Dobrý den pánové,
stal jsem se majitelem tohoto stolního soustruhu. Bohužel na něm není štítek ani nic k identifikaci. Poradíte mi, co by to mohlo být? Můj odhad něco kolem roku 1930. Děkuji za pomoc.
identifikace stolního soustruhu
Gratulace,tak za kolik ho nakonec pán pustil? Ty vylomené zuby na tom opravil?
Kouknu se do svých zdrojů jestli tohodle historika někde neobjevím .
Kouknu se do svých zdrojů jestli tohodle historika někde neobjevím .
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
-
Děkuji
pán ho nakonec pustil za pro mě přijatelnou cenu lehce nad 10 000 Kč. Nevím jestli jsem udělal dobře s nákupem zrovna tohoto stroje, protože jsem opravdu začátečník a tohle je dědeček, ale když jsem si pročítal toto forum, tak než kupovat a rozčilovat se nad nějakou čínou z druhé ruky za 15000, tak raději šáhnout po osvědčené kvalitě. Navíc větší soustruh bych do dílny dal jen už opravdu stěží. Působí velice solidním dojmem, všechno drží, nikde nic nekvedlá, ale ještě dávám do kupy motor, takže jsem s ním ještě nepracoval. Zuby na kole opravit nenechal, ale k soustruhu je opravdu obrovské množství příslušenství, nože, měřidla, vrtáky, frézy, různá udělátka spolu s několika náhradními ozubenými koly. Nevím, jestli ten strojní posuv budu používat, takže to zatím neřeším. Byl jste také potenciální kupce? 

Ne ne ,takového pindíka mám podobného do vytríny až ho dám do kupy a pak o kus většího... ale tyhle krasavci se mi líběj tak jsem to sledoval. Jestli ho dáš do pucu tak dle mne jeho hodnota ještě stoupne pro případné zběratele. A zároveň ti udělá hromadu radosti .
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
-
No a nenapadá tě teda, kdo to vyrobil? Waverka?
-
No klidně by to on mohl být, dle fotek, ale ty soustruhy jsou si všechny tak podobné. Snad takového dědečka svými začátečnickými pokusy nezničím...