reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
Zrzavec

4. 2. 2013, 3:34

ledvinap píše:Ono se to obcas resi tak, ze se na NO privede +5V, na NC zem a C se pripoji ke vstupu. Vyhoda je, ze krome okamziku prepnuti je kontakt stale pripojeny na nejaky potencial (ma nizkou impedanci), takze je toto reseni odolnejsi proti ruseni.
To je na mě už moc složitý. Spoléhám na to že žádné rušení nebude :-D

Ale mám další dotaz. Potřebuji připevnit pasivní chladiče k čipům na polulu destičkách. Někde jsem zahlédl nějaké oboustranné nálepky myslíte že to stačí a jak to máte přilepené vy? Dále bych se chtěl zeptat na průřez vodičů přívodního napětí (nechci tam dávat moc tenké) a potřebné ampéry k napájení i s heated bed. Nikde jsem to nenašel.
Já mám zdroj 350W a na +12V má 14A (-12V má 0.8A), myslíte že to bude stačit? Je to starej zdroj z počítače. Taky jsem se chtěl zeptat jak ho zprovoznit když není zapojení do základní desky. To se tuším dělá tak že se propojí určité dvě barvy na tom 20pinu (prostě ta největší připojka).

Kdyby mi zase někdo poradil budu rád, díky.
gnat
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2013, 3:44

Jen propojit 2 drátky nestačí. Většina PC zdrojů nenastartuje bez zatížené 5V větve a ta 12V větev je s tou 5V spřažená (společně řízená), takže pokud nezatížíš dostatečně 5V větev, tak ta 12V ti půjde při zátěži s napětím výrazně dolu. Kup si radši za pár stokorun samostatný průmyslový zdroj než upravovat ten z PC.

Jinak pokud by jsi to fakt chtěl dělat tak se podívej na ty odkazy na konci tohohle článku.
Naposledy upravil(a) gnat dne 4. 2. 2013, 3:51, celkem upraveno 1 x.
SABLE-2015
Zrzavec

4. 2. 2013, 3:47

gnat píše:Jen propojit 2 drátky nestačí. Většina PC zdrojů nenastartuje bez zatížené 5V větve a ta 12V větev je s tou 5V spřažená (společně řízená), takže pokud nezatížíš dostatečně 5V větev, tak ta 12V ti půjde při zátěži s napětím výrazně dolu. Kup si radši za pár stokorun samostatný průmyslový zdroj než upravovat ten z PC.
Jo asi jo vyhlídl jsem si tenhle: http://www.ges.cz/cz/zdroj-sitovy-prumy ... listType=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Co myslíte RepRapáci? 1200Kč je ale celkem dost.
gnat
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2013, 3:52

Na Aukru je za půlku, v číně za 1/3. A pokud nemáš heatbead, tak podle mě stačí 100W
SABLE-2015
Zrzavec

4. 2. 2013, 4:01

gnat píše:Na Aukru je za půlku, v číně za 1/3. A pokud nemáš heatbead, tak podle mě stačí 100W
Heatbed budu dokupovat.
Zrzavec

4. 2. 2013, 4:06

gnat píše:Na Aukru je za půlku, v číně za 1/3. A pokud nemáš heatbead, tak podle mě stačí 100W
Mohl bys mi hodit link na to aukro nikde to tam nemůžu najít.
Zrzavec

4. 2. 2013, 7:06

Zrzavec píše:
ledvinap píše:Ono se to obcas resi tak, ze se na NO privede +5V, na NC zem a C se pripoji ke vstupu. Vyhoda je, ze krome okamziku prepnuti je kontakt stale pripojeny na nejaky potencial (ma nizkou impedanci), takze je toto reseni odolnejsi proti ruseni.

Ale mám další dotaz. Potřebuji připevnit pasivní chladiče k čipům na polulu destičkách. Někde jsem zahlédl nějaké oboustranné nálepky myslíte že to stačí a jak to máte přilepené vy? Dále bych se chtěl zeptat na průřez vodičů přívodního napětí (nechci tam dávat moc tenké) a potřebné ampéry k napájení i s heated bed. Nikde jsem to nenašel.
Já mám zdroj 350W a na +12V má 14A (-12V má 0.8A), myslíte že to bude stačit? Je to starej zdroj z počítače. Taky jsem se chtěl zeptat jak ho zprovoznit když není zapojení do základní desky. To se tuším dělá tak že se propojí určité dvě barvy na tom 20pinu (prostě ta největší připojka).

Kdyby mi zase někdo poradil budu rád, díky.
Mohl bych poprosit o reakci i na mé zbylé dotazy?
ledvinap

4. 2. 2013, 10:40

Jasne, proste pripoj jen krajni kontakty mikrospinace na GND a S (GND je uprostred, cerny, S (vstup) je u kraje desky, bily). Cerveny na strane mikrospinace nebude propojeny.

Na ruseni si dej pozor, je treba skroutit draty od motoru (kazde vinuti zvlast) a snazit se drzet vodice termistoru a endstopu dal od silovych (heater a motory).
Ale mám další dotaz. Potřebuji připevnit pasivní chladiče k čipům na polulu destičkách. Někde jsem zahlédl nějaké oboustranné nálepky myslíte že to stačí a jak to máte přilepené vy?
Muzes zkusit treba tohle: http://www.mironet.cz/akasa-termalni-le ... +dp113548/" onclick="window.open(this.href);return false;, pravdepodobne to bude dobre fungovat. Nebo neco ze stejne kategorie. Nektere chladice maji rovnou pasku nalepenou.

