Stavba soustruhu svépomocí-Gingery

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Max
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 5:38

QNX píše:Ben Ash: Flašku s argonem mám také, to by šlo, ale to CO2 je levnější a mělo by stačit také. Bronz už mám vyzkoušený a není to problém, ale ten elektron bych docela vyzkoušel. Mám možnost sehnat nějaké odřezky elektronu, tak by se to rovnou využilo. Je to docela zajímavý materiál. Kdyby někdo potřeboval elektronové špony, tak těch bude také dost.
Pokud hořčík blafne, tak ti bude reagovat i s CO2. :!:
testone
Sponzor fora

12. 2. 2013, 7:40

slitina hořčíku používaná pod názvem elektron ( s Al to nemá nic společného, hliník je v tom max. jako legura) se hasí zasypáním pískem, např. voda hoření podporuje
mj. se tím svařovaly kolejnice
výraz "elektrony" pro litá kola se používá ze setrvačnosti, v 70- a 80-tých letech se kola na škodovky opravdu z elektronu odlévala v HK, dokonce tu výrobu někdo obnovil tuším v Ústí nad Orlicí na veterány, kus za cca 10000,-, žere to sůl atd, jediné + je že je to lehčí než hliník
dnešní litá kola jsou z 99,9% odlita ze slitiny hliníku silumin, z elektronu tak možná nějaké závodní speciály
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 8:36

Max: To je otázka. Teplota taveniny Mg by byla asi jenom pár desítek stupňů nad bodem tání a to je asi pořád ještě tak nízká teplota, že by Mg s CO2 moc ochotně nereagoval. Pokud by to už chytlo, tak to v CO2 bude hořet pěkně ........ ale nevím, jestli by to chytlo. Nevadí, vyzkoušíme :-)
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 8:41

Testone: Tvůj příspěvek chápu jako velmi ukvapený. Slitina elektron (90% hořčík 10% legury např al ) byla vyvinuta speciálně pro letecký průmysl. Prášková směs 25 % pyrohliníku a 75 % oxidů železa pod názvem termit byla objevena a slouží např pro termické svařování kolejnic.
Obě látky mají společné použití do zápalných granátů a to že pokud hoří, hasí se pískem, přičemž termit hoří i bez přístupu vzduchu
-----------------
QNX: počítej s jistotou že to chytne a nebudeš překvapen :-)
---------
Jo a pokud vím tak v autobazarnické hantýrce se řekne "je to na hlínách" :mrgreen:
Per aspera ad astra
packa

12. 2. 2013, 8:54

jen tak pro zajímavost, když jsem dělal na úpravě jednoho vrchařského auta a když jsme tam navářely držáky na zavěšení převodovky ( specialní skládaná s přímím ozubením a samosvorem) a po par heftech nám převodovka blafla protože na ní byly piliny z předchozího převrtávání otvoru tak jsme byly docela pěkně vykulený , efekt jak z divoké prskavky , nechaly sme to dohořet protože se moc nic jiného nedalo dělat , ale do převodovky to vyhlodalo slušný kráter :?

Jinak hantýrka elektrony se opravdu používá dodnes , a kupa lidí když to sliší tak si hned myslí že má něco o sto procent lepšího než jiný , ale závodní auta elektrony dodnes používají prostě jsou lehké
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 8:57

Ano název se používá ze setrvačnosti, ale já chtěl poukázat hlavně na fakt, že elektronem se nesvařuje.
Per aspera ad astra
testone
Sponzor fora

12. 2. 2013, 9:05

:D Ben Ash : já jsem netvrdil že elektron není letecká slitina, já jsem jen napsal že z toho před 40-ti lety v Hradci Králové odlévali kola na Š100 atd
s termitem máš samozřejmě pravdu
mluviti stříbro, mlčeti zlato, jdu spát
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 9:12

Však to neber ve zlém, nevýhoda psaného projevu je, že nepoznáme tón v jakém diskuze probíhá. Ale to už stejně dost odbíháme od Gingeryho soustruhu i když pořád ještě lejeme, tak teď nevím, zrovna lejeme kule nebo písmenka? :-))
Per aspera ad astra
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 10:14

