Návrh konstrukce

oscar

19. 8. 2012, 8:27

63$ (endmachining je za +8$)

ale taky by me zajimaly reference
yety

19. 8. 2012, 10:42

oscar píše:63$ (endmachining je za +8$)

ale taky by me zajimaly reference

Jake použivate krokače? stači na bežně hobby použiti nema 24? (modra čina deska)
pajda

20. 8. 2012, 10:10

Kup si třeba ty úplně nejlevnější čínský krokáče, ale k nim kup rovnou drivery typu M542 nebo 2M542 (v nouzi nejvyšší pak kup desku ale červenou). Jinak 2Nm což motory s přírubou Nema23 běžně poskytují utáhnou už ledacos.
yety

20. 8. 2012, 4:22

pajda píše:Kup si třeba ty úplně nejlevnější čínský krokáče, ale k nim kup rovnou drivery typu M542 nebo 2M542 (v nouzi nejvyšší pak kup desku ale červenou). Jinak 2Nm což motory s přírubou Nema23 běžně poskytují utáhnou už ledacos.

Co je takove ledacos? Chtěl bych občas zabruslit do hliniku.
pajda

20. 8. 2012, 7:31

Ohledně těch Nm nejde o materiál který tím budeš chtít brát, ale dynamiku s jakou ho budeš chtít brát. To máš jako v autě, na to abys jel hodně rychle nepotřebuješ kdovýjaký moment/výkon, ale problém nastává pokud se na tu rychlost chceš dostat dřív než zestárneš.

čili s těmi 2Nm se nemusíš bát vlka nic - pojede to, páč převod síly přes šroub je furt obrovský. Možná omezení však budou v tom, že budeš muset omezit rampy (což tolik nevadí u rychloposuvu a obrábění deskových materiálů), ale je to naopak neštěstí pro gravírování, kde ti je celková vysoká rychlost přejezdu vpodstatě k ničemu.

Nicméně k dosažení opravdu krátkých ramp je třeba řešit stroj komplexně, tj. kromě momentu krokáče to je tuhá konstrukce, naprosto nutný je kuličkový šroub a rozhodně nezapomenout na příslušný výkon(moment) vřetene. Přičemž platí, že pokud je jen jediná věc z tohoto podceněna, tak to stroj okamžitě zdegraduje jako celek.

A naposled pokud se tam chystáš vrazit modrou nebo i tu červenou čínskou desku, tak rovnou zapomeň, že jsem tu něco psal...
yety

21. 8. 2012, 1:08

pajda píše:Ohledně těch Nm nejde o materiál který tím budeš chtít brát, ale dynamiku s jakou ho budeš chtít brát. To máš jako v autě, na to abys jel hodně rychle nepotřebuješ kdovýjaký moment/výkon, ale problém nastává pokud se na tu rychlost chceš dostat dřív než zestárneš.

čili s těmi 2Nm se nemusíš bát vlka nic - pojede to, páč převod síly přes šroub je furt obrovský. Možná omezení však budou v tom, že budeš muset omezit rampy (což tolik nevadí u rychloposuvu a obrábění deskových materiálů), ale je to naopak neštěstí pro gravírování, kde ti je celková vysoká rychlost přejezdu vpodstatě k ničemu.

Nicméně k dosažení opravdu krátkých ramp je třeba řešit stroj komplexně, tj. kromě momentu krokáče to je tuhá konstrukce, naprosto nutný je kuličkový šroub a rozhodně nezapomenout na příslušný výkon(moment) vřetene. Přičemž platí, že pokud je jen jediná věc z tohoto podceněna, tak to stroj okamžitě zdegraduje jako celek.

A naposled pokud se tam chystáš vrazit modrou nebo i tu červenou čínskou desku, tak rovnou zapomeň, že jsem tu něco psal...

Drivery zeberu nějake M542 nebo 2M542 jak radi nahoře , krokače zeberu asi teda Nema23, 76mm. Ještě mě zajima ten tip s vyvodem osy zezadu , je to v něčem lepši? (Interpolator na tak maly stroj asi cenu nema)
pajda

21. 8. 2012, 3:41

yety píše: Ještě mě zajima ten tip s vyvodem osy zezadu , je to v něčem lepši?
No slouží to k tomu, že si na to lze přidělat točítko nebo knoflík pro ruční polohování. A hlavně pro připojení Enkodéru. Jinak je ten motor samozřejmě naprosto totožný.

Jinak kluci tady docela dost chválili 2,7Nm motor rovněž s přírubou Nema23 od Microconu typ: SX-2727 za 890Kč bez DPH. K těmto motorům je k němu k dispozici i momentová charakteristika, ze které je pěkně vidět, že tento typ s nízkou indukčností ( = žere více proudu) je vhodný pro dynamické aplikace protože neztrácí tak rychle moment s otáčkami jako podobný model s vyšší indukčností ( = stačí mu méně proudu) SX-1428 za 700Kč bez DPH. Všimni si, že při 10 ot/sec má SX-2727 o polovinu větší moment než SX-1428 (konkrétně cca 1Nm proti 0,5Nm).

.. No a jelikož tvoje mašinka už je přeci jen trochu větší, tak bych se ubíral právě touto cestou. I na trapézech už by to mělo pěkně létat.

edit: samozřejmě ot/sec (10ot/min snad ani nelze považovat za pohyb, natož pak dynamický :D )
yety

21. 8. 2012, 4:33

pajda píše:
yety píše: Ještě mě zajima ten tip s vyvodem osy zezadu , je to v něčem lepši?
No slouží to k tomu, že si na to lze přidělat točítko nebo knoflík pro ruční polohování. A hlavně pro připojení Enkodéru. Jinak je ten motor samozřejmě naprosto totožný.

