SU32 hluk převodovky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
jirka7a

17. 3. 2012, 6:00

Zdravím,
pokud pákou u vřetene přehodím v převodovce doprava, tak soustruh jde potichu. Pokud otočím do jednoho z převedů vlevo, tak jde o poznání větší hluk z převodovky.
Je to normální ?

Dá se to nějak eliminovat ?
a/ napadá mě dát k motou poloviční řemenici tj. poloviční otáčky, zda se to zlepší ?
b/ vyčkat třeba převody nebyly používané ?
c/ někde to nemaže ? Pokud otevře převodovku, tak kola jsou od oleje. Znak oleje u vřetena je taky plný oleje.
Nenapadá Vás něco ?

děkuji
Jirka
capumpor

17. 3. 2012, 10:41

Já to tak mám taky. SU32 je prostě hlučnější soustruh.
Bude to tím, že na pomalejší otáčky je zařazeno více převodů.
Na polohu vlevo a vpředu je zařazen hřídel s pastorkem, který otáčí velkým kolem, které je hned za víkem u vřetene. To by měli být ty nejnižší otáčky. Nebo doleva a dozadu, teď nevim.
Řemenice neměnit, moc se to nezlepší a nebudou platit otáčky na štítku, což je na ...
Že jsou nezaběhané kola, tomu bych u starého soustruhu moc nevěřil. Spíš budou zaběhané až moc.
Jestli někde nemaže, to je špatné, profouknul bych hadici za filtrem. I když jestli je to ucpané pořádně tak vzduch půjde jinudy a těžko se to zjistí.

Ale jak říkám, SU 32 dějalí kravál.
Sběratel strojů :-)
jirka7a

18. 3. 2012, 8:02

Zdravím,
moc děkuji. Již jsem myslel, že tam je nějaké ložisko ... . Sotva se při tom hluku dá slyšet povidání, ale když vím, že to je ok... .

Jinak jsem místo olejového čerpadala foukal kompresorem ... . Zadní dekl převodovky jsem měl rozdělaný a kola jsou od oleje. Ještě v zadním deklu mám udělaný otvor, tak uvidím jak to tam stříká olej a kdyžtak injekční stříkačkou zkusím někam zamířit, zda by se to zlepšilo.

Oni kola pokud s nima někdo hýbal mohou hlučet než se znovu do sebe zajedou. Je k tomu nějaký přípravek do oleje.

Jinak, že nebudou sedět rychlosti při polovičním řemenici, to bych na štítku dělil dvěma. Nicméně, jak říkáte, že to nemá asi význam, protože ty převody, tam stejně jsou zařazeny.

Ještě jednou díky... .

Jirka
HONZA.S

18. 3. 2012, 8:22

Kup si traktoristický sluchátka.
Když auto tak 4x4
kovboj2000

17. 2. 2013, 8:25

HONZA.S píše:Kup si traktoristický sluchátka.
Prepáč, ale toto je naozaj veľmi kokotská odpoveď ....... :twisted:
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“