Ja mam Melzi, bez problemu se to uchladi do ploskanu.
Dále bych se chtěl zeptat na průřez vodičů přívodního napětí (nechci tam dávat moc tenké) a potřebné ampéry k napájení i s heated bed. Nikde jsem to nenašel.
Ze zdroje do ramps je hodne dulezita zem, idealne pouzit skoro vsechny cerne vodice. Pokud tohle zanedbas, muze to po pripojeni heated bed zpusobovat chyby komunikace po USB. 12V tak kriticke neni, ale par jich pouzij.

Pro heated bed bude treba celkem truste vodice (0,9mm minimalni prumer), v realu pouzij nejakou podstatne silnejsi dvojlinku k reprobednam. A tou bych i pripojil zdroj, pokud ho budes kupovat.
Zdroj by mel stacit, zapojeni si najdi nekde na netu (nekdo uz to tu psal).
gnat
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2013, 8:40

Zrzavec píše:Mohl bys mi hodit link na to aukro nikde to tam nemůžu najít.
To bude tím, že Aukro není klasickej eshop. Musíš hledat a případně čekat. Ale objevujou se poměrně často.
Naposledy upravil(a) gnat dne 5. 2. 2013, 8:48, celkem upraveno 1 x.
SABLE-2015
gnat
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2013, 8:48

Zrzavec píše:Ale mám další dotaz. Potřebuji připevnit pasivní chladiče k čipům na polulu destičkách. Někde jsem zahlédl nějaké oboustranné nálepky myslíte že to stačí a jak to máte přilepené vy? Dále bych se chtěl zeptat na průřez vodičů přívodního napětí (nechci tam dávat moc tenké) a potřebné ampéry k napájení i s heated bed. Nikde jsem to nenašel.
Já to lepím nějakým epoxidem s kovovým plnidlem, ale jen proto, že ho mám po ruce. Obecně stačí jakékoliv lepidlo, co snese 120 stupňů. Důležité je co nejtenčí vrstva a co nejvyšší přítlak během lepení. Pásce bych se podvědomně vyhýbal, protože:
1. je to v porovnání s lepidlem o několik řádů tlustší vrstva a většina pásek je spíše tepelný izolant než vodič
2. páska tak dobře nekopíruje povrch, takže výrazně zmenšuje styčnou plochu chladič - pouzdro
SABLE-2015
paskedav

7. 2. 2013, 7:41

Ahoj nemá někdo zájem o řemen T2,5 na reprap koupil jsem si ho omylem moc a mám přebitečných 6 metrů. Cena za metr je 90kč
Zrzavec

16. 2. 2013, 4:25

Ahoj, to jsem zase já.
Mám problém, tiskárna je prakticky hotová, teď se snažím rozhýbat osy. Všechny osy fungují směrem +. Jediná osa E jede i do -. Zbytek se jen tak zasekne a vrčí. Snažil jsem se změřit napětí Na polulu destičkách ale u Y se mi to nedaří (píše to 0,01 až 0.03V) i když otočím trimrem naplno, ale normálně jezdí kladným směrem.
Na ose E jsem dal 0,5V a všechno hezky funguje na ose Z jsem dal skoro 0,6V a nahoru jezdí svižně ale dolů ani ránu stejně jako zbytek os.

Hotend hřeje krásně a thermistor taky funguje. Za rychlou odpověď budu vděčný. Stalo se vám něco podobného?
Myslím že jsem kdysi na něco takového narazil na nějakých fórech ale fakt nevím už kde.
Zrzavec

16. 2. 2013, 5:28

Zrzavec píše:Ahoj, to jsem zase já.
Mám problém, tiskárna je prakticky hotová, teď se snažím rozhýbat osy. Všechny osy fungují směrem +. Jediná osa E jede i do -. Zbytek se jen tak zasekne a vrčí. Snažil jsem se změřit napětí Na polulu destičkách ale u Y se mi to nedaří (píše to 0,01 až 0.03V) i když otočím trimrem naplno, ale normálně jezdí kladným směrem.
Na ose E jsem dal 0,5V a všechno hezky funguje na ose Z jsem dal skoro 0,6V a nahoru jezdí svižně ale dolů ani ránu stejně jako zbytek os.

Hotend hřeje krásně a thermistor taky funguje. Za rychlou odpověď budu vděčný. Stalo se vám něco podobného?
Myslím že jsem kdysi na něco takového narazil na nějakých fórech ale fakt nevím už kde.
Problém vyřešen bylo to o prohození true a false ve firmwaru u endstopů (asi si myslel že je mimo pracovní prostor stroje a tak se odmítal pohnout dál). když jsem to přepsal začal se omezeně pohybovat v obou směrech tak jsem simuloval najetí na endstopy a funguje to dobře.
Zrzavec

17. 2. 2013, 4:06

Problém s osou X zůstává. Neutáhne vozík s extruderem a nedaří se mi naměřit prakticky žádný napětí na polulu destičce. Vše ostatní funguje. Jsem z toho dost zoufalej dneska jsem chtěl tisknout.
Stalo se vám něco podobnýho? Prosím o pomoc.
packa

17. 2. 2013, 4:10

Zrzavec píše:Problém s osou X zůstává. Neutáhne vozík s extruderem a nedaří se mi naměřit prakticky žádný napětí na polulu destičce. Vše ostatní funguje. Jsem z toho dost zoufalej dneska jsem chtěl tisknout.
Stalo se vám něco podobnýho? Prosím o pomoc.
takže se chce hýbat ale nená sílu??
na popolu přidat nejde ?? není pošlozen trimr na popolu??
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“