Stavba soustruhu svépomocí-Gingery

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
rokyta.d

1. 2. 2013, 7:52

Kurník a co to je?
Všechny stroje hejblátka a udělátka stvořil člověk nééé bůh.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2013, 7:59

Myslis ten valcak?
Valcovy olej pro parni stroje
Takovy povidla co mazou i pri 300 stupnu celsia a nedelaji emulzi
Je to takovej cernej med, vubec to netece

Zkusim namichat vlastni smes pisek - bentonit - valcak
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2013, 8:42

Dám ten odkaz ještě sem, když se o něm píše.

Válcové oleje v množství 10l. paramo B28 (do 300st.C) skladem

http://www.eshop-hi-oil.cz/variant/prum ... 10/235/954" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2013, 7:25

jeste k tomu co je dobre k taveni
jednoduchy 2 pravidla

cokoli co predtim bylo odjevano idealni
horsi to uz je s profilama a podobne

co se tyce tech litejch disku a vlastne i vsech odlitku tak aby tam nebyl horcik samozrejme
na to staci test octem
kdyz to peni je v tom horcik
kdyz ne je to mozne pretavovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Miller
Sponzor fora

7. 2. 2013, 3:29

To s tím octem je dobrá finta, dík :)
Mini soustruh SC-4
QNX
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2013, 10:36

Zkoušel jsi odlévat nějakou slitinu s hořčíkem?
rokyta.d

8. 2. 2013, 6:05

Já jsem to nezkoušel ale kdysi se dělaly na motokáry unašeče kol z hliníku s příměsí hořčíku stečilo kousek napilovat a zapálit to byl pal fofr hořelo to podobně jak střelnej prach
QNX
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2013, 8:26

rokyta.d: napilované to má velký povrch, tak to hoří dobře, ale zrovna nedávno jsem chtěl předvést jak hoří elektron a nepodařilo se mi zapálit cca 2mm silný odřezek. Rozpálil se do červena, ale nechytnul. Já bych řekl, že by to odlévat mělo jít i doma. V kelímku pod tavidlem k tomu vzduch nemůže a ve formě vzduchu také moc nebude. Jenom při lití by to na chvilku mohlo blafnout, ale hned by to zase muselo uhasnout, ne? Možná nějaká ochraná atmosféra při lití, třeba jenom CO2 a musí to jít. Elektron nějaký mám, tak to někdy vyzkouším.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2013, 8:40

" Navzdory atraktivním vlastnostem je při plánování odléváním těchto slitin a
následného využití Mg slitin nutné mít na zřeteli (spolu s Al) jeho vysokou afinitu ke kyslíku
a tendenci k explozívnímu chování (využití v zápalným pumách). Vzhledem k vysoké aktivitě
Mg k O2 se musí při tavení, odlévání, ale i do formovacích směsí používat tzv. inhibitory
hoření. Jako jeden z nejrozšířenějších inhibitorů hoření při odlévání hořčíkových slitin je síra.
Interakce Mg s SO2 probíhá značně pomaleji než s kyslíkem a dusíkem. Proto SO2 našel
široké uplatnění pro ochranu proudu taveniny před oxidací při lití a povrchu taveniny ve
vtokové soustavě slévárenské formy. Další využití pro vytvoření ochranné atmosféry našel
fluorid síry SF6. Hořlavost Mg slitin v roztaveném stavu sebou přináší i některé další
metalurgické problémy. Tavenina musí být trvale kryta vhodnou struskou, popř. chráněna
ochrannou atmosférou. Z praktického hlediska se používá fluorid sírový SF6 pro tavení Mg a
jeho slitin bez tavidel (1 , 5). Dochází k tvorbě filmu při reakci:

Mg + SF6 + vzduch → MgO (ochranný film),
ale vyšší koncentrace SF6 reaguje za vzniku MgF2 + SO2 + MgS + další plyny. "
zdroj :
Přílohy
pouziti_mg_slitin_ve_slevarenstvi.pdf
(202.88 KiB) Staženo 502 x
Per aspera ad astra
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2013, 4:38

Ben Ash: Hmm, to by neměl být problém. Tavenina pod tavidlem, formovací směs s přídavkem S a odlévání do formy ponořené v ochrané atmosféře CO2, nebo v pod proudem N2. SF6 bych raději nepoužíval. Až bude venku teplo, tak nějaký elektron vyzkouším roztavit a odlévat.
rokyta.d

11. 2. 2013, 5:40

Mám za to že to už je pro mě dost vysoká maturita, mě stačí hliník popřípadě mosaz.fundovanější kovy raději kupuji, a abych řekl pravdu tyto experimenty nevím kde bych je použil v praxi.
rokyta.d

11. 2. 2013, 5:44

V poslední době se roztrhl pytel z MN80 pro ty kteří po nich pasou na aukru dva kusy ,bazoš taktéž
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2013, 7:43

Myslím, že v tom textu se píše o argonu, jako vhodném plynu a to zřejmě pro jeho váhu, protože mi bylo vysvětleno, že je to těžký plyn a proto v tom tavicím kelímku bude ležet na hladině. Stejně tak když budeš mít formu v nějaké bedně a nafoukáš na to argon, tak se bude po té formě válet, než ho odfoukne vítr :-)
V domácích podmínkách jsem dle teorie pochopil, že je snadnější se pokoušet o bronzi, protože zinek se ve směsi při tavení brzy spálí a musí se tedy dodat. Protože se ale špatně odhaduje ten propal, není snadné to správněnadávkovat Jednodušší by tedy byl pokus o hliníkový bronz, zvonovinu, nebo dělovinu.
Per aspera ad astra
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2013, 10:08

Ben Ash: Flašku s argonem mám také, to by šlo, ale to CO2 je levnější a mělo by stačit také. Bronz už mám vyzkoušený a není to problém, ale ten elektron bych docela vyzkoušel. Mám možnost sehnat nějaké odřezky elektronu, tak by se to rovnou využilo. Je to docela zajímavý materiál. Kdyby někdo potřeboval elektronové špony, tak těch bude také dost.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2013, 11:52

I kdyby to mělo chytit tak pokud se to dělá venku nevidím problém.Kdysi jsem tady něco lil a jako matroš jsem rozmlátil rámečky z nějakého velmi starého počítače, tvrdý to bylo jak sviňa adekvátní hliník bych rozbil jak nic. Když jsem to tavil v ocelovém tyglíku v kamnech začalo to jiskřit a hořet krásným žárem, propálilo to tyglík :lol:
Per aspera ad astra
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“