, jsem zvědavý jestli na to někoho seženeš.
Já osobně bych toto zadání zvládnul realizovat, ale bohužel do toho nepůjdu, z důvodu bezbečnosti. Jelikož se jedná o zvedací zařízení v plném robotickém režimu, tak veškeré bezpečnostní prvky by byly dražší než vlastní ovládací elektronika.
Máš to do firmy, tak jsem trochu naznačil, že v případě úrazu zaměstnance, jde veškerá odpovědnost a případná finanční sankce na výrobce.
Je to zvedací manipulační robot.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“