Na Schaublinovi 102 je vřetenové ložisko SKF NN 3009 K-SP( NN je dvouřadé, číslo 3009 není podstatné udává rozměrovou řadu, K je vnitřní kužel kroužku 1:12, pomlčka značí mosaznou klec a SP je super precision)
Protože k pořádné GO patří taky výměna ložisek, tak tohle přední stěžejní by bylo určitě dobrý, mimo těch ostatních celkem nezajímavých vyměnit taky. Problém je ten, že SKF už tyhle ložiska s mosaznou klecí nedělá(vím ale kde se ještě dají sehnat), ale dělají označení NN 3009 KTN/SP (to TN je polyamidová klec).
Otázka zní: má význam bazírovat na původní mosazné kleci? nebo by se dala zkousnout i ta polyamidová, při které je údajně, čemuž moc nevěřím to ložisko tišší? Nabízí mě náhradu FAG a NSK, které ty klece mají právě mosazné, ale zase to není SKF.........

.
Další věcí je ta, že u posledních ložisek SKF co jsem kupoval do motoru mě zarazilo made in malaysia a to ve mě moc důvěry nebudí.
Jinak to ložisko jak s polyamidovou tak s mosaznou klecí od SKF stojí shodně cca 7,5 k a FAG a NSK jsou zhruba o litr levnější
Tak teď babo raď, které koupit

To je ono, nasazené na vřeteni, vnější kroužek je zvlášť ve vřeteníku