Programy na Heidenhain
Zdravím,
mám menší problém, máme ve firmě 2 CNC stroje, které využívají operační systém Heidenhein, ale stroje jsou zcela odlišně stavěné a už se nám párkrát stalo, že programátor nebo obsluha nahrála špatně program a omylem jej spustila na druhém stroji, což mělo za následek rychlou kolizi, neboť výška strojů (osa Z) je pro oba stroje odlišná. Mohli byste mi prosím poradit, zda existuje nějaký způsob, který by tomuto zamezil? Aby to bylo doslova řečeno blbuvzdorné a při pokusu o spuštění nebo nahrání programu na stroji nebo do stroje to vyhodilo nějakou hlášku, popřípadě se program nerozjel? Zajímá mě zda existuje nějaká možnost například typu změnit koncovku programu z .h na něco jiného nebo pomocí postprocesorů, které se používají při generování zapsat do kodu nějaký řádek (podmínku). Zajímali by mě tedy vaše názory a především nápady, jak tyto stroje co nejvíce ochránit, před takovými omyly. Děkuji.
mám menší problém, máme ve firmě 2 CNC stroje, které využívají operační systém Heidenhein, ale stroje jsou zcela odlišně stavěné a už se nám párkrát stalo, že programátor nebo obsluha nahrála špatně program a omylem jej spustila na druhém stroji, což mělo za následek rychlou kolizi, neboť výška strojů (osa Z) je pro oba stroje odlišná. Mohli byste mi prosím poradit, zda existuje nějaký způsob, který by tomuto zamezil? Aby to bylo doslova řečeno blbuvzdorné a při pokusu o spuštění nebo nahrání programu na stroji nebo do stroje to vyhodilo nějakou hlášku, popřípadě se program nerozjel? Zajímá mě zda existuje nějaká možnost například typu změnit koncovku programu z .h na něco jiného nebo pomocí postprocesorů, které se používají při generování zapsat do kodu nějaký řádek (podmínku). Zajímali by mě tedy vaše názory a především nápady, jak tyto stroje co nejvíce ochránit, před takovými omyly. Děkuji.
Naposledy upravil(a) KlaraM dne 3. 2. 2013, 2:05, celkem upraveno 1 x.
myslím ze heidenhain zobrazuje komentáre aj na stroji, nešlo by teda do komentáru na začiatok programu napísať pre ktorý stroj je program určený?
Pracujem s ludmi a viem ze to uplne blbovzdorne nie je ale tý čo toto nedokážu vyhodnotit by sa k cnc nemali priblizovat.
Pracujem s ludmi a viem ze to uplne blbovzdorne nie je ale tý čo toto nedokážu vyhodnotit by sa k cnc nemali priblizovat.
- garulus
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak. Podľa mňa nie je problém v programe, ale v obsluhe.
My mame 4 rôzne stroje a rovnaké programy....problém je až keď ja niečo poseriem ...
Ak môžeš tak sem daj viac info a aj vzorku programu....
My mame 4 rôzne stroje a rovnaké programy....problém je až keď ja niečo poseriem ...

Ak môžeš tak sem daj viac info a aj vzorku programu....
Souhlasím s vámi, jen mě zajímalo, jestli není nějaký způsob, jak to udělat, aby program sám poznal, pro který je stroj a případně se na jiném nespustil. Prostě něco blbuvzdorného, aby se dalo předcházet nešťastné náhodě. Přeci jen obsluha, tedy jeden člověk musí zvládat několik mašin zaráz a v té ryschlosti si nemusí všimnout, že v kodu v hlavičce je uvedeno jiné Zko atd. O tech komentarich jsme take uvazovali, ale hledali jsme spis neco opravdu blbuvzdorneho, neco co vystavi stopku. Nejprve nas napadla myslenka pouzivat jine pripony nez .h, ale to jsme zjistili ze nebude mozne. Pak generovat programy c cam systémech a přes postprocesor na daný stroj tam vygenerovat na konec názvu programu i název stroje, ale ani to nemusí zastavit omyl na stroji. Proto jsem se zajimala, jestli neexistuje neco, co by overilo program (nejaká zapsaná podmínka do programu, cokoliv, ktera by vyhodila chybu například, kdyby se to omylem pokusil někdo spustit na jiném stroji.
v to prípade ma napadá iba napísať nejaké makro(podprogram) ktoré vyhodnotí nejakú vnútornú konštantu stroja a ak sa nebude zhodovať so strojom na ktorom ja program spustaný preskoci na navestie na konci programu ak je stroj v poriadku začne na prvom bloku.
ale ešte raz upozornujem obchadzaš hlavný problém, kde mas istotu ze si obsluha skontrolovala ostatné veci pokial toto potrebuješ riešiť systémovo.
ale ešte raz upozornujem obchadzaš hlavný problém, kde mas istotu ze si obsluha skontrolovala ostatné veci pokial toto potrebuješ riešiť systémovo.