Jinak kluci tady docela dost chválili 2,7Nm motor rovněž s přírubou Nema23 od Microconu typ: SX-2727 za 890Kč bez DPH. K těmto motorům je k němu k dispozici i momentová charakteristika, ze které je pěkně vidět, že tento typ s nízkou indukčností ( = žere více proudu) je vhodný pro dynamické aplikace protože neztrácí tak rychle moment s otáčkami jako podobný model s vyšší indukčností ( = stačí mu méně proudu) SX-1428 za 700Kč bez DPH. Všimni si, že při 10 ot/sec má SX-2727 o polovinu větší moment než SX-1428 (konkrétně cca 1Nm proti 0,5Nm).

.. No a jelikož tvoje mašinka už je přeci jen trochu větší, tak bych se ubíral právě touto cestou. I na trapézech už by to mělo pěkně létat.

edit: samozřejmě ot/sec (10ot/min snad ani nelze považovat za pohyb, natož pak dynamický :D )

Jo ty SX-2727 vypadaji celkem slušně , mysliš že je vhodne k tomu motoru todle: http://www.ebay.com/itm/CNC-Micro-Stepp ... 43b139116d" onclick="window.open(this.href);return false; ? ma někdo konkretně tydle činske kopije otestovane?
pajda

22. 8. 2012, 10:50

Myslím že kluci tady používají jak M542 tak i 2M542 (ani pořádně nevím v čem se liší, snad že to 2M542 má už taky "Pure-sinusoidal current control technology" jako má vyšší řada M752 ) Ani vlastně nevím kdo je výrobcem, jestli právě Leadshine (což jsou mimochodem taky číňani).

Já bych s důvěrou šel v této stopě. Nicméně podle mě všechno jsou to totožné kopie (a budu rád když mě někdo vyvede z omylu).

1) Leadshine
2) JMC
3) Noname (bez loga na driveru)

.. Jinak ta řada 542 má sice uveden proud 4,2A, ale to je proud špičkový, trvalý proud je jen něco přes 2,2A, takže ty motory SX2727 jsou pro tento driver konečná - na výkonnější bych už rozhodně volil řadu 752. Stejně tak i napětí, kde doporučení pro řadu 542 zní 36VDC
yety

23. 8. 2012, 1:04

Jak svařujete hlavní rám?
Jelikož nemam doma svařovaci stůl ani Co2 svařečku pouze elektriku , svařil sem to na nejrovnějšim mistě ktere sem měl , jenže i tak se to pokroutilo (do vrtule) děla mi to cca 2mm proti sobě , někdo nějaky napad jak to porovnat? (kladivem to nejde :D)
Selic

23. 8. 2012, 3:58

Na litinovem drazkovem stole, vzdycky tak max. 3cm housenky na jedne strane a pak zase na strane zcela opacne, aby se to nakroutilo zase zpet. A pak to dame vyzuhat :)
Jelikož nemam doma svařovaci stůl ani Co2 svařečku pouze elektriku , svařil sem to na nejrovnějšim mistě ktere sem měl , jenže i tak se to pokroutilo (do vrtule) děla mi to cca 2mm proti sobě , někdo nějaky napad jak to porovnat? (kladivem to nejde :D)
Možnosti jsou tři:
1) zatlacit bagrem proti betonove podlaze
2) zapustit 16mm zavitove tyce do betonove podlahy na chemicke kotvy a srovnat to na nich
3) ram venovat kovosrotu a zacit znovu, podle prvniho odstavce
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
yety

23. 8. 2012, 4:27

Selic píše:
Na litinovem drazkovem stole, vzdycky tak max. 3cm housenky na jedne strane a pak zase na strane zcela opacne, aby se to nakroutilo zase zpet. A pak to dame vyzuhat :)
Možnosti jsou tři:
1) zatlacit bagrem proti betonove podlaze
2) zapustit 16mm zavitove tyce do betonove podlahy na chemicke kotvy a srovnat to na nich
3) ram venovat kovosrotu a zacit znovu, podle prvniho odstavce

zitra du na lis, možna se zadaři.
Josef
Sponzor fora

24. 8. 2012, 6:55

Pokud se náhodou zadaří a pak do toho hráneš např. frézou, tak je velká pravděpodobnost, že se to mrskne zase. Chce to žíhat.
yety

24. 8. 2012, 10:25

Josef píše:Pokud se náhodou zadaří a pak do toho hráneš např. frézou, tak je velká pravděpodobnost, že se to mrskne zase. Chce to žíhat.

Tak podařilo se to srovnat , až povařim cely podstavec dam to vyžihat.
HAAS
Kontaktovat uživatele:

3. 2. 2013, 2:35

Chystám něco podobného z obdélníkových a U profilů a chci se zeptat jestli je nezbytně nutné nechat ofrézovat dosedací plochy na těch profilech když na ně chci přišorubovat podepřené vodící tyče.Mě je jasné že ty profily nebudou moc rovné, ale myslel jsem že by to šlo ve výsledku nějak doladit.Výslednou přesnost bych chtěl max okolo 0.07.Máte nějaké zkušenosti s podobnými konstrukcemi? Jak ladíte kolmost a rovnoběžnost všech os?Podotýkám že vše bude sešroubováno nic svařovat nebudu.Pro představu přikládám pár obrázků
Přílohy
cnc.jpg
cnc2.jpg
http://www.haascnc.com/home.asp
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“