Ben Ash: No, když to chytne tak překvapen nebudu, protože počítám s možností, že to chytne :-) Prostě bych to nechal vyhořet, vždyť o nic nejde. Když chytne třeba 0,5kg elektronu, tak to žádná Hirošima nebude.
packa: Dovolím si nevěřit, že by převodovka mohla chytnout od nějakých pilin. Je to asi 14 dní co jsem se pokoušel podpálit 2mm plech z elektronu a když se mi to nepovedlo, tak jsem na něm udělal asi 3cm hromádku pilin z elektronu a podpálil jsem je. Piliny vyhořely, ale ten plech stejně nechytnul. Podpálit elektron není vůbec snadné. To co píšeš bude nějaká pohádka, že? :wink:
Max
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2013, 11:18

To QNX:

jj, psal jsem, pokud blafne, však toho tolik asi nebude, aby z toho byl velký ohňostroj. :D
Kvako1
Sponzor fora

13. 2. 2013, 2:03

pohadka to není. ono zaleží na kyslíku. kolik jej dodaš z okolí atd. elektronova slitina se používa běžně do světlic a zapalných bomb.hliník a hořčík se používa i v petardach a dělobuchách. samozřejmě zaleží na poměrech. je to zakladní palivo u světlic. přidáním dalších kovů a prvku se mění barva a rychlost hoření..
nejde jenom o to že to chytne a shoří... ono pokud bude mit třeba idealní podmínky 5 gramů elektronu tak to exploduje a urve ti to ruku. vybuch teto směsi dosahuje detonační rychlost až 1500m za vteřinu.
mam otestováno . puvodně jsem to tu ani nechtěl psát , ale už mi to nedá... je to dost nebezpečné...
pokud to někoho opravdu zajíma , muže si o tom něco najít na pyroforum.org kde jsem už leta . můj druhý koniček je military a pyrotechnika.
to jsme tady ale kolegovi už dost zasvinili vlakno...

takže věta jenom to vyhoří není na místě.. půl kila elektronu by ti zbouralo barak.... :wink:
pyrotechnici tomu elektronu říkají magnalium. MgAl
tady jsem jenom narychlo našel na tube ukazku ruznych směsí "elektronových pilin. hoří to celkem rychle....
http://www.youtube.com/watch?v=sCu3xfq2SX8" onclick="window.open(this.href);return false;
packa

13. 2. 2013, 3:51

QNX píše:Ben Ash: No, když to chytne tak překvapen nebudu, protože počítám s možností, že to chytne :-) Prostě bych to nechal vyhořet, vždyť o nic nejde. Když chytne třeba 0,5kg elektronu, tak to žádná Hirošima nebude.
packa: Dovolím si nevěřit, že by převodovka mohla chytnout od nějakých pilin. Je to asi 14 dní co jsem se pokoušel podpálit 2mm plech z elektronu a když se mi to nepovedlo, tak jsem na něm udělal asi 3cm hromádku pilin z elektronu a podpálil jsem je. Piliny vyhořely, ale ten plech stejně nechytnul. Podpálit elektron není vůbec snadné. To co píšeš bude nějaká pohádka, že? :wink:
pohádka to není to se spolehni , a není elektron jako elektron , tam asi hodně záleží na poměru, ty sám píšeš že jsi zapálil piliny , já psal to samé!!! jen jsem pak psal že vypálily docela slušný kráter po vyhoření pilin to dál samo nehořelo. docela mě zajimá kde jsi sehnal elektronový plech? ferona ho asi nemá ??
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2013, 5:28

Kvako1: světlice, petardy ...... tam nikdy není kus elektronu, nebo kus hořčíku, ale směs okysličovadla a jemných pilin. Kus Hořčíku nejen že ti neurve ruku, ale zapálit ho je hodně obtížné. V zápalných bombách se do hořčíkového těla lisoval termit, aby se ten hořčík vůbec dal podpálit!
Packa: Piliny zapálit to jde snadno, ale jak jsem psal o té zkoušce, tak 3cm hromádka na 2mm plechu mi ten plech nijak nepropálila, proto se mi moc nezdá ten tvůj kráter.

No, pánové, Mg bych nechal být, at tady nezacláníme pěknému projektu. Až vyzkouším odlévání a podpalování taveniny, tak sem hodím nějaké video (až bude venku teplo, protože odlévám venku).
Kvako1
Sponzor fora

13. 2. 2013, 6:35

jj asi tak.. nechal bych to být..
ja se taky chystam na lití . chtěl bych se tady zeptat. probíralo se tady - směs zvlhčovana vodou. ja mam z práce od svařečů směs na lití /písek něco.. a olej. ale prí tam není žádna voda ale olej. dostal jsem dva kbelíky. nevíte nahodou někdo čím to regenerovat ? jaký olej použít ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2013, 9:54

Psal jsem to prve zabral mi valcovy olej, je tu na to i odkaz
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“