Jak to znovu říci, mě tento problém zajímá jako prevence toho, že se to může stát a rádi bychom to měli takhle ošetřené, kdyby to bylo možné. neříkám, že máme špatnou obsluhu, že se jim to stává často, jen chceme předcházet problémům s jistotou. Neobrábíme kov, ale kusy nahazujeme co chvila a jeden člověk má několik mašin, kolem kterých neustále lítá a pár krát do roka se tohle stane, samozřejmě vinou člověka, ale rádi bysme se tomuto vyvarovali, aby jsme předešli problémům. Vygenerované kódy máme uplně stejné, protože se jedná o dvě podobné mašiny, liší se jen v kodu v maximální hodnotě osy Z.
bohuzial heidenhain som videl už naozaj dávno ale v sekcii riadiace systemy najdeš niekoho kto to zmakne popripade bude vedieť či sa to dá, ja som narýchlo našiel: http://files.heidenhain.webnode.cz/2000 ... 0LBL%20b.h kde sa rieši podprogram ako je to s makrami ako sa dajú vyčítať premenné stroja a použiť to je už pre mna na dlhšie študovanie manualu čiže prepáč v tom nedokážem pomôcť.
V každom stroji stačí vytvoriť prázdny program v koreňovom adresári
stroj 1 :
BEGIN PGM CNC-1 MM
END PGM CNC-1 MM
stroj 2 :
BEGIN PGM CNC-2 MM
END PGM CNC-2 MM
Potom už len stačí vložiť na začiatok programu cyklus 12 PGM CALL s názvom stroja pre ktorý je program určený.
Pre stroj 1 :
BEGIN PGM TEST MM
BLK FORM 0.1 Z X-20,0 Y-20,0 Z-20,0
BLK FORM 0.2 X20,0 Y20,0 Z0,0
CYCL DEF 12.0 PGM CALL
CYCL DEF 12.1 PGM TNC:\CNC-1.H
CYCL CALL
.
.
.
END PGM TEST MM
Pre stroj 2 :
BEGIN PGM TEST MM
CYCL DEF 12.0 PGM CALL
CYCL DEF 12.1 PGM TNC:\CNC-2.H
CYCL CALL
.
.
.
END PGM TEST MM
Ak sa potom stane že bude program nahraný na stroj pre ktorý nie je určený, ostane stať s chybou volaný program nebol nájdený a nebude pokračovať v obrábaní.
stroj 1 :
BEGIN PGM CNC-1 MM
END PGM CNC-1 MM
stroj 2 :
BEGIN PGM CNC-2 MM
END PGM CNC-2 MM
Potom už len stačí vložiť na začiatok programu cyklus 12 PGM CALL s názvom stroja pre ktorý je program určený.
Pre stroj 1 :
BEGIN PGM TEST MM
CYCL DEF 12.0 PGM CALL
CYCL DEF 12.1 PGM TNC:\CNC-1.H
CYCL CALL
.
.
.
END PGM TEST MM
Pre stroj 2 :
BEGIN PGM TEST MM
CYCL DEF 12.0 PGM CALL
CYCL DEF 12.1 PGM TNC:\CNC-2.H
CYCL CALL
.
.
.
END PGM TEST MM
Ak sa potom stane že bude program nahraný na stroj pre ktorý nie je určený, ostane stať s chybou volaný program nebol nájdený a nebude pokračovať v obrábaní.
Mozno mi to len nedochadza ale ja v generujem ten istý program na 4 rôzne frezy pokial sa jedna o obrabanie v 3och osiach ( vsetky maju iTNC530 ) a este ani raz nebol problém iba ak obsluha namerala zle nulovy bod alebo zle zoradila nástroje, v prípade ze sú pojazdy v osiach male tak stroj zastavy a vypíse ze je na koncaku a ziadna buracka. Mna napadá ako riesenie skusiť to co je u nas vo firme, všetky stroje mame pripojene na siet a cez TNCRemo nahrávam programi na stroj ktorý potrebujem takze obsluha spusta len programi ktore nahram do stroja ja a tym by sa aj u vás predišlo tomu ze by sa niekto pokusil nedopatrenim spustit program na inom stroji ako bolo urcene.
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
Zdravím,
bylo by dobré, kdybys poslal krátkej program, abychom věděli, o co jde. Podle toho, co píšeš máš v programu najetí na "Z" souřadnici vztažené k referenčnímu bodu. Pokud ano, tak bych si na mašinách vytvořil podprogram s tímto najetím a v programu bych jej volal místo toho najetí (PGM CALL). V mašinách si v podprogramu nastavíš polohu, jakou chceš a podprogram zamkneš.
Osobně bych se vyhnul programování čehokoliv v jiném souřadném systému, než od nulového bodu. Potom již vše závisí na nastavení nul. bodu. V každém případě je potřeba vědět, co Tě k tomu tvému způsobu vede.
bylo by dobré, kdybys poslal krátkej program, abychom věděli, o co jde. Podle toho, co píšeš máš v programu najetí na "Z" souřadnici vztažené k referenčnímu bodu. Pokud ano, tak bych si na mašinách vytvořil podprogram s tímto najetím a v programu bych jej volal místo toho najetí (PGM CALL). V mašinách si v podprogramu nastavíš polohu, jakou chceš a podprogram zamkneš.
Osobně bych se vyhnul programování čehokoliv v jiném souřadném systému, než od nulového bodu. Potom již vše závisí na nastavení nul. bodu. V každém případě je potřeba vědět, co Tě k tomu tvému způsobu vede.
Asi nejjednodussi je zadat do kazdeho stroje do tabulky parametru cislo stroje a jednoduchou upravou postprocesoru.
Na pocatku kazdeho programu se porovna cislo parametru s cislem v programu a paklize se neshoduji,stroj se nerozjede a zahlasi chybu.
Na pocatku kazdeho programu se porovna cislo parametru s cislem v programu a paklize se neshoduji,stroj se nerozjede a zahlasi chybu.
EdgeCAM 2014 a 2017